Československo v 50. letech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Facebook: Popularizace vědy
Advertisements

Historie zimních olympijských her!!
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Československo po válce
Situace po osvobození ČSR
Doba totality v ČSR - po 1948.
Emil Zátopek.
ATLETIKA - CHŮZE.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Iniciativa a režie SSSR  Oběti  Katolická církev  Sportovci Politické procesy 50. let.
Vývoj české ústavnosti
olympijský vítěz mistr světa mistr Evropy
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Marshallův plán Význam První reakce – přijetí
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Poválečné Československo
Život v komunistickém Československu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Poválečný vývoj státu a práva (1945 – 1948)
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Totalita v Československu
Vývoj Československa v 60. letech
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
Martin Kovář Martin Kovář narozen 20.března.1967.
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
 Časové vymezení a souvislosti  Znaky  Sjezd českých spisovatelů 1967 Československo v období uvolňování napětí.
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Poválečné Československo do roku
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
VY_32_INOVACE_2C18 Emil Zátopek legenda atletiky.
Československo v 50. letech
Československo po 2. světové válce
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Poúnorové Československo
Co si představíš pod pojmem „socialismus s lidskou tváří“?
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ČESKOSLOVENSKO
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Nástup totality v Československu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Bývalý ČeskoSlovenský prezident
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Novodobá historie podnikání v ČR
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Transkript prezentace:

Československo v 50. letech Monopol moci KSČ Znárodnění Kolektivizace JZD Sociální změny Sportovní úspěchy

Monopol moci KSČ Komunistická strana měla vedoucí úlohu ve společnosti (i když uzákoněno až v nové ústavě 1960) V průmyslu, armádě, bezpečnosti apod. jsou na vedoucích místech komunisté Pro výchovu mladých byl založen ČSM (Československý svaz mládeže), děti měly organizaci pod názvem Pionýr Vedle KSČ jsou v Národní frontě už jen 2 politické strany ČSS (Československá strana socialistická) a ČSL (Československá strana lidová) ČSSD se pod nátlakem spojila s KSČ

Znárodnění V dubnu 1948 proběhla 2.vlna znárodnění Zestátněny veškeré podniky nad 50 zaměstnanců Do konce téhož roku byli zrušeni i živnostníci Jednalo se o naprostou likvidaci soukromého sektoru Živnostníky nahradily tzv. komunální podniky, které nedosahovaly úrovně ani rozsahu soukromého sektoru Tuto likvidaci soukromého sektoru neprovedly ani ostatní země sféry vlivu SSSR

Kolektivizace JZD V roce 1949 přichází vlna kolektivizace - zakládání JZD (jednotná zemědělská družstva) Myšlenka zavádění velkých zemědělských celků byla celkem správná Byla však doprovázena nátlakem na ty, kteří do družstev nechtěli vstoupit Ti byli nařčeni z rozvracení republiky a různými způsoby trestáni a šikanováni.

Sportovní úspěchy Československo slavilo v této době velké sportovní úspěchy Československá výprava dosáhla na letních olympijských hrách v Helsinkách (1952) historicky nejlepší výsledky Emil Zátopek získal 3 zlaté medaile (5 000 m, 10 000 m, maratón) Od té doby tuto kombinaci nikdo nepřekonal a Zátopek se stal nejlepším sportovcem světa ve třech ročnících Českoslovenští hokejisté se v roce 1949 stali mistry světa (pak však byli nařčeni z rozvracení republiky a ve vykonstruovaném procesu odsouzeni) Zátopek (video)