Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1804_ Téma: Komunistické Československo ( ) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Žáci se seznámí s postavením Československa v komunistické éře let a jeho postupným začleňováním do sféry vlivu SSSR. Součástí prezentace je nejznámější politický proces s Miladou Horákovou, pokud kliknete na fotku Milady Horákové na slidu č. 8 (nutné připojení na internet a zvukové přehrávání), spustí se diskuzní pořad ČT (58 minut) o Kauze Horáková. Prezentace se promítá na interaktivní tabuli, její součástí jsou animace. Je doplněna otázkami a úkoly, při kterých žáci pracují s interaktivní tabulí. Materiál je určen pro 9. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Dějiny od poloviny 20. století do současnosti.

3 KOMUNISTICKÉ ČESKOSLOVENSKO

4 KVĚTEN 1948 přijetí Ústavy 9. května
nové volby v Československu na základě jednotné kandidátky Národní fronty Nedáte-li červený, dejte radši bílý…

5 Projevy nesouhlasu nejmasovějším projevem nesouhlasu s komunistickým režimem byla emigrace 1949: založena Rada svobodného Československa ve Washingtonu vysílání rozhlasových stanic Svobodná Evropa (Mnichov), BBC (Londýn), Hlas Ameriky (Washington)

6 KAM SE NÁM TO SCHOVAL PODLÝ TŘÍDNÍ NEPŘÍTEL…
přijetí dalších znárodňovacích zákonů schválen Zákon o táborech nucené práce zatčeno 1115 osob za aktivní odpor proti režimu a odhaleno přes 200 protirežimních skupin („třetí odboj“) likvidace středních vrstev (živnostníků, sedláků, obchodníků) : politické procesy DÚ: Popište jeden z politických procesů v ČSR. Kromě Milady Horákové, rozsah min. polovina strany A4 !

7 Milada Horáková Právnička Milada Horáková byla významnou osobností protinacistického odboje a velkou část druhé světové války strávila ve vězení. Celý život se aktivně věnovala politickým i sociálním otázkám a její kritický postoj k poválečnému dění v Československu potrestali komunisti popravou. Brzy po válce se navzdory původním slibům opět zapojila do politiky. Kromě toho se stala předsedkyní Československé rady žen. Horáková byla kritičkou poválečné orientace na Sovětský svaz, čímž se stala trnem v oku komunistických předáků a dostala se do hledáčku státní bezpečnosti. Pro svou politickou revoltu byla brzy "odstraněna" z čelních pozic. Sama se pak po únorovém převratu v roce 1948 vzdala poslaneckého mandátu. Nadále se ale aktivně účastnila formování protikomunistického odboje. Již v roce1949 byla Milada Horáková zatčena a v červnu následujícího roku postavena před soud. Spolu s několika dalšími se stala obětí vykonstruovaného soudního procesu, na jehož základě byla za údajnou velezradu a špionáž odsouzena k trestu smrti. Nepomohlo ani přimlouvání významných osobností v čele s Albertem Einsteinem. Samotná odsouzená se vzdala možnosti požádání o prezidentskou milost. Milada Horáková byla popravena v ranních hodinách 27. června 1950 na dvoře pankrácké věznice. Dodnes není známo, kde skončily její ostatky. Urna s popelem nebyla nikdy předána rodině.

8 „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně
„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…“

9 Všichni všechno máme dohromady …
zákon o jednotných zemědělských družstvech - JZD - kolektivizace přestavba průmyslu - důraz na těžké strojírenství a zbrojní výrobu upřednostňovanou vrstvou dělnická třída (kult pracujících) vzrůst zaměstnanosti žen společnost srovnávána na stejnou úroveň

10 1953 Stalin Antonín Novotný 1957 Gottwald Antonín Zápotocký

11 1953: projevy masového odporu proti komunistickému režimu po vyhlášení měnové reformy
odeznívá vlna politického teroru duben 1956: odhalení stalinského kultu částečná demokratizace společnosti

12 60. LÉTA - uvolnění a demokratizace
1960: změna názvu státu na Československá socialistická republika (ČSSR) nová ústava - potvrzena vedoucí politická úloha KSČ ve společnosti i ve státě neúspěch ekonomické reformy - obnoveny státní zásahy do ekonomiky

13 II. sjezd československých spisovatelů - požadavek svobodné tvorby
Demokratizace a uvolnění režimu se projevilo i v životním stylu.

14 Zopakuj si … Jakým způsobem projevovalo obyvatelstvo ČSR nesouhlas s převratem v únoru 1948 ? Koho bys volil ve volbách roku 1948 a proč? Jak se komunisté vypořádali s odpůrci režimu? Co je to JZD a jak se změnil průmysl země? Jak se lišila 50. a 60. léta 20. století v ČSR?

15 Vyjmenuj čs. prezidenty, které doposud znáš ?
T. G. Masaryk E. Beneš E. Hácha K. Gottwald A. Zápotocký A. Novotný Znáš další ? L. Svoboda, G. Husák, V. Havel

16 Citace BAŤHA, Matěj. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Kliparty MS OFFICE


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google