SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia biochemie
Advertisements

BIOCHEMIE.
Chemie.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Deník Anny Frankové informace o životě.
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Neživá příroda – Slunce
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Složení zemské kůry - mineralogie
REDOXNÍ REAKCE.
R U S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 20
Projevy života, třídění organismů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Helena Uhříková
řada napětí kovů Řada napětí kovů – Beketovova řada kovů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_7 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
CHEMIE ROZTOKY.
Kyselost, zásaditost, pH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_248_Zemědělská výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Uhličitan vápenatý.
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Sociokulturní struktura populace ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_433, 22. sada, Prvouka
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické sloučeniny Předmět:
Ovoce.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biochemie Úvod do biochemie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_245.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Kyseliny a zásady Měření pH
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Biochemie Test. Biochemie Test Objekt na obrázku je:
Transkript prezentace:

SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově Biochemie - úvod

Biochemie jako vědní obor Def.: Biochemie studuje biologické objekty chemickými metodami. http://www.britannica.com/eb/art-94920/Red-blood-cells-trapped-in-a-mesh-of-fibrin-threads (27.3.08) http://www.healthinitiative.org/HTML/hiv/firstcontact/hivbig.htm (27.3.08)

Život je chemická reakce Všechny látky v přírodě jsou tvořeny chemickými prvky a sloučeninami http://www.ch.cam.ac.uk/magnus/molecules/nucleic/dna1.jpg (27.3.08)

Reakce v buňce Důvod: biokatalyzátory - enzymy Reakce v buňkách probíhají většinou za normálních podmínek. (dohodou stanoveno T=298,15 K (25°C), p= 101,325 Pa) Probíhají dokonale specificky – nevznikají vedlejší produkty. (srovnej s reakcí halogenderivátů s NaOH) Probíhají velmi rychle. (bakterie se rozdělí za necelých 20 minut) Rostlinná buňka Důvod: biokatalyzátory - enzymy Více o složení buňky na http://cs.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%88ka

Reakce v buňce V buňce probíhá současně obrovské množství reakcí, jsou přesně řízeny na úrovni buňky i na mezibuňečné úrovni u vyšších organismů. http://www.emc.maricopa.edu/faculty/farabee/BIOBK/BioBookcircSYS.html (31.3.08) http://www.telegraph.co.uk/connected/main.jhtml?xml=/connected/2006/11/28/echeart128.xml (31.3.08) http://selfpursuit.com/35/18-wonders-of-the-human-body/ (31.3.08) http://www.turbulence.org/Works/genresponse/heartbeat.gifhttp://en.wikipedia.org/wiki/Collagen (31.3.08)