APA u osob s tělesným postižením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
TERAPIE FUNKČNÍ ŽENSKÉ STERILITY METODOU LUDMILY MOJŽÍŠOVÉ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Obvodová NS.
Pohybová soustava Soustava svalová
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
Přehled jednotlivých postižení
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poliomyelitis anterior acuta
Poranění míchy Olga Bürgerová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vznik Paralympiád Paralympijské hry - historie
Kostra.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.
Somatopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Každému posilování předchází rozcvičení.
Postižení pohybového aparátu
aneb Živá telefonní ústředna
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Dětská mozková obrna (DMO, morbus Little)
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
C – Amputace dolních končetin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Svalová soustava 8. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DMO Olga Bürgerová.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Sportovní zranění ve fotbale
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Onemocnění kosterní soustavy
Mgr.Alena skotáková, ph.d.
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Lidské tělo - kostra.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
DMO dětská mozková obrna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Opěrná soustava pokračování.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
Nervová soustava Páteřní mícha.
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
DMO (dětská mozková obrna)
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Poranění páteře a míchy
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Poranění páteře a míchy
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

APA u osob s tělesným postižením

Typy postižení (podle vzniku) Ochrnutí po poranění míchy Infekční obrna (dětská obrna – poliomyelitis) Amputace dolních končetin Rozštěpy páteře Progresivní svalová dystrofie

A - Ochrnutí po poranění míchy jedná se o „ochrnutí“ v rozsahu závislém na výšce poškození míchy. V závislosti na výšce léze rozeznáváme: Poúrazová chabá paréza Poúrazová paraplegie Poúrazová kvadruplegie Poúrazové kvadruparézy

Poúrazová chabá paréza Poškození míšních kořenů v oblasti dolní bederní páteře Neúplné ochrnutí d. k. Chůze o francouzských holích Vozík na delší trasy, pro sportovní a jiné PA

Poúrazová paraplegie Úplné ochrnutí d. k. Poranění mích v oblasti hrudní a horní bederní páteře Někdy je možné naučit se chůzi v aparátech Chůze jako rehabilitační cvičení Vozík celodenně Mnoho PA: atletika, plavání, lukostřelba, basketbal na vozíku, tenis, monoski aj.

Poúrazová kvadruplegie Poškození mích v krční partii Ochrnutí d. k. úplné, ochrnutí rukou v různém stupni paréz až po plegie. Ochrnutí vždy horší v nižších partiích (prsty, ruce) Postiženo i svalstvo trupu Zapojení do PA vždy podle stupně postižení Plavání, atletika, boccia, stolní tenis aj. Boccia i pro úplné ochrnutí

Poúrazové kvadruparézy Neúplné ochrnutí h. i d. končetin Zřídka se vyskytuje D. k. se někdy dají využít k postrkování vozíku, případně chůzi

Funkční potenciál (Trojan, 2004 in Kudláček, 2007) odkaz na skriptum

B - Infekční obrna (dětská obrna – poliomyelitis) Vzniká virem způsobeným nekrózou gangliových buněk v předních rozích míšních a postižením celého neuromuskulárního aparátu, tj. svalů a fascií. Postižené svaly jsou ve spazmu, na pohmat tuhé a bolestivé a po odeznění spasmu jsou chabé a atrofují. Ochrnutí d. k., porušení sil mezi postiženými a nepostiženými svaly --- postižené svaly jsou přetahovány --- deformity na kostech a kloubech.

C – Amputace dolních končetin Vážné devastující zranění (hlavně při zničení důležitých cév) Nezvládnutelné infekce (s celkovými septickými projevy – např. sněť) Dlouhotrvající nevyléčitelné místní onemocnění (zánět by mohl omezovat osobu v životě více než protéza)

Amputační pahýl Odolný, výkonný, pohyblivý… Ovládání protézy závisí na délce pahýlu Bandážování pahýlu napomáhá jeho tvarování Oboustranná amputace komplikuje užívání protéz Zde úpravy vozíku (odstranění stupaček)

Typy amputací - označení A1 – oboustranná nadkolenní A2 – jednostranná nadkolenní A3 – oboustranná podkolenní A4 – jednostranná podkolenní A2-A4 – i běžecké závody, lyžování se stabilizátory, na vozíku tenis, basketbal

D – Rozštěpy páteře (spina bifida) Vrozené vývojové vady Druhá nejčastější forma těl. postižení hned po DMO Nedokonalé uzavření medulární trubice -částečný výhřez míchy – v bederní oblasti Neurologický nález dán rozsahem rozštěpu – od normálního až po úplné ochrnutí d. k. – paraplegii Často porucha svěračů Sport na vozíku

E – Progresivní svalová dystrofie Primární svalové onemocnění Začíná nejčastěji v dětství, Svaly postupně chudnou, ubývá svalových vláken, rozpadají se a zanikají, Místo nich se vytváří bezcenné vazivo s nestejně velikou příměsí tuku. Příčina nemoci není známá, zřejmě poruchy hormonální a metabolické Sestupný typ – ze svalstva pletence ramenního Vzestupný typ – svalstvo pletence pánevního a na bederním svalstvu

Klasifikace sportovců (in Kudláček, 2007) - skriptum

Atletika vozíčkářů Potřebují vozík, úrazy páteře, oboustranná nadkolenní amputace d. k., rozštěpy páteře a poliomyelitis Kvadruplegici – dolní i horní končetiny (C5-C8) Paraplegici – paralýza (ochrnutí) d. k. a trupu (TH1-S2) 8 kategorií pro disciplíny v poli – Kv – F51, 52, 53, Pa – F54 až F58 5 kategorií pro dráhu – Kv - T51, 52, 53, Pa – T54, T55

Atletika amputářů a s jiným tělesným postižením Oboustranná podkolenní amputace, kombinace aj., liliputánství, atrofie, deformity končetin, vnitřní onemocnění aj. F 40 až F46 a T42 až T46 (Field a Track)

Basketbal na vozíku Klasifikace od 1 do 4,5 bodů Součet bodů družstva nesmí přesáhnout 13,5 V klubových soutěžích 14,5 Rozskok a snaha blokovat nebo chytit přihrávku – hráč se nesmí nadzdvihnout ze sedačky Dribling nebo veze míč – popohnat vozík lze pouze 2x (brždění není záběr)

Odkazy: KUDLÁČEK, M. a kol. Aplikované pohybové aktivity pro osoby s tělesným postižením postižením. Olomouc : FTK UP, 2007, ISBN 978-80-244-1655-7