Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno 20. 9. 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Udržitelný rozvoj energetiky
Ing.Jiří Gavor, CSc ENA – Energetické analýzy s.r.o.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energeticky úsporný projekt
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický audit, PENB
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Ing.Jiří Gavor, CSc ENA – Energetické analýzy s.r.o.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Magistrát města Zlína. INFORMACE O MĚSTĚ Počet obyvatel Poloha210 – 300 m. n m. Rozloha119 km 2.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno

Legislativa Zákon č. 406/2000 Sb. – o hospodaření energií Zákon č. 359/2003 Sb. – kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb. Vyhláška č. 213/2001 Sb. – kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu Vyhláška č. 425/2004 Sb. – kterou se mění vyhláška č. 213/2001 Sb.

Zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb.  Energetický audit - soubor činností, jejichž výsledkem jsou informace o způsobech a úrovni využívání energie v budovách a v energetickém hospodářství včetně návrhů na opatření pro dosažení energetických úspor  Povinnost podrobit své energetické hospodářství, resp. budovy auditu - vazba na celkovou roční spotřebu energie  Energetický audit hradí zadavatel

Energetický audit – obsah (1)  Hodnocení současné úrovně posuzovaného energetického hospodářství a budov  popis výchozího stavu  zhodnocení výchozího stavu  Celková výše technicky dosažitelných energetických úspor

Energetický audit – obsah (2)  Návrh vybrané varianty doporučené k realizaci energetických úspor včetně ekonomického zdůvodnění  Vyhodnocení z hlediska životního prostředí  Závěrečný posudek energetického auditora

ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Výrobní provozy: - Tepelná energetika - Teplárny

ENERGETIKA TŘINEC, a. s.  Provoz tepelná energetika  Středisko vodního a vzduchového hospodářství - výroba a dodávka provozní vody pro technologické účely - dodávka pitné a koupelenské vody - čištění odpadních vod - provoz průmyslové a splaškové kanalizace v areálu TŽ - provoz čerpací stanice pro plynočistírnu vysokých pecí - výroba a dodávka stlačeného vzduchu

ENERGETIKA TŘINEC, a. s.  Středisko plynového hospodářství - distribuce a úprava hutních topných plynů (vysokopecní, koksárenský, konvertorový) - nákup a distribuce zemního plynu  Středisko tepelného hospodářství - provoz ústředního skladu topných olejů - dodávka tepla v horké a teplé vodě pro areál TŽ a pro město Třinec - provoz rozmrazovny uhlí

ENERGETIKA TŘINEC, a. s.  Provoz teplárny  Středisko teplárna E2 - výroba vysokotlaké páry - výroba elektrické energie - výroba stlačeného vzduchu - výroba horké vody - distribuce technologické středotlaké páry

ENERGETIKA TŘINEC, a. s.  Středisko teplárna E3 - výroba vysokotlaké páry - výroba elektrické energie - výroba a dodávka dmýchaného vzduchu pro vysoké pece - výroba horké vody  Středisko elektrorozvodu - nákup a distribuce elektrické energie  Středisko chemické úpravny vod - výroba a rozvod demineralizované vody

ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Specifika společnosti:  systém měření na jednotlivých agregátech včetně řídicích systémů (+)  sběr dat a vyhodnocování energií (+)  velká rozloha areálu (-)  potrubní rozvody (-)

ENERGETIKA TŘINEC, a. s.

Energetický audit v ET (1)  Zahájení auditu - základní popis výchozího stavu  Výběrové řízení na energetického auditora  Uzavření smluvního vztahu  Vlastní realizace  Doba trvání auditu – 2 roky

Energetický audit v ET (2)  Hodnocení současné úrovně posuzovaného energetického hospodářství a budov  identifikační údaje  popis výchozího stavu  vlastní popis  údaje o vstupech a výstupech  údaje o vlastních energetických zdrojích  údaje o rozvodech energií  údaje o významných spotřebičích energie

Energetický audit v ET (3)  zhodnocení výchozího stavu  sestavení roční energetické bilance  technické ukazatele vlastního energetického zdroje  analýza stavu rozvodů energie, významných spotřebičů energie, resp. ověření měřením  hodnocení tepelně technických vlastností konstrukcí budov

Energetický audit v ET (4)  Návrh opatření ke snížení spotřeby energie a výběr optimálního projektu v členění  zdroje  rozvody  spotřebiče  budovy

Energetický audit v ET (5)  Ekonomické hodnocení – výpočet ekonomické efektivnosti  Vyhodnocení z hlediska ochrany životního prostředí  Závěrečný posudek energetického auditora

Problémové oblasti  Povinnost podrobit se auditu, i když společnost nežádá o dotaci  Audit u technologických zařízení, která odpovídají požadavkům na účinnost užití energie  Hodnocení stavu osvětlovacích soustav

Závěr Novelizace zákona č. 406/2000 Sb. Dokončení energetického auditu ve spolupráci s externí firmou Realizace navržených opatření?!?

Děkuji za pozornost tel.: