Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Charakteristika zásob
Účtování prodeje materiálu
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Nikola Pohrancová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Operativní a analytická evidence zásob
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI VYSKLADNĚNÍ – CVIČENÍ březen 2014VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Daniel Matoušek a David Beneš
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Zahuštěné mléčné výrobky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
výroba piva – kvašení a dokvašování
„EU peníze středním školám“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Druhy piva, skladování piva
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Bc. Otakar Kalenda Prezentace k informační studii na téma „Privatizace podniku Budějovický Budvar“ Bc. Otakar Kalenda
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ HISTORIE PIVOVARNICTVÍ únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_ obr. 1

Pivo je kvašený slabě alkoholický nápoj, v Česku patří mezi nejvíce oblíbený a nejvíce konzumovaný nápoj, vyrábí se z obilného sladu, vody, chmele a pivovarských kvasinek. PIVO

obr. 2

Historie pivovarnictví ve světě Pivo bylo objeveno náhodně. Do nádob s obilím natekla voda, došlo ke kvašení a výsledkem byla voda s příjemnou omamnou chutí. Nejvíce záznamů o původu piva je ze starověkého Egypta. Postupně se rozšířilo po celé Evropě. Pivo se pilo zpočátku teplé.

V roce 1876 vydává Louis Pasteur dílo „Studie o pivu“ – objevuje a popisuje novodobou technologii výroby založenou na filtraci a pasterizaci piva. V roce 1876 – založen americký pivovar Budweiser. Také na území Británie velké množství pivovarů.

Historie pivovarnictví v Česku Počátky výroby piva u nás ve 12. století, kdy směl vařit pivo kdokoliv. Ve 13. století se přidělovalo „Právo várečné.“ Ve 14. století vznikaly první městské pivovary. V 16. století – rozvoj šlechtických a klášterních pivovarů.

Výroba piva - výroba sladu 7 obr. 3

Velká reforma výroby v 18. století. První český sládek - František Ondřej Poupě, který založil první pivovarnickou školu v Brně. V roce 1842 založení Měšťanského pivovaru v Plzni, dnes Plzeňský Prazdroj. Zavedení nové technologie spodního kvašení piva.

V letech vznikají v Čechách 4 další nejznámější pivovary: Smíchovský Staropramen, Gambrinus v Plzni, Velké Popovice, Budějovický Budvar.

Na Moravě vznikají pivovary v roce 1872, mezi nejznámější patří: Přerov, Starobrno. Pivovarnictví se stává průmyslovým podnikáním. V pol.19. stol. je v Čechách pivovarů, po 1. svět. válce se počet snižuje na 520, po 2. svět. válce na 260.

Po roce 1989 – privatizace pivovarů, některé zanikly a do mnoha vstoupil zahraniční kapitál. Dnes pivo vaří 38 společností ve 48 pivovarech. Roční spotřeba piva na jednoho obyvatele je 160 l piva.

CITACE ZDROJŮ  obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: piva-z-belgie-nemecka-i-ceska_ htmlhttp:// piva-z-belgie-nemecka-i-ceska_ html  obr. 2 Pivo za stovku. Hospody v centru Prahy na Silvestra zdražily - Tyden.cz [online] :15 [cit ]. Dostupné z: hospody-v-centru-prahy-na-silvestra-zdrazily_ htmlhttp:// hospody-v-centru-prahy-na-silvestra-zdrazily_ html  obr. 3 Chlazení piva v minulosti a dnes | Chlazení piva. Chlazení na pivo | pivní chlazení výčepní zařízení Lindr PYGMY 15 15/K [online] [cit ]. Dostupné z: pivo.cz/clanky/piva/chlazeni-piva-v-minulosti-a-dnes.htmhttp:// pivo.cz/clanky/piva/chlazeni-piva-v-minulosti-a-dnes.htm