Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
únor 2014 VY_32_INOVACE_TOS_080220 BUDĚJOVICKÝ BUDVAR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ obr. 1

2 obr. 2

3 obr. 3

4 obr. 4

5 obr. 5

6 Pivovar Budějovický Budvar, n. p.
Je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. Téměř polovinu produkce vyváží do více než 50 zemí všech světadílů. V roce 2012 vystavil Budějovický Budvar hektolitrů piva. Novodobá historie pivovaru se datuje od roku 1967, kdy Ministerstvo zemědělství České republiky založilo národní podnik Budějovický Budvar jako přímého nástupce Českého akciového pivovaru. Pivo se vařilo v Českých Budějovicích již od roku 1895.

7 Budějovický Budvar je majitelem cenného duševního vlastnictví v podobě více než 380 ochranných známek registrovaných ve 101 zemích světa. Mezi nejznámější patří Budweiser, Budvar, Budweiser Budvar, Bud, Budějovický Budvar a Czechvar. Toto ohromné duševní bohatství souvisí s místem svého původu, městem České Budějovice, které se původně nazývalo Budweis. Již v roce 1913 byl ležák z Českého akciového pivovaru znám v zahraničí. Díky rozvinutému exportu byla jeho obnova po 1. světové válce dokončena velmi rychle. V meziválečném období pivovar prošel rozsáhlou modernizací a elektrizací.

8 V roce 1922 byla vyvrtána první artéská studně, ke které přibyla během času další.
Pivovar tak získal zdroj vysoce kvalitní vody, která spoluvytváří vynikající chuťové vlastnosti originálního budějovického ležáku dodnes. Od 20. let pivovar dobýval trhy všech kontinentů, proto si také nechal registrovat ochranné známky „Český budějovický granát“ a v roce 1930 ochrannou známku „Budvar“, která se stala synonymem vysoké kvality a podle které se pivovar v roce přejmenoval na Budvar – Český akciový pivovar České Budějovice.

9 Národní podnik Budějovický Budvar je dnes moderní a akční firmou, která je postavena na pevných základech. Pivovar obstál v tvrdém boji s konkurencí, za níž stojí obří nadnárodní koncerny. V současné době je posledním z velkých pivovarů, které mají výhradně český kapitál. V roce 2009 vystavil Budějovický Budvar 1,28 mil. hektolitrů piva. Díky vynikajícím hospodářským výsledkům mohl podnik investovat značné prostředky do svého rozvoje. Část zisku je každoročně věnována na podporu kultury, školství a zdravotnictví především v Jihočeském kraji.

10 V roce 2004 to byl tmavý ležák Budweiser Budvar, v roce pak moderní a praktické balení výčepního piva v plechu. Na podzim 2005 byla provedena výměna láhví 0,5 l u celého sortimentu. V létě 2006 byl zahájen prodej tmavého ležáku Budweiser Budvar v láhvích. Dne 1. března 2007 bylo na trh v jižních Čechách uvedeno nově vyvinuté světlé výčepní pivo značky Pardál. Velký ohlas, který nové pivo vyvolalo u zákazníků v tomto regionu, vedl k rozhodnutí o rozšíření prodeje na celé území České republiky.

11 Od začátku roku 2008 je proto pivo Pardál k dostání v obchodech i restauracích po celé republice.
Na výrazný prodejní úspěch výčepního piva Pardál navázal v červnu 2009 jedenáctistupňový ležák Pardál Echt. Od 1. června 2007 je Budějovický Budvar výhradním dovozcem světlého prémiového ležáku dánské značky Carlsberg pro Českou republiku. Pivovar každoročně navštíví více než turistů, kteří si mohou prohlédnout výrobu piva a také ho ochutnat přímo v ležáckém sklepě. Multimediální expozice „Příběh budějovického piva“ přibližuje historii i současnost budějovického piva prostřednictvím plazmových obrazovek a projekcí 3D filmu.

12 Ekonomická fakta Budějovickému Budvaru se podařilo za posledních 20 let téměř ztrojnásobit výstav piva.V roce 2011 dosáhl pivovar celkového výstavu ve výši 1,32 miliónu hl. Zisk před zdaněním v roce 2011 dosáhl hodnoty 240 mil. Kč.

13 Budweiser Budvar Světlý ležák
obr. 6 obr. 7

14 700 let dlouhá tradice výroby budějovického piva a unikátní, 90 dnů dlouhá doba zrání, jeho jedinečnost jen umocňují. Budweiser Budvar světlý ležák se tak může vychutnat opravdu všemi smysly. Nejprve okem jeho nádhernou zlatavou barvu a bohatou hustou pěnu, potom přivonět k jeho jemnému chmelovému aroma, v dlani pocítit orosenou sklenici a nakonec chuťovými pohárky vychutnat jeho jemnou až střední silnou hořkost.

15 Budweiser Budvar Tmavý ležák
Prémiový tmavý ležák doplňuje tradiční nabídku piva z pivovaru Budějovický Budvar, n. p. od roku 2004. Je vyroben stejným postupem jako originální světlý ležák za použití tří druhů speciálních barevných ječných sladů: mnichovského, karamelového a praženého. Charakterizuje jej výrazně tmavá barva, suchá, jemně hořká karamelová chuť bez dominance sladkosti. Vůně je delikátní po praženém sladu. obr. 8

16 Budweiser Budvar Cvikl Nefiltrované kvasnicové pivo
Upíjení nefiltrovaného piva rovnou ze sudu patří odedávna k pivovarským tradicím. Stačilo z něj vytáhnout bukový klínek zvaný cvikl a čerstvý mok tekl proudem. Proto získalo nefiltrované pivo jméno Cvikl a dávku kvasinek navíc. Tím získal čerstvější pivní chuť a výživný říz. Každé pivo chutná nejlépe ještě ve sklepích pivovaru. Nepůsobí na něj účinky tepla, světla, pohybu či kyslíku, které zhoršují jeho chuť. Mimo pivovar se dá docílit takové čerstvé chuti jen tím, že se pivo nepřefiltruje a neztratí tak kvasinky.

17 obr. 9

18 Bud Premier Select Speciální pivo
Speciál Bud Premier Select je silné pivo s obsahem alkoholu 7,5 %. Oproti běžnému ležáku je to rozdíl cca 2,6 %. Bud Premier Select si zaslouží respekt. Díky rekordní, 200 dnů dlouhé době zrání, je označován za vrchol pivní alchymie. Charakterizuje jej bohatá, hustá, jemná pěna, tmavší zlatavá barva a výraznější sladová chuť.

19 Pardál Echt Světlý ležák
Pardál Echt je novinka pro všechny pivaře, kteří si rádi vychutnají něco silnějšího. Od starého známého Pardála převzal to nejlepší – plnou chuť, výraznou hořkost a chmelovou vůni. obr. 10

20 PardálOVO Bezové – míchaný nápoj z piva
obr. 11

21 PardálOVO je nový míchaný nápoj z Budějovického Budvaru.
Jeho základem je světlý ležák Pardál Echt, který nápoji dodává patřičný říz a výraznou hořkost díky použití nejlepšího žateckého chmele. K němu se přidává kvalitní sirup s přírodním extraktem bezového květu, samozřejmě bez konzervantů, náhradních sladidel a jiných umělých přísad. Výsledkem je perfektní spojení charakteristické hořkosti piva a svěží chuti bezového květu, které dokonale sedne mužům i ženám. PardálOVO obsahuje jen 2,0 % alkoholu, proto je ideální například jako osvěžení po sportu, práci na zahradě, při letním posezení nebo jen tak pro radost.

22 Carlsberg Importovaný světlý ležák
Prémiová značka piva Carlsberg je vlajkovou lodí stejnojmenné dánské pivovarnické skupiny. Každá surovina v ležáku Carlsberg je pečlivě vybrána a musí splňovat přísné kvalitativní normy. Pivo samotné se vyznačuje zlatou barvou a delikátní vůní po chmelu a sladu. Má střední plnost a suchou chuť, jež se výborně doplňují s typickou chmelovou hořkostí. Budějovický Budvar je od roku 2007 výhradním importérem ležáku Carlsberg pro území České republiky. obr. 12

23 Somersby Prémiový hruškový cider
je osvěžující cider z kvašené hruškové šťávy s přírodním hruškovým aroma. Neobsahuje žádná umělá sladidla, příchutě ani barviva. Svou svěží chutí čerstvých hrušek představuje další skvělou ovocnou variaci od Somersby. obr. 13

24 CITACE ZDROJŮ obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: belgie-nemecka-i-ceska_ html obr. 2 Budějovický Budvar, národní podnik [online]. © město Český Krumlov [cit ]. Dostupné z: obr. 3 Budweiser Budvar Brewery - Wikipedia, the free encyclopedia [online]. on 19 January 2014 at 12:02 [cit ]. Dostupné z: obr. 4 Kampaň za Budvar - Pivní recenze [online]. Copyright © Pivní recenze [cit ]. Dostupné z: obr. 5 Krausened Lager | Budvar.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: obr. 6 Pivo | Alkohol [online]. © Traffic a.s. [cit ]. Dostupné z: obr. 7 Budvar 12% 0.5l lahev - Pivo - Lahvové - Traffic a.s. - Velkoobchod s tabákovými výrobky, potravinami, alko a nealko nápoji. [online]. © Traffic a.s. [cit ]. Dostupné z:

25 CITACE ZDROJŮ obr. 8 DTest: Budweiser Budvar Tmavý ležák - výsledky testu - Nezávislé testy, víc než jen recenze [online]. © dTest, o.p.s. [cit ]. Dostupné z: lezak/22397 obr. 9 Koupit Pivo Bud Premier Select, Hodnota Pivo Bud Premier Select, Foto Pivo Bud Premier Select, od Budějovický Budvar národní podnik, s.r.o.. Pivo lahvové na All.biz České Budějovice Česko [online]. Copyright © 2010—2014 [cit ]. Dostupné z: g23662 obr. 10 ARCHIV | Pardál, cena 6,50 Kč, platí do | AkcniCeny.cz - letáky, akce a slevy [online]. © Retail Info, s.r.o. [cit ]. Dostupné z: / obr. 11 Budějovický Budvar uvádí na trh zcela nový míchaný nápoj z piva - Budějovický Budvar, n.p. [online]. © 2014 [cit ]. Dostupné z: zprav/2013/pardalovo-bezove.html obr. 12 Carlsberg UK: Package Redesign | CR8ID [online]. © 2012 CR8ID [cit ]. Dostupné z: obr. 13 Budějovický Budvar uvádí na český trh nový hruškový cider Somersby - Budějovický Budvar, n.p. [online]. © 2014 Všechna práva vyhrazena Budějovickým Budvar [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google