Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Budu školákem Program pro předškoláky a jejich rodiče:
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
DÁNSKO.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko.
Nizozemsko Země tulipánů, větrných mlýnů, sýrů, dřeváků a krásného mořského pobřeží.
Markéta Horáková Kvinta B
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Nový Bor- brána Lužických hor, město skla, zeleně a zahrad.
Projektový den „Náš region“ Lipová Autoři: Matěj Holakovský a Klára Holakovská.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.
Historie námořnictví.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Jan Ámos Komenský.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
kadeřnice učitelka ve školce kriminalistka zdravotní sestřička.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
odloučené pracoviště Teplice, Kapelní 2
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
zpracovaný v rámci projektu
Dánsko Richard Hladík.
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Holandsko - je nádherná rovinatá země, charakterizovaná jako země tulipánů, větrných mlýnů, sýrů, dřeváků a krásného mořského pobřeží.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
FRANCIE Jazykové Pobyty | Workcampy | Letní brigády.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Střední Evropa Severní Evropa Západní.
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Kultura.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Úvod Proč studovat informatiku?
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Prezentace pro projektovou výuku na DIDI2
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:

Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Příprava na výkon povolání
České země v době předbělohorské
Kultura a sporty v Kanadě.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Střední, severní a západní Evropa
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Hermeneutika Strejčková, C4A.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Úvod Proč studovat informatiku?
Jižní, jihovýchodní a východní Evropa
Počátek vlády Habsburků
Realizace programu Aflatoun v mateřských školách STÁŽ SRBSKO 9. – Lenka Košková, Michaela Vláčilová.
Vítejte na zápisu prvňáčků na 31.ZŠ. Gymnastika Házená Lední hokej Judo Běh na lyžích Basketbal Cvičení pro předškoláky Posilovna Aerobic Sportovní aktivity.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 02 Dějepis _8.ročník_09
VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti

Základní školy Povinná školní docházka v Dánsku je stejně jako v ČR devítiletá. Před nástupem na základní školu mohou děti navštěvovat mateřskou školku a předškolní přípravu. V Dánsku je kladen velký důraz na studium jazyků, a tak se děti kromě dánštiny učí od 5. třídy také anglicky a německy.

Střední školy V případě, že chtějí žáci pokračovat studiem na střední škole, mohou si vybrat mezi odborným vzděláním, které trvá 3-4 roky a připravuje studenty na výkon odborných prací, anebo vyšším středním vzděláním, které trvá 3 roky a je přípravou na studium na vysoké škole.

Vysoké školy Terciální vzdělávání zajišťuje v Dánsku na 200 různých institucí. Univerzitní vzdělání nabízí v Dánsku 5 univerzit a 14 dalších specializovaných institucí (např. v oblastech jako elektrotechnika, farmacie, veterinářství, umění) První univerzita v Dánsku, Kodaňská univerzita, byla založena v roce 1479.

Kultura Dánsko patří mezi země, které se mohou pyšnit nádhernou kulturní tradicí. Dánské království je nejstarším královstvím a sahá až do dob Vikingů. Centrem kulturního života je hlavní město, ale zajímavá muzea, galerie, divadla, tradiční kostely nebo kláštery najdete v téměř každém městě.

V Dánsku je nespočet hradů a zámků, ale i moderních zábavních parků V Dánsku je nespočet hradů a zámků, ale i moderních zábavních parků. Atrakcí jsou zábavní parky Tivoli nebo Legoland. Navštívit můžete i botanické zahrady nebo ZOO. .

Dánsko a hudba Důležitou součástí kulturního života v Dánsku je hudba. Koncerty se konají v kostelech, zámcích a v letních měsících využívají Dánové svou krásnou přírodu a organizují festivaly a koncerty různých žánrů pod širým nebem v parku nebo na pláži. Pobavit se můžete na diskotékách, v klubech nebo v různých hospodách, které jsou otevřené do ranních hodin zejména ve čtvrtek, pátek a v sobotu.

Kulturní Osobnosti Hans Christian Andersen - ( 2.4.1805 – 4.8.1875) - spisovatel (Malá mořská víla aj.)

Tycho de Brahe - (14.12. 1546 - 24.10. 1601) - astronom, astrolog a alchymista - byl nejúspěšnějším pozorovatelem oblohy před Galileem

Karen Blixenová - (17.4. 1885 -  7.9.1962) -spisovatelka - feministická tvorba, psala dánsky i anglicky

Lars Ulrich - (26.12. 1963- ) - hudebník, spoluzakladatel skupiny Metallica

- první kvantový model atomu Niels Bohr -(7. 10. 1885 – 18. 11. 1962) - první kvantový model atomu

Zdroje http://www.studiumvdansku.cz/studium-v-dansku/system-vzdelavani-v-dansku/ http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Denmark http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1nsko https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi