JOHANN SEBASTIAN BACH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Kalousková
Světoví hudební skladatelé
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní informace, ukázky z děl
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
HV-1 Hudební výchova DUM č. 13 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
RÉBUSY jsou hlavolamy Nechat děti vysvětlit co jsou rébusy, teprve potom kliknutím potvrdit správnou odpověď.
Hudební baroko ( století).
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO BAROKA
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Slavní čeští a světoví skladatelé. Bedřich Smetana.
Povídání o Bachovi.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO
ANTONÍN DVOŘÁK.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Druhy skladeb a hudební formy
HUDBA V BAROKU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mgr. Jakub Tomala. Obsah Motivační skladby a text Úvod – ze skladatelova života Výmar Köthen Lipsko Zajímavosti, závěr.
Základní informace, ukázky z děl
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Johann Sebastian Bach
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Gymnázium Židlochovice kvinta. německý hudební skladatel virtuóz hry na klávesové nástroje považovaný za jednoho z největších hudebních géniů všech.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
JOHANN SEBASTIAN BACH.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_06_Johann Sebastian Bach  Číslo.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
6. částBAROKO ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jaký je rozdíl mezi vokální a instrumentální polyfonií?
Název školy: Základní škola Netvořice
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
Světoví hudební skladatelé
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_07
VY 32 INOVACE 543.
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Baroko 17. a 18. století.
Transkript prezentace:

JOHANN SEBASTIAN BACH

Dětství a mládí Narodil se r. 1685 v muzikantské rodině v německém Eisenachu V 10 letech osiřel a ujal se ho starší bratr, zajišťoval i jeho hudební vzdělávání Bach byl neobyčejně nadaný, již v útlém dětství hrál na varhany, cembalo, housle V 15 letech se osamostatnil a odešel do Lüneburgu do klášterní školy, zpíval v kostelním sboru V 18 letech nastoupil jako houslista ve Výmaru

Varhanická místa krátce po 18 roce získal místo varhaníka a ředitele kůru v Arnstadtu(musel se starat o varhany, skládat skladby pro nedělní mše, řídit kostelní pěvecký sbor) Skládal skladby i pro sólové nástroje(pro flétnu,cembalo)

Ve 23 letech se stal varhaníkem ve Výmaru, kde se i oženil se svou sestřenicí Marií Bachovou, druhou ženou se mu stala zpěvačka Anna Magdalena (20 dětí, čtyři synové se stali proslulými hudebníky) Hodně skládal-kantáty, chorály,toccaty(Toccata a fuga d moll)

Bachovo působení v Lipsku R. 1723 nastoupil na místo kantora v chrámu sv. Tomáše v Lipsku,zde působil až do své smrti (27 let) Byl zván ke kolaudacím a opravám varhan do mnohých německých měst Ke konci života oslepl(zřejmě následkem dvou nezdařených operací r. 1750 zemřel)

Dílo: Braniborské koncerty= 6 orchestrálních suit Umění fugy Temperovaný klavír( knížka cvičných klavírních skladeb ve všech tóninách) Knížka pro Annu Magdalenu 200 chrámových a 16 světských kantát ( Velká mše h moll, Janovy a Matoušovy pašije) 250 varhanních skladeb Tři cykly suit pro cembalo= stylizace starých tanců) – Anglické listy,Francouzské listy Skladby pro sólové nástroje Nejvýznamnější skladatel a varhaník 1. poloviny 18. století

Johann Sebastian Bach Nejvýznamnější skladatel a varhaník 1. poloviny 18. století Po smrti bylo jeho dílo zapomenuto, teprve po 100 letech bylo znovu oživeno a doceněno