VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Umělecké směry 1. poloviny 20. století
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
První představitelé impresionismu
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Výtvarné umění v 19. století II.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Secesní architektura ve Španělsku
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_62 ARCHITEKTURA FRANCIE Le Corbusier
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
Impresionisté figurativního malířství
Christian Morgenstern
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.
orig. =by=Beleven= corp. 2007
Surrealismus Vznikl ve Francii
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Surrealismus Název školy
INFORMEL Jana Bobčíková.
SURREALISMUS.
Surrealismus.
Evropské umění počátku 20. století
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
DADAISMUS, SURREALISMUS a Marcel Duchamp. vůdčí osobnosti dadaismu– básník Tristan Tzara, Hans Arp, Kurt Schwitters, Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Nevědomí.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS

SURREALISMUS VY_52_INOVACE_DEK_54 Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: 01. 08. 2013 Klíčová slova: surrealismus, Guillaume Apollinaire, André Breton, psychický automatismus, automatický text, Manifest, Giacometti, Joan Miró, Max Ernst Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Surrealismus, zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu

- hnutí, které vzniklo ve Francii na počátku 20 - hnutí, které vzniklo ve Francii na počátku 20. let v literatuře a výtvarném umění - navazovalo na dadaismus - směr hledá absolutní svobodu vyjádření - cílem je šokovat a provokovat - na rozdíl od dadaismu má tento směr pozitivní vztah k filozofii a vědě - dále se čerpá z výzkumů Marxe a Freuda o lidské psychice

- termín surrealismus poprvé užil Guillaume Apollinaire r - termín surrealismus poprvé užil Guillaume Apollinaire r. 1917 jako podtitul pro divadelní hru, kterou napsal - André Breton toto označení převzal a v r. 1924 použil v prvním Manifestu, kde zároveň vyložil i jeho smysl - surrealismus je podle něj čistý psychický automatismus, pomocí kterého se vyjadřuje skutečný průběh myšlení

- diktát myšlení s vyloučením kontroly vykonávané rozumem mimo jakékoliv estetické nebo mravní zaujetí - surrealismus začal pracovat s principy asociace, se sny - základem byla psychoanalýza Sigmunda Freuda, nepoznané stránky lidského podvědomí, výklad snů - důraz je kladen na fantazii

- v literatuře se vytvářely tzv - v literatuře se vytvářely tzv. automatické texty, záznam nahodilých pocitů, představ, snů, halucinací - ve výtvarném umění se jako ve snu objevují předměty a postavy, které spolu logicky a přirozeně nesouvisí (např. rozteklé hodinky, přehozené přes větev stromu)

- kromě tradičních technik malby se používají nové techniky koláže, frotáže a asambláže - koláž je dílo vzniklé vystřihováním reprodukcí z časopisů a vytvářením nových tvarů - frotáž je otisk reliéfně strukturované předlohy do papíru - asambláž je tvoření díla seskupováním nesourodých materiálů a předmětů

- předchůdce surrealismu můžeme v dějinách umění najít již u Hieronyma Bosche v Zahradě pozemských rozkoší či Pietra Bruegela v Pokušení sv. Antonína (v renesanci)

Test: 1. Jaké změny inspirace přinesl surrealismus v umění? 2. Kdo sepsal první Manifest surrealismu? 3. Jak se surrealismus promítal v literatuře a ve výtvarném umění?

Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN 80-7204-211-4 Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN 978-80-7209-971-9