Jedinec – kolektiv integrace – inkluze ukazatel inkluze ve škole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Komunitní a otevřená škola
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Kvalitní škola – kritéria a indikátory hodnocení
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Využití kritérií kvalitní školy pro MAP - zaměřeno na inkluzi Monika Tannenbergerová.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Od integrace k inkluzi Mgr. Ludmila Večerková
9. Tvorba individuálního plánu
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Jedinec – kolektiv integrace – inkluze ukazatel inkluze ve škole ZŠ Deblín, 6. ročník sdílení

Učíme se a rosteme všichni společně NADACE OPEN SOCIETY FUND PRAHA Učíme se a rosteme všichni společně Rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice. Patří mezi 5 největších českých nadací. Má více než 20 let zkušeností. Dlouhodobě se věnuje oblasti vzdělávání. Další klíčová témata: rozvoj právního státu, rovné příležitosti žen a mužů, role ČR v Evropské unii.

Učíme se a rosteme všichni společně NADACE OPEN SOCIETY FUND PRAHA Učíme se a rosteme všichni společně Usilujeme o kvalitní vzdělávání pro všechny na třech úrovních: Celostátní: Úzká spolupráce s MŠMT i odborníky Krajská Vytváření školských inkluzívních koncepcí krajů Lokální Včasná péče v sociálně vyloučených lokalitách

citróny Jaké jsou? …

INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ – PŮVOD A VÝVOJ POJMU děti se SVP jsou vyloučeny z jakékoliv školy Exkluze žáci se SVP navštěvují svá vlastní vzdělávací zařízení. Segregace žáci se SVP navštěvují běžné školy se speciální vzdělávací podporou. Integrace všichni žáci (se SVP i bez) do běžných škol s individuálním přístupem. Inkluze Na rozdíl od integrace, kdy se zkráceně pomůže jednotlivci v začlenění do třídy a přizpůsobení se třídě, znamená inkluze vytvoření diferencovaných podmínek různým dětem tak, že všechny - ač se svými schopnostmi mohou značně lišit - získají prostředí, které je optimálně rozvíjí a přitom mohou pracovat ve společné, výkonově heterogenní sociální skupině.

INTEGRACE nebo inkluze ? Integrace = ? Inkluze = ?

INTEGRACE rozšířenost pojmu, záměny významů, terminologické varianty („zaintegrovat“, „integrace naruby“) vnímána staticky ( žák „je“ či „není“ integrován) připouští se neúspěch ( „integrace se nepodařila“) neúspěch se přenáší v rovině odpovědnosti: na žáka ( není „vhodný pro integraci“) jeho rodiče ( „trvali na integraci a neměli pravdu“) poradenského pracovníka ( nepřesná dg., mylné doporučení, přecenění schopností dítěte/ žáka) na vnější okolnosti ( mnoho žáků ve třídě, chybějící finance, chybějící schody- škola nemá podmínky) bývá podmiňována

INKLUZE opírá se o novou sociální normu: heterogenitu (rozdílnost dětí, žáků je vnímána jako přirozená, obohacující - věk, pohlaví, etnikum, jazyk, fyzické a mentální schopnosti, kognitivní schopnosti atd.) nové didaktické fundamentum vazba na širší strategii podpory otevřené společnosti vnímána jako proces (dynamicky) žádá změnu prostředí školy, její kultury a praxe selhání procesu je selháním školy ( srov.Salamanca/1994; Agra / Indie,1998)

Učíme se a rosteme všichni společně LISABONSKÁ DEKLARACE Učíme se a rosteme všichni společně „…vidíme mnoho předností inkluzivní edukace – získáváme víc sociálních kompetencí, máme širší zkušenostní spektrum, učíme se prosadit v normálním světe, nutí nás najít si přátele s postižením i bez postižení a integrovat se s nimi.“ (Lisabon, 2007) Lisbon Declaration Young People´s views on Inclusive education   Návrhy, na kterch se shodli mladí lidé se speciálními vzdlávacími potebami studující na stedních a vyích kolách a uilitích v 29 zemích1 , vyústily v dokument nazvan „Lisabonská deklarace – Názory mladch lidí na inkluzivní vzdlávání”. Deklarace shrnuje názory, které mladí lidé vyjádili na plenárním zasedání v Parlamentu Portugalska (Assembleia da Repúblika) a které se tkají jejich práv, poteb, problém a doporuení na cest k úspnému inkluzivnímu vzdlávání.

ŘEŠENÍ - INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ rozvíjet včasnou péči a předškolní vzdělávání pro všechny děti, zvyšovat dovednosti učitelů v práci s heterogenní skupinou dětí, posilovat dostupnost a kompetence asistentů pedagoga, posilovat dostupnost a kvalitu doučování a další podpory dětí ve vzdělávání, posilovat sociální roli škol a jejich propojení s komunitou.

VÝCHODISKA - PRINCIPY rovné šance pro všechny všichni znamená všichni individuální přístup ke každému dítěti rozvíjení školy směrem k sociální soudržnosti každé dítě ve své nejbližší škole rozmanitost v rámci jedné třídy obohacuje Dítě má vždy možnost navštěvovat školu v místě svého bydliště. Ať už jde o dítě zdravé nebo zdravotně postižené, kognitivně nadprůměrné nebo podprůměrné, sociálně, kulturně, jazykově či jinak znevýhodněné. Škola staví svoje mistrovství na tom, že umí poskytnout každému dítěti to, co potřebuje. Škola neodmítá dítě, se kterým jsou „problémy“, ale hledá způsoby, jak dítě rozvíjet v rámci jeho možností a podmínek.

Společné vzdělávání všech dětí zdravé dítě s dobrým sociálním zázemím výhody: možné problémy:

Společné vzdělávání všech dětí dítě se zdravotním postižením dítě se špatným sociálním zázemím výhody: možné problémy:

Společné vzdělávání všech dětí rodiče výhody: možné problémy:

Společné vzdělávání všech dětí škola výhody: možné problémy:

ŠKÁLA INKLUZE – SITUACE DNES INKLUZE EXKLUZE Běžná třída Speciální třída, ale RVP ZV a škola HVP Speciální třída, ale RVP ZV, ale škola mimo HVP Speciální třída, RVP ZV LMP, ale škola HVP Speciální třída, RVP ZV LMP a škola mimo HVP Speciální třída, RVP ZŠS

Ukazatel inkluze inkluzívní kultura inkluzívní politika inkluzívní praxe

Index inkluze Inkluzívní kultura: Budování komunity: respektující a partnerské vztahy (U-U, U-Ž, Ž-Ž, U-R, R-R, R-Ž) Stanovení hodnot a očekávání

Index inkluze Inkluzívní politika: Přijímání: U, Ž Školní dokumenty Všem novým zaměstnancům /studentům se pomáhá, aby si ve škole zvykli. Škola dbá na to, aby přijímala všechny ze své spádové oblasti. Školní dokumenty Podpora různosti

Index inkluze Inkluzívní praxe: Organizace učení Mobilizace zdrojů Výuka je plánována s ohledem na to, aby se učili všichni. V hodinách se podporuje zapojení všech žáků. V hodinách se rozvíjí porozumění odlišnostem. Žáci při učení aktivně spolupracují. Mobilizace zdrojů Rozdíly mezi studenty se využívají jako zdroj pro výuku a učení. Zaměstnanci školy vytvářejí zdroje na podporu učení. Zdroje v komunitě jsou známy a využívají se.

ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov – š.p.o. Já a oni, prostě my ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov – š.p.o. http://www.youtube.com/watch?v=K1OboN-gqPM

Těším se zase někdy na viděnou. Šťastnou cestu domů! Těším se zase někdy na viděnou. karin.marques@osf.cz 2014