Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 21. 07. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Josef Kajetán Tyl.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_371_Česká literatura 18. a 19. století AUTOR: Mgr. Markéta.
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Český jazyk a literatura
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Karel Hynek Mácha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Josef Kajetán Tyl
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Osobnosti národního obrození
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Václav Kliment Klicpera Mgr. Ludmila Růžičková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Josef Kajetán Tyl Vojtěch šimon.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Národní obrození.
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadlo v době národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková.
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název materiálu: Národní obrození
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Literatura v době národního obrození Téma: Josef Kajetán Tyl Metodický list/anotace: Seznámení s nejvýznamnějším představitelem českého divadelního života v době NO, J. K. Tylem, jeho pohnutým životem a vlasteneckým významem jeho her. Možné využít ve 4. ročníku jako opakování k ústní maturitní zkoušce.

První polovina19. století Vytváření ochotnických společností Nejvýznamnější dramatici Václav Kliment Klicpera Josef Kajetán Tyl

Václav Kliment Klicpera psal jen pro ochotníky Rytířské hry: Blaník Veselohry: Hadrián z Římsů, Divotvorný klobouk, tyto hry se hrají dodnes Znáte pověst o Blaníku a blanických rytířích? Co je to pověst? Pokuste se tuto pověst vyprávět. (v Blaníku spí vojsko svatého Václava, které přijde na pomoc, až bude českému národu nejhůř)

Josef Kajetán Tyl Největší dramatik národního obrození Obr. 1

Vedl ochotnickou divadelní společnost: tzv. Kajetánské divadlo na Malé Straně, stalo se střediskem národního života Pro zajímavost: zde se seznámil K. H. Mácha s Eleonorou Šomkovou. Dramaturg českých představení Stavovského divadla S osudy J. K. Tyla se můžete seznámit v románu Františka Kožíka: Miláček národa.

Zajímavosti z Tylova života Po roce 1848 je mu znemožněna práce v Praze – pro jeho politické postoje – se společností ředitele Kullase směřuje do jižních Čech hrála společnost v Jindřichově Hradci, Písku, Táboře, Vodňanech, v Českých Budějovicích jim odmítli dát povolení Pouť jižními Čechami s Zollnerovou společností – z Třeboně se Tyl už nemocný (tvrdnutí jater) vydává pěšky do Č. Budějovic Odmítá výhodnou pracovní nabídku v redakci v tiskárně v J. Hradci V Č. Budějovicích odehrají 25 představení Tyl už na lůžku pokračuje v cestě do Plzně – zde 1856 umírá

Čím byl zvláštní Tylův soukromý život? V roce 1839 se oženil s herečkou a zpěvačkou Magdalenou Forchheimovou, která s ním čekala dítě. To se ale narodilo mrtvé a jeho žena další děti mít nemohla. Tyl brzy navázal intimní poměr s její mladší sestrou Annou. Vzniklo tak zvláštní soužití tří lidí. S Annou měl sedm dětí, které vychovávala manželka Magdalena. Nejmladší syn Josef Kajetán se narodil v roce 1856, krátce po Tylově smrti.

Strakonický dudák nejznámější Tylova hra Proč právě dudák a příběh Švandy? Dudáci na Písecku, Volyňsku a Strakonicku byli v národním obrození považováni za projev národní svéráznosti Dílo mělo velký vliv i na další spisovatele, ve Švandovi viděli symbol české osobitosti a odbojný typ proti cizotě.

Tyl při zpracování vychází z povídky Jakuba Malého a z vlastní zkušenosti z pobytu na Strakonicku – zde se setkal s dudákem Čertem (možná předloha Švandy), který byl známý svým uměním a byl roku 1820 povolán zahrát císařovně Karolíně Augustě Přečtěte si ukázku a pokuste se charakterizovat hlavní postavy Všímejte si, jak se vyjadřují, jak o sobě mluví apod.

„Vocilka : Servitore, signor musicanto, - poníženě ruce líbám. Švanda : I, i nechte – copak vám to napadá! Vocilka : Já dychtil už dávno po té chvíli, abych mohl svému nejslavnějšímu krajanovi tu nejhlubší poklonu udělat. Švanda (živě): Vy jste Čech? Vocilka : Och – a jaký! Doma to nemohli se mnou ani vydržet a radili mi, abych se podíval trochu do světa. Švanda : A co nynčko děláte? Vocilka : Chodím za vámi a poslouchám vaši nebeskou muziku. Roztrhal jsem tím tak říkaje své poslední boty – všecko z pouhé lásky k umění. Švanda : To jste blázínek. Švanda : Ale jste poctivý člověk? Vocilka : Já? Jemináčku, jak mě tu vidíte, samá poctivost; kdybyste mě zkrájel, samá poctivost – a kdybyste mi chtěl milostivě tykat, měl bych taky pejchu. Švanda : I pro mne – ale jakpak vám říkají? Vocilka : Pantaleon Vocilka. Švanda : Hezké jméno. Vocilka: Anglické – sice by nebylo hezké. Já mu dělám taky čest.“(1)

Řešení Švanda – naivní, prostý hrdina, dobromyslný, symbol českosti Vocilka – světoběžník, protřelý, hamižný, neupřímný, sobecký Tyto dvě postavy jsou protikladné

Další známé Tylovy hry Lesní panna: pohádková hra namířena proti tehdejšímu trendu opustit vlast a hledat štěstí v cizině – Americe (podobný motiv jako u Strakonického dudáka) Fidlovačka: odehrává se během oblíbené velikonoční pouti a slavnosti pražských ševců (píseň Kde domov můj zde poprvé zazněla, stala se naší hymnou, hudbu složil František Škroup) Hry ze současnosti: Paličova dcera, Pražský flamendr Historické hry: Kutnohorští havíři, Jan Hus

Citace, zdroje a literatura Obr. 1: VILÍMEK, Jan. Soubor:Jan Vilímek - Josef Kajetán Tyl.jpg - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg _Josef_Kajet%C3%A1n_Tyl.jpg (1) PROF. DR. HRABÁK, DR.SC., Josef a kol. Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Panorama, CÍFKA, Stanislav a kol. Literatura, Divadlo. České Budějovice: Jihočeské nakladatelství, PROF. DR. HRABÁK, DR.SC., Josef a kol. Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Panorama, 1978.