Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 2.ročník TémaNárodní obrození Označení DUMUVY_32_INOVACE_101 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření5.2.2013 AnotaceZávěrečné shrnutí, opakování.

2 Národní obrození v českých zemích Shrnutí, opakování

3 Zopakujte si: České národní obrození (v 19. století také někdy národní vzkříšení) je pojem, jímž se označuje proces, který probíhal v Zemích Koruny české jako součásti habsburské monarchie zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848. Hlavním úkolem jeho vedoucích představitelů bylo pozvednout český jazyk opět na úroveň jazyka vzdělanců a motivovat obyvatele českých zemí k národní uvědomělosti. Národní obrození probíhalo současně s procesem transformace feudálního společenství v občanskou společnost. (1)

4 Mezi národní buditele např. patřili: Doplňte křestní jméno či příjmení: _________Dobrovský ________ Jungmann Josef Kajetán ______ Karel Hynek _______ _______ Němcová Karel _________ Erben Magdalena _________ Rettigová František ___________ Do jaké fáze tito autoři patřili? Doplňte ke každému z nich dílo, kterým se proslavili.

5 ŘEŠENÍ s příklady děl: Josef Dobrovský – 1. fáze, Slovník německo-český, Dějiny českého jazyka a literatury Josef Jungmann – 2. fáze, Slovesnost, Slovník česko-německý Josef Kajetán Tyl – 3. fáze, Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, Jan Hus, Paličova dcera, Strakonický dudák aneb Hody divých žen Karel Hynek Mácha – 3. fáze, Máj, Křivoklad, Cikáni Božena Němcová – 3. fáze, Babička, Karla, Divá Bára Karel Jaromír Erben – 3. fáze, Kytice z pověstí národních, České pohádky Magdalena Dobromila Rettigová – 2. fáze, Domácí kuchařka František Palacký – 2. fáze, Dějiny národa českého v Čechách a v Moravě

6 Na následujících stránkách se pokuste určit název díla, jeho autora a literární druh.

7 A. Noc přešla a uplakané jitro vzešlo nad probuzenou Prahou. Já jsem ještě za tmy vstával, chystaje se k návštěvě, o jaké se mi, na rukou u stolku spícímu, po celou noc snilo. Srovnal jsem si vlasy, přičesal licousy kolem obličeje a načernil jsem vousiska nad i pod pyskama. Bylo osm hodin na Staroměstské radnici dne 10. srpna 1833, kdy jsem, přecházeje Staroměstské náměstí, k Františku se blížil. Za čtvrt hodiny byl jsem na Františku; deštivé oblaky přešly, a jasné slunce, slibující parný den, hrálo po vlnách Vltaviných. Kolem někdejšího kláštera svaté Anežky přišel jsem brzy na místo naznačené. Byl to malý, nízký domek v ouzké, zábradlím přepažené uličce, v kterou po malém kopečku vyšlapaná cestička vedla. Hluboká, široká strouha táhla se uličkou před tím domkem, a jednotlivé prkno sloužilo, jako zdvihací most v pevný hrad, za přechod v nízká dvířka jeho. Přes příč uličky od toho domku k jinému, jemu podobnému na protější straně, byl provaz natažen, a parné slunce hrálo po rozvěšeném na něm prádle, které však již velmi sešlé bylo. (2)

8 B. VOCILKA: Servitore, signor musicanto - poníženě ruce líbám. ŠVANDA: I, i nechte – copak vám to napadá! VOCILKA: Já dychtil už dávno po té chvíli, abych mohl svému nejslavnějšímu krajanovi tu nejhlubší poklonu udělat. ŠVANDA (živě): Vy jste Čech? VOCILKA: Oh – a jaký! Doma to nemohli se mnou ani vydržet a radili mi, abych se podíval trošku do světa. ŠVANDA: A co nynčko děláte? VOCILKA: Chodím za vámi a poslouchám vaši nebeskou muziku. Roztrhal jsem tím říkaje své poslední boty – všecko z pouhé lásky k umění. ŠVANDA: To jste blázínek. VOCILKA: Já vím – ale ono je teď mnoho takových muzikantských bláznů – to je teď jako cholera. Přitom pozoruju, že nemáte u sebe žádného člověka, kterýž by se o vaše pohodlí staral, vaše koncerty vyjednával, recensentům bilety roznášel, - i pokládal bych se za šťastného, kdybych vám mohl ke všemu tomu svoje mizerné služby obětovat. (3)

9 C. „Co vám chybí?" táže se cár pod svým baldachýnem, oni všichni jedním hrdlem: „Hynem, pane, hynem!“ Celé popstvo předstoupilo k cáru s deputací, jeden držel ve jménu všech takovou orací: „Veliký jest Vladimír cár, svatá vůle jeho; kdyžs nám zabil pánaboha, opatř nám jiného! Nám je pánbůh jako pánbůh, jenom když je ňáký, abysme s ním udrželi v respektu sedláky. (4)

10 ŘEŠENÍ: A. K. H. Mácha: Marinka, próza B. J. K. Tyl: Strakonický dudák aneb Hody divých žen, drama C. K. H. Borovský: Křest svatého Vladimíra, poezie

11 Seznam literatury a pramenů (1)http://cs.wikipedia.org/wiki/České_národní_obrození#Vyvrcholen.C3.AD_obroze neck.C3.BDch_snah_.281830_.E2.80.93_1848.29 (2)Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 33 (3)Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 39 (4)Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 51


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google