Poznatky a doporučení z průběhu řešení projektu Centrum pro podporu konkurenceschopnosti v biomedicínských technologiích TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Rozvoj e-learningové formy vzdělávání zaměstnanců ve správních úřadech
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Centrum pro podporu konkurenceschopnosti v biomedicínských technologiích PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Poznatky a zkušenosti z projektu CZ / /0058 „Prohloubení manažerských dovedností řídicích pracovníků malých a středních podniků“ Jiří Vaněk.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Centrum pro podporu konkurenceschopnosti v biomedicínských technologiích TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Centrum pro podporu konkurenceschopnosti v biomedicínských technologiích TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
I. Dvořák Zahajovací setkání
Transkript prezentace:

Poznatky a doporučení z průběhu řešení projektu Centrum pro podporu konkurenceschopnosti v biomedicínských technologiích TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Jan Čermák, MEBIS s.r.o. - PRAHA,

MEBIS s.r.o. - zkušenosti s fondy a programy EK mezinárodní pilotní projekt PHARE „ČR - Regionální politická pilotní studie koordinace mezinárodního týmu a řízení PHARE projektu: Kampaň PR v oblasti BOZP Evropská komise – DG Research - od roku 1999 evaluace žádostí o podporu mezinárodních projektů (č. registrace EE19981A26046) předvstupní program SAPARD expertních služby pro Odbor Rámce podpory Společenství MMR ( ) zpracovávání projektů pro MSP evaluace OP Infrastruktura Spoluúčast na přípravě OP podnikání a inovace MEBIS s.r.o. je zařazen do registru společností oprávněných koordinovat mezinárodní týmy v zahraničí (Central Consultancy Register –Brussels - CZE 21283)

Aktivity v roce 2007 leden - smlouva mezi ÚEM AV ČR a MEBIS s.r.o o zabezpečeni řešení projektu únor - duben - analýza a zpracování inovované verze projektu duben - schválení inovované verze projektu MPSV ČR a prodloužení termínu řešení do květen - vypsána 3 výběrová řízení červen - zahájení spolupráce se subdodavateli 1. AKSES s.r.o. : Implementace e-learningového portálu 2. Bankovní institut VŠ : Kurzy manažerských dovedností, Business English 3. Radix s.r.o. : Propagace projektu ) září - Letní škola „Tkáňové inženýrství“ říjen - prosinec - Kurzy manažerských znalostí I (23 dvouhodinových modulů ) prosinec konference Evropský rámec technologického transferu průběžně: biomedicínské přednášky, laboratorní kurzy, dny otevřených dveří, zahraniční studijní cesty

Aktivity v roce 2008 leden - konference „Informatika a inovace“ –ve spolupráci s Českou informační společností, která bude se konat v Praze únor - květen - Kurzy manažerských znalostí II duben - konference Současnost a budoucnost buněčné terapie v ČR Manažerské kurzy II - letní semestr ( – budova UK Jinonoce) leden – červen - Individuální trénink cca 10 týmů – zájemců o založení spin off spol. rozvoj systému specializovaného e-learningového vzdělávání a základů internetové poradny) leden – červen vydávání vybraných odborných publikací a textů (učební texty pro jarní semestr manažerských kurzů, publikace Lékařské textilie, souhrnný sborník závěrečné konference) leden – červen – zpracování e-learningových textů červen - závěrečná konference projektu – průběžně: biomedicínské přednášky, laboratorní kurzy, rozvoj www. stránek – zahraniční studijní cesty

Principy inovace projektu 1 kontinuita: plné zachování všech klíčových aktivit zachování indikátorů projektu v původně plánovaných hodnotách posílení role osvědčivších se partnerů nová kvalita průběžná komunikace s cílovými skupinami reflektování a respektování námětů příjemců podpory výrazné rozšíření skupiny lektorů začlenění moderních poznatků z oblasti informatiky rozšíření prezentačních schopností na oblast prezentace projektů interaktivnost kurzů vnesení problematiky EU a programů a fondů EK

Principy inovace projektu 2 stabilita výuka probíhala periodicky ve stejných dnech a časových periodách, na stejném místě jednotný způsob realizování kurzů jak z hlediska organizačního tak i materiálového zabezpečení standardní koordinace řešitelů formou schůzek Rady projektu a odborných skupin flexibilita respektování časových možností a motivací cílových skupin diferenciace aktivit podle potřeb odlišných cílových skupin kombinace různých forem vzdělávání (pravidelné kurzy, tématické akce, individuální konzultace, letní škola s exkurzemi, účast na aktivitách jiných programů, tuzemské i zahraniční exkurze) pružná průběžná komunikace mezi členy řešitelského týmu

Principy inovace projektu 3 udržitelnost rozšíření počtu publikací zvýšení rozsahu e- learningu ( DVD Buněčná terapie a regenerativní medicína CD - Program Finanční analýza DVD Kompendium předpisů EU publicita zvýšení počtu akcí využívání partnerských www. a periodik k systematické informovanosti odborné i laické veřejnosti o cílech a výsledcích projektu průběžná spolupráce s médii

Neúspěšné hypotézy manažerské přednášky na klinikách kurzy v anglické mutaci vytvoření páteřových skupin podpořených osob úzká spolupráce s partnerskými programy z JPD3 nebo z medicínské oblasti (Drahorád, TC AV, Centrum pro podporu inovačního vzdělávání Liblice, Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání, Medicínské informační centrum pro evropské projekty, 1. lékařská fakulta) spolupráce s NNO (Institut pro znalostní společnost..)

Úspěšné přístupy důsledné uplatnění zpětné vazby (výsledek – např. program Finanční analýza prohloubení spolupráce s partnery: AIP, MINERVA, Buněčná terapie včlenění specifických akcí projektu do tradičních aktivit (Dny inovací….) zaangažování konkrétních osob – vytvoření širokého týmu odlišný přístup prezentace vybraných témat podle specifik cílových skupin Interaktivní pojednání kurzů zvýšení atraktivity a kvality kurzů – posílení témat projekty v EU, informatika, možnost zvýšení kvalifikace v rámci programu celoživotního vzdělávání rozšíření a zpestření týmu školitelů – důraz na praktické zkušenosti provázání aktivit projektu se specifickými zájmy vybraných pracovišť - Univerzita Karlova – Ústav pro informačních studií a knihovnictví - Technická univerzita Liberec - VŠCHT individuální přístup k různým cílovým skupinám Spolupráce s médii (rozhlasové rozhovory prof.Sykové) výrazné zintenzivnění propagace projektu (včetně www partnerů a dodavatelů, periodikum Inovační podnikání…

Průzkum potřeb zájemců o založení spin off spol. nejčastěji kladené otázky 1 Vstup do podnikání správný okamžik vstupu do podnikání vzhledem k fázi výzkumu a vývoje, (nápad, stádium rozpracování projektu, hotové know how,…) etické a právní otázky vztahu k zaměstnavateli a odchodu na do vlastního podniku vyrovnání se s kolektivem, který tvořil know how, musí se všichni účastnit na vzniku nového podniku_ ohodnocení přínosu jednotlivých spolupracovníků Plánování investiční výstavby: jaký je soubor základních problémů výstavby větších investičních celků jejich financování a plánování

Průzkum potřeb zájemců o založení spin off spol. nejčastěji kladené otázky 2 Ekonomika podnikání: způsob vytváření ekonomického a finančního plánu podniku, (jak se dají věci spočítat) odhady a způsoby určení ekonomické výhodnosti vztah proměnných a fixních nákladů kdy mít stálé zaměstnance a kdy jen externí spolupracovníky kdy budovat vlastní laboratoř a kdy testy zadávat externě formy citlivostní analýzy a úvah typu co se stane když Rizika a jejich eliminace: eliminace rizik likvidity projektu eliminace rizik odpovědnosti za škodu při lékařském zásahu, při transportu, právní otázky odpovědnosti ochrana proti podvodníkům různého druhu (financování, krádež know how)

Průzkum potřeb zájemců o založení spin off spol. nejčastěji kladené otázky 3 Otázky trhu: co s výkyvy zakázek? otázka závislosti poptávky na ceně kdo je klient – zdravotnické zařízení, nebo pacient je řešen problém zdravotnického zařízení nebo pacienta odhad velikosti trhu vlivu konkurence (tržní podíly, díra na trhu) využití cizích marketingových strategií Závěry: Z výše uvedeného vyplývá, že v kurzech a trénincích nutno klást důraz zejména na ošetření rizik, pojištění, právo a ochrana know how, financování investic a provozu, a otázky marketingu.

Co lze doporučit konceptorům a řešitelům vzdělávacích projektů podporovaných z SF EK angažovat zkušený tým důsledně analyzovat skutečné potřeby a zájmy cílových skupin trvale komunikovat se členy cílových skupin, volit maximálně asertivní přístup zpracovat marketingovou studii obsah, rozsah i termíny realizace školících a vzdělávacích aktivit sladit s konkrétními schopnostmi a zájmy cílových skupin zabezpečit atraktivnost aktivit projektu pro potenciální zájemce (například uplatněním formy celoživotního vzdělávání) neopomenout evropský kontext a nezbytnost dobré orientace v základních politikách EK upřednostnit lektory s praktickými zkušenostmi propojovat dočasné aktivity projektů s dlouhodobými programy a tradičními pracovišti zabezpečovat maximální aktuálnost výukových lekcí zabezpečit profesionální přístup k médiím věnovat výraznou pozornost propagačním a osvětovým aktivitám

Děkuji za pozornost ! Jan Čermák MEBIS s.r.o. tel: