Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Vladimír Přikryl Ministerstvo financí
Advertisements

Zahraniční obchod Dodací podmínky.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Pojišťovnictví Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Pojištění v mezinárodním obchodním styku
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Pojišťovnictví Charakteristika.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_POJISTOVNICTVI_S.P.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO164 Název.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Zajistné smlouvy Smluvní ujednání zajistné smlouvy Cover note (schedule)
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Pojišťovnictví.
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
INCOTERMS 2000 Tereza Kyselovská.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Minimalizace rizik spojených s přepravou Aon Stach Česká republika Ing. Pavel Hendrych Aon Stach Česká republika, spol. s r.o
Pojištění odpovědnosti 2015 Ing. Olga Hebká Pojištění občanské odpovědnosti 2.Pojištění odpovědnosti zaměstnance.
Připravil: „Balíček“ pojištění kochleárního implantátu Připravil: Ing. Lucie Kobrová Obrázek možno vyměnit za tematický! Smazat a vložit jiný.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Inventarizace Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1. Vysvětlení pojmu inventarizace 2. Druhy a charakteristika inventarizací 3. Postup při provádění.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
POSTUP A PODMÍNKY POVINNOSTI DODAVATELE  Dodat zboží přesně podle smlouvy, potvrzené objednávky - druh, velikost, množství, rozměry, kvalita, cena,
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta
Komerční pojišťovna.
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Seminář – změny rámcové pojistné smlouvy „ pojištění v rámci projektu SČMBD“ Vždy ve Vašem zájmu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Zahraniční obchod Dovozní operace.
Transkript prezentace:

Pojištění v ZOB

Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před finančními důsledky vzniklé škody, ke kterým došlo u pojištěných rizik. je jedním z dalších zdrojů devizových příjmů státu vytváří možnosti pro hladký a bezrizikový průběh obchodních operací se zahraničím

Základní pojmy Pojistitel = pojišťovna, která v pojistné smlouvě zavazuje nahradit škodu způsobenou nahodilou událostí Pojistník = fyzická nebo právnická osoba, která uzavře s pojistitelem pojistnou smlouvu Pojištěný = fyzická nebo právnická osoba,v jehož prospěch je uzavřena s pojistitelem pojistná smlouva Pojistný zájem = zájem pojistníka na uchování věci v takovém stavu, v jakém se nacházela před vznikem pojištění Pojistná smlouva = písemná dohoda mezi pojistitelem a pojistníkem

Zahraniční pojistné zájmy Zahraniční přeprava zboží – kargo Zahraniční havarijní pojištění – kasko vývozní úvěry investiční celky speciální rizika pojištění odpovědnosti

Pojistná smlouva Doklad o uzavření pojistné smlouvy mezi pojistitelem a pojistníkem – vždy písemná forma. Pojištění dopravy do zahraničí - náležitosti: – předmět pojištění, balení, hmotnost, signo – místo odeslání, druh dopravního prostředku, trasa a místo určení – v případě námořní dopravy jméno lodi a datum vyplutí – požadovaný rozsah pojistného krytí, pojistná částka – ostatní údaje týkající se pojištění, zvláštní požadavky

Pojistné podmínky nedílná součást pojistné smlouvy podmínky pojistitele, za kterých přebírá rizika pojistného zájmu vyjadřují též specifika jednotlivých pojišťoven

Pojistná hodnota hodnota pojištěné zásilky v okamžiku sjednání pojistné smlouvy kromě hodnoty zboží zahrnuje dopravné, náklady spojené s přepravou, náklady na pojištění, clo a očekávaný zisk.

Pojistná částka částka, na kterou je zásilka pojištěna měla by být totožná s pojistnou hodnotou při pojištění na hodnotu nižší, je pak pojistná náhrada krácena pojištění na vyšší hodnotu = pojistný podvod

Spoluúčast - franšíza Hodnota, kterou při poškození věci nehradí pojišťovna, ale náklady nese pojistník zainteresováni pojistníka, aby předcházel škodě

Rozsah pojistného krytí rozsah „proti všem nebezpečím“ (against all risks – AAR) – jsou pojištěna veškerá pojistitelná rizika, mimo rizika válečná a politická a škody způsobené dopravcem, pojištěným, vadou věci a vadou obalu, choulostivostí zboží. rozsah „včetně zvláštní havárie“ (with particular average – WPA) – vylučuje poškození věci, kdy příčinou byla její přirozená povaha (rozbití, únik tekutin, rez, shnití apod.) při normálním průběhu přepravy. Zahrnuje požár, havárii dopravního prostředku, živelné pohromy, společnou havárii. rozsah „s vyloučením zvláštní havárie“ (free of particular average – FPA) – pouze na ztrátu nebo zničení celé zásilky

Hromadná havárie Stává se zejména při námořní a říční dopravě, kdy se na příkaz kapitána z lodi vyhodí část nákladu, aby došlo k záchraně dopravního prostředku nebo zbylého nákladu. Majitelé zachráněného nákladu i majitelé zničeného nákladu se pak spolupodílí na úhradě škody

Hromadná pojistná smlouva Není stanovena na jednu přepravní akci, ale na určité časové období, kdy proběhne předem neurčité množství dopravních akcí. Hromadná pojistná smlouva je jedním z nejvíce používaných vzájemných ujednáních při pojišťování zahraničních přeprav v ČR.

Příčiny pojistné události Objektivní příčiny = mimořádné přírodní vlivy, například zemětřesení, požáry, bouře, povodně apod., které pojistník nemohl předvídat. Subjektivní příčiny = škody vzniklé nedostatečnou péčí dopravce při přepravě zboží

Likvidace škod Povinnost pojistníka: – zajistit pojištěnou věc tak, aby nadále nedocházelo k jejímu poškození a bylo zabráněno větším škodám – oznámit vznik pojistné události pojistiteli a zajistit zjištění příčiny a rozsah škody – zajistit postih vůči viníkům škody – předat pojistiteli tyto doklady: pojistku v originále fakturu, nebo jiný doklad osvědčující cenu zboží havarijní certifikát ověřující příčinu a rozsah škody přepravní doklady umožňující kontrolu průběhu pojistně cesty

Pojišťovací problémy Pojištění spediční Pojištění dvojné Pojištění lomené

Pojištění spediční Uzavírá jej ve vlastním zájmu speditér. Kryje škody vzniklé v důsledků činností nebo opomenutí, za něž odpovídá. Pokud speditéra pověříme pojištěním zásilky, mělo by být jasné, že jde o pojistný zájem náš, nikoli o pojistný zájem zasilatelský.

Pojištění dvojné Nedopatřením se může stát, že tutéž zásilku nebo tatáž rizika pojistí i druhá strana. Je nutné třeba si včas vyjasnit povinnosti zúčastněných stran. Ušetříme náklady a vyhneme se podezření z podvodných úmyslů.

Pojištění lomené Vyskytuje se často při dodacích podmínkách, kdy na cestě přecházejí náklady a rizika na odběratele. Dojde-li ke škodě, je v mnoha případech problematické zjistit, na kterém úseku k ní došlo. Proto se tento způsob pojištění nedoporučuje.