CHEMIE KOLEM NÁS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Vojtková. Dostupné z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Zpět → ← Obsah Konec Obsah: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Předmět studia chemie, historie
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Teplo a chemické reakce
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Vojtková. Dostupné z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného.
Svět kolem nás.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_123_Dělení látek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Proč se učím chemii, časově tematický plán učiva
ÚVOD DO CHEMIE.
? SPOTŘEBNÍ CHEMIE ? „materiály“ „životní prostředí“ „potraviny & biotechnologie“ spotřební ch. (netradiční skladba oborů na FCH VUT)
Společenské a hospodářské prostředí
Glukosa a její vznik.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Chemie = přírodní věda, zkoumá chem. látky, jejich vlastnosti, využití a přeměnu na látky nové má uplatnění ve všech oborech lidské činnosti, může působit.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Plast Plast Plast.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Svět kolem nás. Tělesa a látky Všechny předměty, které kolem sebe pozorujeme, jsou fyzikální tělesa (stůl, židle, tabule, počítač, dům, automobil, Země,
Základní chemické pojmy
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Svět kolem nás. Tělesa a látky Všechny předměty, které kolem sebe pozorujeme, jsou fyzikální tělesa (stůl, židle, tabule, počítač, dům, automobil, Země,
Co je chemie? Jaký je její význam? © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
VY_32_INOVACE_C8-001 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
Vývoj a historie chemie
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

CHEMIE KOLEM NÁS

Chemie je přírodní věda, která zkoumá složení a vlastnosti látek a jejich přeměny na jiné látky.

Alchymie byla předchůdkyní moderní chemie. Vše, co nás obklopuje, je tvořeno látkami a alchymisté zkoumali tyto látky a jejich přeměny. Vědní obor chemie se pak z alchymie vyvinul při současném objevování výroby kovů, stavebních hmot, papíru, látek a dalších výrobků.

CHEMIE kolem nás

CHEMIE kolem nás

Chemický děj je přeměna výchozích látek na jiné látky. koroze hoření dýchání výbuch získávání energie

Význam chemie pro člověka chemické výrobky jsou součástí našeho každodenního života chemie se rychle rozvíjí, objevují se nové látky a materiály chemici navrhují postupy pro zjišťování a odstraňování nebezpečných látek v životním prostředí většina průmyslových odvětví souvisí s chemií chemie může být i zneužita, např. k výrobě drog nebo chemických zbraní