…zabezpečování pohledávek … aneb principy pojištění pohledávek Ing. Martin Růžička Country Manager Coface v ČR 8 12 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Pojištění firemní flotily
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Pojištění krátkodobých pohledávek se splatností do dvou let Mezinárodní strojírenský veletrh Brno
Daň z přidané hodnoty.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Analýza peněžních toků – cash flow
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
AMSP ČR, Škola řízení pohledávek
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
FINANCE 2014/2015.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
Česká pojišťovna a.s. Rating „A+“ (Standard & Poor´s) Předepsané pojistné 37, 5 miliardy korun Pojistné smlouvy více jak 9,5 milionu Obchodní místa 700.
Obrana proti dopadům hospodářské krize – vývoj platební morálky a kredibility podnikatelských subjektů v roce 2012 Martin Růžička Praha, 11. října 2011.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Vymáhání pohledávek.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Přednáška č. 4 controlling pohledávek a závazků
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Čtvrtá přednáška z UCPO
Základy účetnictví 3. přednáška.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Petráčková Jozová Cézová
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Podniková ekonomika.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Komerční pojišťovna.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Vyhodnocení stavební zakázky
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

…zabezpečování pohledávek … aneb principy pojištění pohledávek Ing. Martin Růžička Country Manager Coface v ČR

2 Co je pojištění pohledávek alias úvěrové pojištění ?  Kombinuje prvek pojišťovnictví s úvěrováním. Při posuzování úvěrového rizika odběratele nalezneme řadu shodných postupů s úvěrovou analýzou svých klientů, které provádějí banky.  Úvěrové pojištění historicky významně souvisí se zahraničním obchodem a jeho financováním.  Prudký rozvoj úvěrového pojištění v posledních letech je odvislý od rozvoje výpočetní techniky a elektronické komunikace.  rychlost a dostupnost klíčových informací  koncentrace desítek malých i velkých úvěrových pojišťoven

3  Pohledávky představují v průměru 30 až 40 % veškerých aktiv  Pozdní platby zvyšují náklady  Každý pátý úpadek je způsoben nezaplacenými pohledávkami  Pohledávky po splatnosti snižují ziskovost imobilizují hotovost dodavatel sehrává roli banky, avšak zadarmo Pohledávky = likvidní aktiva

4 Pojištění pohledávek = eliminace ztrát  odepisované faktury narostly o pětinu na 2,4 procenta ze všech faktur, což představuje 270 miliard eur  průměrné ztráty z faktur v Česku jsou tři procenta a odpovídají hodnotě 167 miliard korun zdroj: Intrum Justitia  Pojištěné pohledávky: 9,3 bilióny Kč  Upisovatelé rizika: 250 lidí  Počet rozhodnutí o úvěrových limitech: denně

pojistné pojistné krytí informace úvěrový limit dodávky platby Jak funguje pojištění pohledávek 5

Pojištěná rizika 6  Platební neschopnost  byl prohlášen úpadek nebo bylo prohlášení úpadku zamítnuto pro nedostatek majetku  exekuce provedená pojištěným nevedla k plnému uspokojení atd.  Platební nevůle  dlužník nezaplatí pohledávku ani během tzv. karenční lhůty  Z pojištění jsou vyloučeny obchody s podniky ve skupině a rovněž nelze pojistit pohledávky vůči fyzickým osobám - spotřebitelům.  Z pojištění mohou být vyloučeny obchody prováděné s veřejnoprávními podniky, politická rizika apod.

Průběh pojištění pohledávek 7 Informační dotazník Analýza portfolia pohledávek Stanovení pojistných limitů Uzavření pojistné smlouvy Hlášení pojištěného obratu Oznámení pojistné událost i Intervence Coface - vymáhání Odškodnění

Kolik stojí pojištění pohledávek? 8  Pojistné (sazba v %, aplikuje se na pojištěný obrat/saldo pohledávek)  výše pojistné sazby je individuální – odvislá od velikosti pojištěného obratu, průměrné platební podmínky, odvětví a při exportu od rizikovosti teritoria  pojistná sazba je se pohybuje zpravidla mezi 0,3 % - 0,8 % z obratu nebo salda pohledávek  Poplatky za stanovení pojistných limitů  jednorázové za stanovení pojistného limitu na jednoho odběratele/rok.  kombinované – jednorázový poplatek za vystavení + poplatek za měsíc monitoringu

9 Hlavní body pojistné smlouvy  Země, na které se pojištění vztahuje  Pojistné období – zpravidla 1 rok s automatickou obnovou  Pojistná sazba, Minimální pojistné, Spoluúčast, Termíny odevzdání hlášení pro výpočet pojistného, poplatky za analýzu odběratelů a monitoring  Maximální výše pojistného plnění (x-násobek pojistného)  Maximální platební podmínka  Lhůta pro oznámení neplacení  Karenční lhůta – jedná se o časovou lhůtu, která stanovuje, za jak dlouho po datu ohlášení nezaplacené pohledávky pojistiteli vzniká pojistná událost v případě platební nevůle, a tedy i nárok pojištěného na pojistné plnění. Délka karenční lhůty - 5 měsíců.

10 Realizace pojištění pohledávek Při uzavření pojistné smlouvy nebo při získání nového odběratele je třeba požádat pojišťovnu o schválení úvěrového limitu na odběratele. Pojištěný úvěrový limit 1 Odběratel 1 Odběratel 2 Odběratel 3 Odběratel n úvěrový limit 2 úvěrový limit 3 úvěrový limit n Nejmenovaní kupující – úvěrový limit si stanovuje sám pojištěný na základě předem schválených pravidel stanovených v pojistné smlouvě.

Principy stanovení pojistného ve vazbě na pojistnou hodnotu 11  Na bázi obratu – v případě výpočtu pojistného z obratu platí pojištěný pojistné za příslušnou pohledávku pouze jednou, a to za měsíc, kdy pohledávka vznikla. Pojistné se platí jako sazba x tržby za pojištěné odběratele za příslušné období.  Na bázi salda pohledávek na konci příslušného období zpravidla měsíce. Pojistná sazba je v porovnání se sazbou obratovou na první pohled nižší. Způsob placení pojistného je odvozen od hlášení salda pohledávek a pokud některá pohledávka není odběratelem opakovaně uhrazena, pojištěný je povinen za tuto pohledávku platit příslušné pojistné až do jejího úplného uhrazení. Výnosy - 601,602, 604 Odběratelé - 311

Likvidace škod - schéma 12 vymáhání pohledávky platební podmínka čekací doba došetření pojistné události lhůta pro Oznámení neplacení den Oznámení splatnost pohledávky likvidace

Výše škody 13 Výše odškodnění není v okamžiku nahlášení škodní události známá. Konkrétní výše odškodnění může být případně nulová (v případě vymožení celé pohledávky) nebo snížená o vymoženou část pohledávek. V jaké výši bude pojistné plnění?  Nezaplacená pohledávka do výše limitu** mínus  Spoluúčast Pozn. ** Výše limitu = výše uvěrového limitu případně výše maximální škody na pojistnou smlouvu definovaná v poj. smlouvě.

14 Výhody pojištění pohledávek   Ochrana před neuhrazením plateb odběratelem  ochrana likvidity, cash flow, ochrana rozvahy  Prevence – průběžné sledování bonity odběratelů  úvěrové limity stanovené pojistitelem  aktualizace a hodnocení finančních výkazů  monitoring případů neplacení v rámci databáze pojišťoven  Efektivní řízení při vymáhání pohledávek  před výplatou pojistného plnění (100% ve prospěch pojištěného)  po výplatě pojistného plnění (nejdříve na úhradu škody)

Děkuji Vám za pozornost Ing. Martin Růžička Country Manager Coface Czech I.P.Pavlova 5 Praha 2