Nízkoprahové programy a veřejné zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
DĚLENÍ DROG.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Legalizace měkkých drog.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Ambulantní léčba ___________________________________
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Aids HIV.
NOVÉ KROKY V TERÉNNÍ PRÁCI ANEB NEJDE JEN O INJEKČNÍ UŽIVATELE Bc. Kamil Podzimek.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Studium pro školní metodiky prevence
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Sociálně patologické jevy
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných.
Hledání řešení pro společné soužití ve veřejném prostoru. Případová studie na příkladu otevřené drogové scény v Praze Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
Transkript prezentace:

Nízkoprahové programy a veřejné zdraví Aleš Herzog Terénní programy Sananim 1

Nízkoprahové programy v Praze 95 programů, 23.700 injekčních uživatelů v kontaktu, 4 859 100 vydaných injekčních setů v Praze 8 programů vydalo 2 130 729 injekčních setů, 145 891 kontaktů s uživateli drog Zdroj: NMS, Výroční zpráva za rok 2009 Dlouhodobě se zvyšuje počet vydaných jehel při zhruba stejném odhadu populace uživatelů drog, čili dochází k zvýšení pokrytí drogové scény materiálem pro bezpečnější injekční aplikaci.

Drogový trh - faktor ovlivňující veřejné zdraví „Můj svět je 3D – sehnat prachy na drogy, sehnat drogy, dát si drogy“ – citace nejmenovaného uživatele drog. Druhy, kvalita a způsoby získání drogy výrazně ovlivňují zdraví uživatelů drog a nepřímo tak i veřejné zdraví. Od ceny a dostupnosti drog se odvozuje chování závislých. Porozumění drogovému trhu nám může pomoci účinněji chránit uživatele drog i společnost.

Heroin Kvalita heroinu je dlouhodobě nízká a dostupnost omezená. Národní protidrogová centrála uvádí kvalitu 16,6 % v rámci záchytů drog v roce 2009. Pokud dojde k předávkování, je to častěji způsobeno tím, že v droze jsou příměsi (např. strychnin a jiné) Uživatelé drog si na tento fakt často stěžují. Bývá to pro ně důvodem k přechodu na injekční užívání finančně dostupnějšího subutexu.

Pervitin Od května 2009 byl Státním ústavem pro kontrolu léčiv omezen výdej léků s obsahem pseudoefedrinu v lékárnách, které slouží jako hlavní prekurzor pro výrobu pervitinu, což vedlo ke snížení prodeje těchto léků v ČR. Z pohledu otevřené drogové scény v Praze jsme nezaznamenali pokles dostupnosti pervitinu. Nicméně si část uživatelů stěžuje na snížení jeho kvality. Např. horší „dojezd“, vyšší riziko vzniku toxické psychózy.

Subutex Přestože část lékařů začala předepisovat místo Subutexu Suboxon, dostupnost léku na černém trhu výrazně neklesá. Nicméně dochází k zvýšení ceny Subutexu (1/4 tablety 8mg je dostupná na černém trhu za 100 Kč, o víkendu za 150 až 200 Kč, poměr výběru bez receptu se zvýšil až z 2,5 ku 4,5 na 1 ku 6). Cena 1 dávky subutexu jako nejlevnější drogy na otevřené drogové scéně výrazně ovlivňuje chování uživatelů.

Suboxon Zatím nemáme zprávy o jeho výraznějším injekčním zneužívání. Recept na suboxon je na černém trhu aktuálně prakticky bezcenný. Někteří uživatelé využívají suboxon při vlastních pokusech o „vysnižování“ a omezení injekčního užívání. Riziko výraznějšího zneužívání suboxonu může přijít s jeho zlevněním.

Benzodiazepiny Injekční uživatelé drog užívají léky jsou jako doplněk k hlavním užívaným drogám. Léky slouží: k zvýšení účinku zneužívané látky k oddálení abstinenčních příznaků potlačení bolesti k svépomocné detoxifikaci Léky bývají užívány i injekčně (např. po rozpuštění v alkoholu). Finanční dostupnost léků hraje velkou roli pro rozsah jejich zneužívání.

Primární droga Pervitin 37 % Subutex ilegálně 24 % Subutex legálně 10 % Heroin 17 % Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

Protestovanost populace HIV, Hepatitida C 60 % Hepatitida A, B, Syfilis 50 % Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

Způsoby nákazy (z pohledu IUD) sexuálním životem ? sdílením injekčního příslušenství s partnerem sdílení příslušenství nebo předávání drogy s dalšími IUD situace nedostatku drogy a injekčního materiálu = abstinenční syndrom a obtíže sehnat drogu a injekční materiál: výpadek dodavatele drogy výpadek zdroje injekčního materiálu na uzavřené drogové scéně možnost dát si drogu v bezdrogovém prostředí (vězení, detoxifikace) nebo ihned po opuštění bezdrogového prostředí (CPZ, odchod z léčebny nebo TK).

Co by měly nízkoprahové programy dělat lépe, aby chránily veřejné zdraví? Snažit se rozumět životnímu stylu uživatelů drog = být zvědaví a učit se od našich klientů. Vytvářet dlouhodobý kontrakt mezi nízkoprahovými službami a drogovou scénou (důvěra, transparentní cíle, srozumitelná a obhajitelná pravidla spolupráce). Měnit ZNALOSTI, POSTOJE a CHOVÁNÍ uživatelů drog směrem k bezpečnějšímu braní.

Co by měly nízkoprahové programy dělat lépe, aby chránily veřejné zdraví? Mít přesné informace ohledně všech faktorů, které determinují drogový trh a informace o trhu samotném. (což má ale etické i právní rizika) Dělat preventivní opatření v oblasti dostupnosti materiálu pro bezpečné zdraví (což znamená opustit mantru 1 za 1, dostat takové množství injekčního materiálu na takové místo v takový čas, kdy je třeba). Vyhledávat situace, které jsou nejrizikovější a předcházet jim nebo zmírňovat poškození.

Příklad ohrožení v praxi: Aktuálně hrozí ukončení předepisování subutexu v AT ordinacích na MČ Praha 5. Může nastat obrovská změna v dostupnosti subutexu s dopadem na drogový trh. Takovéto situace vnímáme jako velmi rizikové pro veřejné zdraví (změní se zaběhlé cesty získání drog a změní se chování uživatelů). Změní se cena drog, změní se cesta drog. Objeví se skupiny uživatelů s vyšším ohrožením.

Terénní programy, SANANIM o.s. Díky za pozornost Ing. Aleš Herzog, Terénní programy, SANANIM o.s. herzog@sananim.cz www.sananim.cz www.edekontaminace.cz 19