Trávicí soustava
Význam: Přijímání, zpracovávání (rozmělňování) a využití (trávení a vstřebávání) potravy. Stavba: ústní dutina – jazyk - zuby v čelistech - slinné žlázy Hltan Jícen
Žaludek – svalnatý, vakovitý (slouží k rozmělňování potravy, promíchávání se žaludeční šťávou) Tenké střevo – do dvanáctníku ústí žlázy slinivka břišní játra – zásobárna živin a vitaminů (přivádí do trávicí trubice enzymy a žluč) Enzymy: působí na určitou skupinu látek, napomáhají štěpit a rozkládat živiny. Jsou vylučovány z buněk ve stěně trávicí trubice a ze žláz. Žluč: zajišťuje rozklad tuků.
Vstřebávání: molekuly živin se dostávají stěnou tenkého střeva (klky) do krve a s ní do jater.
Slepé střevo Tlusté střevo – vstřebávání vody Konečník – shromažďování zbytků potravy Kloaka nebo řitní otvor Trávení napomáhají také symbiotické organismy (bakterie a prvoci – tvorba vitaminů)
Typy trávicí trubice: Ptáci mají VOLE k shromažďování potravy a změknutí
Přežvýkavci sudokopytníci 4 dílný žaludek BACHOR