16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Látkové složení lidského těla- prvky
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
HOBITI.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Zdravé stravování KC3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví 16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě? Víte, co je zdravý životní styl a co s tím souvisí? Vitaminy Výživa Autor: Mgr. Petra Křivánková

Trávicí soustava člověka Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 16.2 Co již víme? Trávicí soustava - vstupní brána - do organismu se dostávají tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, minerální látky aj. Trávicí soustava člověka Jak vypadá náš trávicí trakt, jaké jsou jeho hlavní funkce a proč jsou játra přezdívána „chemická továrna“? Trávicí soustava zajišťuje: trávení živin vstřebávání živin odstraňování škodlivin z těla (játra) imunitní systém

16.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 16.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Cholesterol energetická zásoba těla Tuky ve výživě HDL – hodný LDL – lump rostlinné (margaríny, pokrmové tuky) živočišné (máslo, sádlo) tvoří se v játrech, pouze u živočichů Co způsobuje vysokou hladinu cholesterolu? nezdravý způsob života (obezita, kouření, nedostatek pohybu) dědičné dispozice nasycené tuky trans tuky nenasycené tuky škodlivé nadbytečný příjem tuků → obezita nedostatek tuků → podvýživa

16.4 Co si řekneme nového? Sacharidy ve výživě Bílkoviny ve výživě Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 16.4 Co si řekneme nového? Sacharidy ve výživě Bílkoviny ve výživě rychlý zdroj energie základem aminokyseliny rostlinné a živočišné jednoduché (monosacharidy, disacharidy) - glukosa složené (polysacharidy) - škrob stavební funkce zdroj energie zdroje: maso, mléčné výrobky, vejce, ryby nedostatek: snížená obranyschopnost, chudokrevnost nadbytečný příjem: nadváha, obezita, cukrovka, zubní kazy

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitaminy rozpustné v tucích Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 16.5 Procvičení a příklady Vitaminy Rozděl správně vitaminy do skupin a přiřaď k nim jejich zdroje. vitamin A vitamin C vitamin B vitamin D vitamin K vitamin H vitamin E kyselina listová Vitaminy rozpustné ve vodě Vitaminy rozpustné v tucích kyselina listová vitamin C vitamin A vitamin B vitamin E vitamin H vitamin D vitamin K

Proč je vláknina důležitá? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 16.6 Něco navíc pro šikovné Minerální látky Vláknina nestravitelná součást stravy rostlinného původu rozpustná x nerozpustná zdroj: celozrnné výrobky, luštěniny, zelenina, ovoce Makroprvky minerální látky – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, chlor, síra Stopové prvky tělo je potřebuje v minimálním množství – železo, zinek, jód, fluor, měď, mangan, chrom, selen Proč je vláknina důležitá? reguluje trávení pomáhá udržovat stálou tělesnou hmotnost snižuje riziko vzniku onemocnění nádorem tlustého střeva snižuje hladinu cholesterolu pomáhá odstraňovat škodlivé látky z těla Antioxidanty

16.7 CLIL minerals proteins water vitamins fat NUTRITION Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 16.7 CLIL NUTRITION minerals proteins water vitamins fat

16.8 Test znalostí 1. Jakou funkci má trávicí soustava? a/ stavební Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 16.8 Test znalostí 1. Jakou funkci má trávicí soustava? a/ stavební b/ zdroj energie c/ vstřebávání živin d/ zdroj pohybu 3. Citrusové plody a kiwi obsahují především a/ vitamin D b/ vitamin C c/ vitamin H d/ vitamin E 2. Jaký je hlavní zdroj vitaminu B? a/ kvasnice b/ luštěniny c/ ovoce d/ zelenina Kde se tvoří cholesterol? a/ v ledvinách b/ v krvi c/ v játrech d/ ve svalech Správné odpovědi: c a b Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví 16.9 Použité zdroje, citace http://www.thefeltsource.com/New-Food-Pyramid-Large.jpg Obrázky z databáze klipart

16.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví 16.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 07 – 12/2011 Ročník 8. ročník Klíčová slova Živiny, složky potravy – bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina Anotace Prezentace popisující funkci jednotlivých složek stravy.