Vitaminy rozpustné v tucích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitaminy rozpustné v tucích MUDr. Bohuslav Procházka praktický lékař pro děti a dorost Kutná Hora Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha

Vitaminy rozpustné v tucích rozpustné ve vodě (C, skupina B, kyselina listová) rozpustné v tucích (A, D, E, K) v potravinách vázány na tuk, ke správnému využití tuk potřebují Hypervitaminóza nadbytek se z těla nevylučuje, ale může se ukládat v tělesném tuku nebezpečný stejně jako nedostatek Hypovitaminóza nedostatek, spíše krátkodobý Avitaminóza dlouhodobý nedostatek některého vitaminu

Vitamin A (retinol) Denní dávka: 500-5 000 m. j. Funkce: Nedostatek: správná funkce sítnice, celistvost epitelů, správná funkce složek obranyschopnosti, tvorba některých bílkovin Nedostatek: šeroslepost, zhrubění kůže, suchost očí, poruchy oční rohovky, měkkost nehtů, vyšší nemocnost u dětí Nadbytek: olupování pokožky, zpevnění kostí, porucha jaterní funkce, při nadbytku v těhotenství terratogenní Zdroje: vitamin A: žloutek, játra, mléčný tuk, rybí tuk ve formě provitaminu b-karotenu: zelená listová zelenina, rostlinné oleje a žluté plody k pokrytí stačí například 100 g meruněk, 25 g vařeného špenátu nebo 1 čajová lžička rybího oleje

Vitamin D (kalciferol) Denní dávka: 400-800 m. j. Funkce: správná tvorba a funkce kostí, prevence osteoporózy v pozdějším věku Nedostatek: křivice, křeče, vyšší měkkost a lámavost kostí Nadbytek: nechutenství, zácpa, potíže s ledvinami, zvápenatění orgánů Zdroje: kontakt pokožky s UV zářením – postačí 3x týdně na 15 minut, účinnost podle barvy pokožky (cca 3-70 %) rybí tuk, maso, žloutek, játra, obohacené potraviny

Vitamin E (tokoferol) Denní dávka: 7-10 mg Funkce: Nedostatek: antioxidant, odstraňování volných radikálů Nedostatek: rozpad červených krvinek, neurologické problémy, svalové problémy Nadbytek: častější výskyt infekcí Zdroje: rostlinné oleje, listová zelenina, pšeničné klíčky, vaječný žloutek, obohacené potraviny k pokrytí dětem postačí např. 1 lžíce sójového nebo slunečnicového oleje, 100 g luštěnin nebo 2 lžíce mandlí

Vitamin K Denní dávka: 5-50 mg Funkce: Nedostatek: Nadbytek: Zdroje: tvorba faktorů ke správné funkci srážení krve Nedostatek: zvýšené krvácení, zejména v dětském věku Nadbytek: jaterní poškození, poruchy vývoje, poškození mozku Zdroje: část si dokáže vyrobit tělo samo za pomoci přátelských bakterií ve střevě listová zelenina, brambory, maso, játra, rostlinné tuky doporučené denní množství pokryje 10 g listové zeleniny nebo 100 g fazolových lusků

Kdy může vzniknout nedostatek Nedostatek způsobený nízkým příjmem: absolutní podvýživa, jednostranná výživa (např. veganská strava) relativní porucha vstřebávání, porucha trávení – malabsorbce (celiakie, mukoviscidóza) snížení vstřebávací plochy (např. po operaci střeva) Nedostatek způsobený vyšší potřebou: rekonvalescence po akutním onemocnění, chronická onemocnění, raný věk, dospívání

Vyšší potřeba některých vitaminů Vitamin D dostávají všechny děti minimálně do jednoho roku vhodné v zimním období Vitamin K dostávají všichni zdraví novorozenci do dvou měsíců věku kojené děti do šesti měsíců věku V období dospívání při maximálním růstu u všech dětí.

Vitaminové preparáty Zdravé dítě, které dostává pestrou stravu, nemusí žádné vitaminové preparáty dostávat! Podávání u dítěte se zdravotními problémy vždy až po konzultaci s ošetřujícím lékařem Dále platí nebyl prokázán pozitivní vliv podávání vitaminů na snížení výskytu běžných a opakujících se onemocnění u dětí podávání vitaminů jako prevence kardiovaskulárních chorob (antioxidanty) nemá pozitivní efekt podávání vitaminů u sportovců nemá pozitivní vliv na výkonnost Riziko předávkování kombinace několika vitaminových preparátů dle laické představy „čím více, tím lépe“ nerespektování předepsaného či doporučeného dávkování špatný předpis či výdej v lékárně

Vitaminové preparáty Podávání preparátů s přesně definovaným složením, které odpovídá doporučeným denním dávkám, nepřináší rizika. Není však ani prokázáno, že by přinášelo výhody. Podávání vitaminů v doporučených dávkách jednostranná výživa alkoholismus drogová závislost Vhodnou variantou pro doplňování vitaminů a dalších nezbytných látek jsou také obohacené potraviny (např. rostlinné tuky)

Závěr V dětském organizmu sice vitaminy neplní jiné funkce než v dospělém, na jejich nedostatek je však více citlivý. Děti ještě rostou a jejich tělo se teprve vyvíjí a jakákoli nerovnováha může mít i trvalé následky. Strava dětí by proto měla být co nejpestřejší, aby zajistila příjem všech potřebných látek. Pokud si rodiče nejsou dostatkem příjmu vitaminů u svých dětí jisti, nebo děti přímo některé potraviny odmítají, jsou vhodnou alternativou také obohacené potraviny.

Děkujeme za pozornost!