Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: 4.12.2012 Ročník (obor): 3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Restaurační moučníky Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění charakteristiky restauračních moučníků a jejich rozdělení. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/2-25-1
Restaurační moučníky Autor: Emes http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kirchtagskrapfen_auffaschingskrapfen.jpg?uselang=cs
charakteristika zpestřují stravu - podávají se po hlavním jídle, tvoří doplněk stravy konzumují se bezprostředně po jejich vyrobení tradiční moučníky obsahují hodně tuku, cukru – je nutné vybírat vhodnou skladbu moučníku v poslední době se doporučuje omezování cukrů, tuků - je třeba respektovat zásady správné výživy současná gastronomie prosazuje nový druh moučníků s použitím surovin z vyšší biologickou hodnotou (čerstvé ovoce, tvaroh, jogurt) u spotřebitelů stoupá požadavek na speciální ovocné dezerty, saláty, pěny, apod.
Druhy restauračních moučníků Teplé moučníky: připravují se na objednávku př. Bavorské vdolečky některé se připravují přímo před zraky hosta jiné jsou podávány jako hlavní chod
ovocné knedlíky (hmotnost je potom vyšší) Moučné pokrmy: palačinky, lívance vaječné omelety kaše ovocné knedlíky (hmotnost je potom vyšší) Autor: MayaSimFan http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pancakes_Ice_cream.JPG?uselang=cs
Lívance Autor: jeffreyw http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mmm..._pancakes_(4256361475).jpg?uselang=cs
Ovocné knedlíky Autor: Afrank99 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plum_Dumpling.jpg?uselang=cs
cukrářské výrobky ke kávě a čaji Studené moučníky: ovocné dorty poháry ovocné saláty mléčné koktejly ovocné polévky suflé Kavárenské moučníky: cukrářské výrobky ke kávě a čaji
Poháry Autor: FlyingToaster at en. wikipedia http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice_cream_sundaes_in_Osaka.jpg?uselang=cs
Suflé Autor: 663highland http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Souffle_Kyoto01n2820.jpg?uselang=cs
cukrářské výrobky s krémem 50g Hmotnost moučníků: cukrářské výrobky s krémem 50g u moučníků s ovocem 80g u ovocných salátů 120 až 150g teplé moučníky asi 150g
zápis Restaurační moučníky Charakteristika: podávají se po hlavním jídle, tvoří doplněk stravy konzumují se po jejich vyrobení tradiční moučníky obsahují hodně tuku, cukru – nutné omezit, dodržovat zásady správné výživy současná gastronomie - nový druh moučníků s použitím surovin z vyšší biologickou hodnotou (čerstvé ovoce, tvaroh, jogurt) upřednostněny speciální ovocné dezerty, saláty, pěny, apod.
Druhy moučníků: Teplé moučníky - sladká jídla (lívance, palačinky, ovocné knedlíky, apod.) Studené moučníky - ovocné dorty, poháry, ovocné saláty, krémy, suflé apod. Kavárenské moučníky - cukrářské výrobky ke kávě a čaji Hmotnost moučníků: cukrářské výrobky s krémem na 50g u moučníků s ovocem na 80g u ovocných salátů 120 až 150g teplé moučníky asi 150g
Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kirchtagskrapfen_ auffaschingskrapfen.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pancakes_Ice_crea m.JPG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mmm..._pancakes_ (4256361475).jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plum_Dumpling.jp g?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice_cream_sundaes _in_Osaka.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Souffle_Kyoto01n2 820.jpg?uselang=cs Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-87-4.