Eva Bártová Andrea Křivánková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
a Internetové dispečinky
1 Nový projekt Přechod na nové řešení O čem bude třeba rozhodnout.
Připojení k internetu.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Hosting informačního systému K2
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Internet Datová schránka VY_32_INOVACE_06 Sada 12 Základní škola T. G.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Analýza síťového provozu
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Softwarové zabezpečení serveru
Informatika Internet.
WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová.
INTERNET - TERMINOLOGIE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_247 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Diskové systémy.
Tomáš Václav, manažer produktového marketingu V Praze dne 23. září 2008 Internet v mobilu, nebo mobilní Internet?
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Elektronická pošta Název školy
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. PŘEDSTAVENÍ SKUPINY Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Internet.
Internet.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zálohování dat Zoner cloud Webové úložiště fotografií. Virtuální disk. Zabezpečené přihlašovací údaje.
SIMPLE freehosting UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky projekt pro ISPWE.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Aneb jak zveřejnit svoji stránku Pavel Beran, FCHI, 351.
Internet – pojmy, služby
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Internet - historie.
Tvorba webových stránek – registrace domény
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Marko Radovanovic, VSE Základní přehled
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Digitální učební materiál
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Eva Bártová Andrea Křivánková Webhosting a doména Eva Bártová Andrea Křivánková

Co je to webhosting Slovem webhosting je označován prostor, který Vám naše firma pronajme do užívání na sjednanou dobu, a prostřednictvím kterého můžete publikovat své prezentace na Internetu. Pro snadné pochopení je velmi příhodné přirovnání k nájemnímu domu: webzdarma je majitelem serveru (domu), ve kterém jsou vyhrazeny prostory jednotlivých webhostingů (bytů). Vy, jako klient si můžete objednat webhostingy (byty) různých velikostí s různým vybavením. Jakmile si vyberete webhosting odpovídající Vašim potřebám, učiníte objednávku, a uhradíte stanovený poplatek (nájem), poskytneme Vám konkrétní adresu "Vašeho" serveru (domu), předáme Vám přístupové údaje (klíče) k Vámi vybranému webhostingovému prostoru (konkrétnímu bytu) a Vy jej můžete na objedané období plně využívat.

Podmínky pro založení Přístup k internetu Dostupný server, na němž si můžete webhosting zřídit Musíte zadat adresu, kterou byste chtěli(nesmí být využitá jiným uživatelem) Vlastní e-mail

Rozdělení webhostingů Rozdělujeme ho na: Webhosting Freehosting Serverhosting

Webhosting Webhosting je placená verze. Ceny za tento druh se pohybují od minima, jako je třeba 5 Kč za měsíc až do závratných částek. Nese s sebou i jisté záruky za funkčnost a je jen nepatrně technicky omezená. Poskytovatelé většinou u webhostingu nabízí skriptovací technologie PHP, ASP, ASP.NET, JSP aj., z databází jsou nabízeny především MySQL, PostgreSQL a MS SQL. Stránky na server se kopírují převážně protokolem FTP. Součástí webhostingových služeb jsou většinou také e-mailové schránky s antispamovými a antivirovými filtry, stahování pošty do poštovního klienta protokolem POP3, odesílání pošty protokolem SMTP. Hlavní nevýhodou webhostingu je to, že jeden server poskytovatele sdílí často stovky či dokonce tisíce webhostingových zákazníků. Můžete se tedy stát, že v případě poruchy či přetížení jednoho webu jsou významně ovlivněny či dokonce znefunkčněny i všechny ostatní na stejném serveru.

Freehosting Freehosting je služba umístění webových stránek na serveru poskytovatele zdarma. Je to podtyp webhostingu, většinou se jedná jen o ty nejzákladnější negarantované služby bez podpory pokročilých technologií pro vytváření WWW stránek, bez technické podpory a s omezenými datovými přenosy. Na stránky jsou často umísťovány reklamy. V nabídce freehostingových programů bývá podpora skriptovací technologie PHP a databáze MySQL. Freehosting je vhodný např. pro osobní či zájmové stránky, kde nezáleží na rychlosti a dostupnosti. Pokud se chce na Internetu prezentovat firma, je vhodnější zvolit placený webhosting, kde lze očekávat mnohem kvalitnější a garantované služby.

Serverhosting Hlavním rozdílem oproti webhostingu je to, že celý server má zákazník k dispozici pro sebe a může na něm většinou provozovat libovolné aplikace (nejenom WWW) a taktéž má na server administrátorský přístup a nebývá nijak omezován v tom, k čemu je server využíván. Servery jsou umísťovány do tzv. serveroven, což jsou technologické prostory, které by měly nabízet stabilní a bezpečné prostředí pro provoz mnoha serverů. Mezi běžné věci v serverovně by měla patřit zálohovaná elektrická síť (UPS a elektrické agregáty), klimatizace, redundantní připojení do sítě Internet, ostraha objektu, evidence přístupů osob, hasicí zařízení, bezprašné prostředí atd. Na cenu pronájmu serveru má zásadní vliv především vybraný hardware, tedy o jak výkonný server se jedná (rychlost procesoru, velikost paměti RAM, prostor na pevných discích HDD aj.).

Druhy serverhostingu: Managed- Zákazník přenechá správu serveru plně na poskytovateli. A tak mu poskytovatel dělá všechno na klíč - stará se o funkčnost serveru, aktualizuje stránky, hlídá zabezpečení atd. Samozřejmě se jedná o tu nejdražší variantu. Virtuální- Virtuální serverhosting je přechodem mezi webhostingem a skutečným serverhostingem.Poskytovatel ručí za funkčnost hardwaru a v případě poruchy bezplatně provádí potřebné opravy. Mezi nejčastěji používané technologie pro virtualizaci serveru patří produkt VMWare.

Druhy serverhostingů Dedikovaný- Jedná se o běžný pronájem hardwaru pro server, umístěný v serverovně poskytovatele. O zbytek se již stará sám zákazník - tedy provádí správu serveru, instalaci softwaru, zabezpečení, provoz WWW služeb atd. Poskytovatel i v tomto případě ručí za funkčnost hardwaru a v případě poruchy bezplatně provádí potřebné opravy. Housing serverů- Zcela jiný případ, kdy se nejedná o pronajatý server, ale zákazník svůj vlastní server (hardware) umístí do prostor poskytovatele (do serverovny). Zde se poskytovatel většinou stará pouze o připojení serveru. Jedná se o tu nejlevnější variantu.

Každá doména je unikátní. Co je to doména Doména je základní adresní jednotkou internetu. Nahrazuje vždy konkrétní IP adresu. Pro běžného uživatele internetu je mnohem jednodušší zapamatovat si jmenný název domény (např. www.webzdarma.cz), nežli IP adresu stroje, na kterém má doména webhosting (např. 81.2.194.210). Každá doména je unikátní.

Jak se domény rozdělují podle úrovně podle koncovky

Rozdělení podle úrovně doména 1. úrovně (někdy nazývaná "koncovka") - nejvyšší, tzv. top-level domain (TLD) nebo národní doména, například .CZ, .COM, .EU .......... doména 2. úrovně - například : forpsi.com. Domény této úrovně si můžete zaregistrovat. doména 3. úrovně (někdy nazývaná "subdoména") - například : kb.forpsi.com nebo  www.forpsi.com domény dalších úrovní.

Rozdělení podle koncovky domény národní  - vážou se vždy k určitému státu např. .CZ, .DE, .SK ... Národní domény jsou ve správě jednotlivých organizací, které jsou určeny konkrétním státem (tzv. národní správce domény, např. CZ.NIC, DENIC, SK-NIC, ...). Tyto organizace spravují centrální registry a mohou  si určovat pravidla a podmínky registrace. Některé národní domény si například může zaregistrovat pouze občan té dané země nebo právnická osoba v zemi podnikající. U .CZ domén toto omezení není.   domény generické - tyto domény může zaregistrovat každý, bez ohledu na občanství. Jedná se např. o domény .COM, .NET, .BIZ, .NAME .......

Čerpaly jsme: http://cs.wikipedia.org/wiki/ www.google.com http://www.weblight.cz/index.php?s=hosting&order=1 http://kb.forpsi.com/article.php?id=516

The End