Chemické názvosloví halogenidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
opakování učiva chemie 8.ročníku
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
Názvosloví halogenidů
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názvosloví halogenidů
HALOGENIDY.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. NÁZVOSLOVÍ.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Názvosloví halogenidů
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Názvosloví oxidů.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin
OXIDY.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin I.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Názvosloví anorganických sloučenin
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví Oxidů.
Názvosloví Halogenidů. Halogenidy (X -I ) -1 Jsou to dvouprvkové sloučeniny halogenů (F,Cl, Br,I) s jinými prvky. Oxidační číslo atomu halogenu je -I.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Jak se tvoří názvy halogenidů
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úvod do názvosloví.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
VY_32_INOVACE_Slo_II_13 Halogenidy 2 ppt.
Transkript prezentace:

Chemické názvosloví halogenidy

Chemické názvosloví Specifický jazyk chemie Značky prvků, vzorce sloučenin a rovnice reakcí jsou mezinárodně srozumitelné České chem. názvosloví je nejdokonalejší na světě, protože z názvu sloučeniny mohu odvodit mnohé její vlastnosti Emil Votoček

O-II Oxidační číslo Je stejné jako zdánlivý náboj prvku v molekule Určuje kolik vazeb s jinými atomy může daný atom vytvořit Může být kladné, záporné nebo 0 Označuje se římskou číslicí vpravo nahoře u značky prvku Oxidační číslo O-II Značka prvku

Ox. číslo a elektronegativita elektronegativita (X) je síla jádra přitahovat k sobě elektrony chemické vazby vyšší hodnota X znamená, že prvek má vyšší zdánlivý záporný náboj a jeho ox. číslo je záporné

Pravidla pro určování ox. čísla Volné atomy a atomy v molekulách prvků mají oxidační číslo 0 Např. H0, H20, O0, O20, Cl20, … Vodík má ve většině sloučenin oxidační číslo +I Kyslík má ve sloučeninách oxidační číslo -II Halogeny v halogenidech mají ox. číslo –I Součet oxidačních čísel atomů prvků v molekule je vždy roven nule. Např. H2I O-II ( 2 . 1 - 2 = 0)

Koncovky přídavných jmen v názvu sloučeniny Oxidační číslo Koncovka I -ný II -natý III -itý IV -ičitý V -ičný, -ečný VI -ový VII -istý VIII -ičelý

Určení názvu halogenidu ze vzorce (podst. jméno – první část názvu) halogenid je dvouprvková sloučenina halogenu s jiným prvkem, nejčastěji kovem halogen je ve vzorci na druhém místě podstatné jméno je odvozeno od názvu příslušného halogenu + koncovka –id (fluor – fluorid, chlor – chlorid, brom – bromid, jód – jodid)

Určení názvu halogenidu ze vzorce (příd. jméno – druhá část názvu) koncovku přídavného jména určíme podle ox. čísla druhého prvku uplatníme křížové pravidlo (jedničky do vzorce nepíšeme) I -I -I II Na1Cl1 Ca1Cl2 chlorid sodný chlorid vápenatý

Určení vzorce halogenidu z názvu Bromid hlinitý Al III -I Br 3 Opět uplatňujeme křížové pravidlo Kontrola - součet ox. č. je roven 0: 1 * III + 3 * (-I) = 3 – 3 = 0