Měření fyzikálních veličin – Hustota

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Advertisements

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Výpočet hmotnosti tělesa
Hustota II. Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fyzika 2. stupeň VY_52_INOVACE_01_12 Hustota látky
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozdílem mezi obsahem a obvodem a zjistí jak vyvodit vzorec pro výpočet. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Částicové složení látek
VY_32_INOVACE_03_ VÝPOČET HUSTOTY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrické vlastnosti látek
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Hustota LC.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Výpočet hustoty, práce s tabulkami
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU –10-1
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výpočet hmotnosti, ze známe hustoty a objemu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Výpočet hmotnosti tělesa Hmotnost tělesa lze určit nejen vážením, ale také výpočtem, známe-li objem tělesa a hustotu látky, ze které těleso je. Vzorec.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_ Výpočet tíhy tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝPOČET HMOTNOSTI Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_2_Výpočet hmotnosti Téma: Fyzika.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Určování hustoty látek Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová; datum: Název:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Interaktivní procvičování hustoty
Hustota a její měření.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzika hrou-opakování I.
Hustota-odvozená fyzikální veličina
zpracovaný v rámci projektu
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B31Fy6_Hustota 1
zpracovaný v rámci projektu
Fyzika hrou-opakování I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Transkript prezentace:

Měření fyzikálních veličin – Hustota Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_156, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Hustota“, je doplněna obrázky k tématu a obsahuje vzorové příklady pro výpočet hustoty, otázky a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmem – hustota, jednotka hustoty. Umí použít vztah pro výpočet hustoty a počítá hustotu látky. V rámci procvičení učiva odpovídá na otázky a počítá hustotu látky. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  9. 3. 2013 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Hustota Fyzika – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Hustota látky je určena hmotností 1 cm3 této látky.   1 cm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Určení hustoty m V Hustota = hmotnost tělesa : objem tělesa Hustotu označujeme řeckým písmenem  (ró) = m : V nebo  = m … hmotnost tělesa V … objem tělesa m V Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Vztahy mezi jednotkami: Jednotky hustoty gram na centimetr krychlový g/cm3 kilogram na metr krychlový kg/m3 Vztahy mezi jednotkami: 1 g/cm3 = 1 000 kg/m3 1 kg/m3 = 0,001 g/cm3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Výpočet hustoty látky Vzorový příklad Zadání: Křemenný oblázek má objem 5,2 cm3 a hmotnost 13,52 g. Určete hustotu křemene. Postup: pozorně si přečteme zadání vypíšeme si známé veličiny napíšeme veličinu, kterou chceme vypočítat zkontrolujeme jednotky známých veličin, pokud je třeba převedeme je na základní veličiny! napíšeme si vzorec pro výpočet do vzorce dosadíme číselné hodnoty a provedeme výpočet uvedeme výsledek, nezapomeneme napsat jednotku! napíšeme odpověď Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Hustota křemene je 2600 kg/m3. Výpočet hustoty látky Vlastní výpočet: m = 13,52 g V = 5,2 cm3 = ? = m : V = 13,52 : 5,2 = 2,6 g/cm3 = 2600 kg/m3 Hustota křemene je 2600 kg/m3. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Určení hmotnosti tělesa výpočtem Stejnorodé těleso – těleso z téže látky, nejsou v něm dutiny Hmotnost tělesa určíme, když násobíme hustotu látky, ze které je těleso, objemem tohoto tělesa. Hmotnost tělesa = hustota . Objem tělesa m =  . V

Výpočet hmotnosti látky Vzorový příklad Zadání: Stříbrný náramek má objem 2 cm3. Hustota stříbra je 10,5 g/cm3. Jakou hmotnost má náramek? Postup: - dodržujeme stejné zásady jako při výpočtu hustoty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Výpočet hmotnosti látky Vlastní výpočet: V = 2 cm3 = 10,5 g/cm3 m = ? m =  × V m = 10,5 × 2 m = 21 g Náramek má hmotnost 21 g. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Převeď jednotky hustoty měď 8,96 g/cm3 = kg/m3 zlato 19, 3 g/cm3 = kg/m3 železo 7870 kg/m3 = g/cm3 voda 998 kg/m3 = g/cm3 korek 0,25 g/cm3 = kg/m3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Otázky k procvičení učiva Jaká je značka fyzikální veličiny hustota látky? Jak se nazývá jednotka hustoty látky a jaká je značka této jednotky? Co znamená, že ocel má hustotu 7,8 g/cm3? Které těleso je stejnorodé? Jaké veličiny potřebuješ znát pro výpočet hustoty? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Použité zdroje [2013-02-25] http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=97 Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-246-5. s. 86 - 95 PEŠKA, M., Sbírka úloh z fyziky – fyzikální veličiny, hustota. Kabinet fyziky ŠÚ Brno-venkov, 1993. s. 45 - 50 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.