Základy trestního práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Trestní právo I. (hmotné) – 7
Zánik trestů a ochranných opatření
10. Právní odpovědnost a její druhy
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Trestní právo Trestní zákon
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_3.
Trestní právo Trestní odpovědnost Trestný čin
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Manželství Občanský a společenskovědní základ
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Základy správního práva
Trestní právo hmotné II.
Právní odpovědnost.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
1. Správní trestání a správní delikty
Obecně Lucia Madleňáková
Sankční systém trestního práva Přednáška
Základy správního práva trestního
Tresty a ochranná opatření
Základy trestní odpovědnosti
Vybrané otázky základů trestní odpovědnosti a trestních sankcí Přednáška Veřejná správa
Trestní právo Prezentace.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Právní odpovědnost a její druhy
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Základy odpovědnosti za přestupky
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Základy trestní odpovědnosti
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Žídek Jan. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Základy trestního práva Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Občanský a společenskovědní základ Základy trestního práva Autor: Mgr. Pavel Semerák

Obsah • Pojem, prameny a účel trestního práva • Trestné činy • Pachatelé - fyzické osoby (FO) • Podmínky trestné odpovědnosti FO • Okolnosti vylučující trestnost • Tresty • Skutkové podstaty trestných činů • Trestní odpovědnost právnických osob (PO) • Druhy trestů PO • Použité zdroje

Pojem, prameny a účel trestního práva Pojem Trestní právo (TP) je souhrn právních norem o trestání osob za závažná provinění (trestné činy) proti chráněným společenským a individuálním zájmům. Prameny TP hmotné (materiální) – zabývá se vymezením trestných činů a trestů. Hlavním pramenem je trestní zákoník a zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. TP procesní (formální) – obsahuje normy o zjišťování činů a jejich pachatelů a o soudním trestním řízení. Hlavním pramenem je zákon o trestním řízení soudním (trestní řád).

Pojem, prameny a účel trestního práva Přestupky, což jsou provinění méně závažná než trestné činy se zabývá správní právo trestní(patří do odvětví správního práva!) Účelem TP je především udržování pořádku a bezpečnosti. TRESTNÍ PRÁVO hmotné procesní • trestné činy a tresty obecně • skutkové podstaty trestných činů • tresty • postup při trestním řízení

Trestné činy V trestním zákoníku je definováno 256 druhů trestných činů s uvedením trestů, které se za ně ukládají. Trestné činy (TČ) jsou protiprávní činy uvedené v trestním zákoně. Dělí se na: ○ přečiny jsou všechny nedbalostní a z úmyslných pouze takové, na něž je stanoven trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do pěti let. ○ zločiny jsou všechny ostatní (závažnější) TČ. Trestnost se vztahuje na dokonaný TČ i na pokus o takový čin. Trestná je i příprava k TČ, jestliže záleží v organizování zvlášť závažné trestné činnosti (např. tipování oběti, opatření střelné zbraně k usmrcení osoby, úprava klíče atd.).

Pachatelé – fyzické osoby (FO) Pachatelem TČ je fyzická osoba, která spáchala TČ sama. Spolupachatelé jsou osoby, které spáchali TČ společným jednáním. Každý spolupachatel je odpovědný tak, jako kdyby jej spáchal sám – jde o tzv. solidární odpovědnost. Účastníci TČ nebo pokusu jsou trestně odpovědni stejně jako pachatelé a spolupachatelé. Účastníkem je: ○ organizátor, který čin zorganizoval nebo řídil, ale přímo se nepodílel na jeho spáchání; ○ návodce, který pachatele k výkonu činu úmyslně navedl; ○ pomocník, který poskytl pomoc zejména opatřením prostředků, odstraněním překážek, radou nebo slibem pomoci

Podmínky trestní odpovědnosti FO Při posuzování, zda jde o TČ, se zkoumají tyto podmínky trestní odpovědnosti: • naplnění skutkové podstaty, • vina (zavinění), • okolnosti vylučující protiprávnost činu. Skutková podstata TČ je jeho definice, vymezení, které je uvedeno v TZ (jestliže výsledky šetření odpovídají znakům skutkové podstaty a shodují se s ní, je naplněna skutková podstata TČ). --------------------------------- Pozor: skutková podstata není totéž, co skutkový děj Skutkový děj = jednání pachatele, které je předmětem vyšetřování.

Vina (zavinění) má dvě základní formy: úmysl a nedbalost. Úmyslné: a) úmysl přímý = subjekt věděl, že může porušit nebo ohrozit chráněný zájem a chtěl tak učinit. b) úmysl nepřímý = subjekt věděl, byl srozuměn s tím, že může porušit nebo ohrozit chráněný zájem. Nedbalostní: a) nedbalost vědomá = subjekt věděl, že může porušit nebo ohrozit chráněný zájem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal na to, že se tak nestane. b) nedbalost nevědomá = subjekt neví o tom, že svým jednáním může způsobit porušení nebo ohrožení chráněného zájmu, ačkoliv vědět mohl a měl.

Okolnosti vylučující trestnost I když došlo k naplnění skutkové podstaty a byla zjištěna i vina, jednající osoba je někdy beztrestná. A to v těchto případech: • nutná obrana • krajní nouze • nedostatečný věk • nepříčetnost • oprávněné použití zbraně

Tresty Odnětí svobody Domácí vězení Obecně prospěšné práce Propadnutí majetku Peněžitý trest Propadnutí věci Zákaz činnosti Zákaz pobytu Zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce 10. Ztráta čestných titulů nebo vyznamenání 11. Ztráta vojenské hodnosti 12. Vyhoštění z území České republiky

Skutkové podstaty trestných činů Všechny skutkové podstaty TČ jsou uvedeny ve zvláštní části trestního zákoníku, kde vyčerpávajícím způsobem vymezují rozsah trestného bezpráví. Jsou systematicky uspořádané do třinácti hlav: TČ proti životu a zdraví TČ proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství TČ proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti TČ proti rodině a dětem TČ proti majetku TČ hospodářské

TČ proti životnímu prostředí TČ proti České republice, cizímu státu TČ obecně nebezpečné TČ proti životnímu prostředí TČ proti České republice, cizímu státu a mezinárodní organizaci TČ proti branné povinnosti TČ vojenské TČ proti lidskosti, proti míru a válečné TČ Zvlášť nebezpečné TČ: • TČ související s teroristickým útokem nebo terorem • TČ páchané na dětech a mladistvých • TČ hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupině osob a podněcování k nenávisti vůči skupině osob k omezování jejich práv a osob

Trestní odpovědnost právnických osob (PO) • od prosince 2011 je součástí českého právního řádu zákon o trestní odpovědnosti PO a řízení proti nim. Účinný od 1.1. 2012. (vztahuje se na české i zahraniční PO mající sídla nebo majetek na území ČR). TČ spáchaný PO je protiprávní čin spáchaný jejím jménem nebo v jejím zájmu nebo v rámci její činnosti, jestliže tak jednal: ◘ statutární orgán nebo její člen, ◘ jiná osoba oprávněná za PO jednat, ◘ ten, kdo za PO vykonává řídící nebo kontrolní činnost, ◘ osoba, která má rozhodující vliv na řízení, ◘ zaměstnanec při plnění pracovních úkolů.

Druhy trestů PO Soud může uložit PO tyto tresty: • zrušení PO, pokud má sídlo v ČR, • propadnutí majetku (veškerého), • peněžitý trest, • zákaz činnosti až na 20 let, • propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty, • zákaz plnění veřejných zakázek, • zákaz přijímání dotací, • povinnost uveřejnění rozsudku.

Použité zdroje Ryska, R., Puškinová, M. Právo pro střední školy. Praha: Eduko, 2013. ISBN 978-80-87204-76-4 Bartoníčková, K. a kol. Občanský a společenskovědní základ. Brno: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2631-8 Emmert, F. a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2004. ISBN 80-86285-68-5 Novotný, Z., Schelle, K., Tomancová, J. a kol. Právní nauka pro školy i praxi. Brno: Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-1118-1 Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.