Obzorníkové souřadnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
důsledky v krajinné sféře
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tvar a rozměry Země.
Jak se neztratit na moři?
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Orientujeme se na planetě Zemi
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
POLEDNÍKY a ROVNOBĚŽKY
Geografie jako věda a její využití
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
STEREOMETRIE polohové vlastnosti - incidence
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_362 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Astronomické souřadnice
Integrály v kinematice Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Fyzika, seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Obloha – základní souhvězdí
Stavové veličiny hvězd
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
PLANETA ZEMĚ.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Určování zeměpisných souřadnic
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Vzdálenost přímky od roviny, vzdálenost rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
Zvěrokruh Seminář z fyziky Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _627 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Zeměpisná poloha.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
DEN a NOC.
Derivace –kmity a vlnění
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Geometrická podstata map
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Tvar a rozměry Země.
Zdánlivé pohyby nebeských těles na obloze a čas
Proč se střídá den a noc.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
VESMÍR.
Pohyby Země.
úvod a kartografická zobrazení
Odchylka mezi ekliptikou a rovinou Galaxie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Otáčení Země kolem své osy
Astronomické súradnicové systémy
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
Transkript prezentace:

Obzorníkové souřadnice Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Seminář z fyziky Obzorníkové souřadnice Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová

Obzorníkové souřadnice – základní pojmy K určení polohy místa na zemském povrchu užíváme zeměpisné souřadnice – délku a šířku. Měříme je pomocí dvou myšlených kružnic – místního poledníku a rovnoběžky. Podobně určujeme polohu těles na obloze pomocí několika druhů astronomických souřadnic. Nebeská sféra Zeměkouli považujeme za hmotný bod. Pak pozorovatel vnímá oblohu tak, jakoby stál ve středu duté koule. Na kulové ploše vidí hvězdy. Tato myšlená kolová plocha se nazývá nebeská sféra. Horizont Horizont ( obzorník) je průsečnice vodorovné roviny, na které stojí pozorovatel, s nebeskou sférou. Horizont je kružnice.Poloha horizontu se mění se zeměpisnou polohou pozorovatele .Na horizontu leží ve směru podle světových stran jižní, severní, západní a východní bod. Meridián Rovina místního poledníku protíná nebeskou sféru v kružnici nazývaní meridián ( nebeský poledník) Meridián je vlastně průmět místního poledníku na nebeskou sféru. Zenit, nadir Kolmice k rovině horizontu vztyčená v místě pozorovatele protíná nebeskou sféru ( meridián) nad hlavou pozorovatele v bodě nazývaném zenit, pod nohama pozorovatele v bodě nazývaném nadir. Výšková kružnice Výšková kružnice leží v rovině kolmé k rovině horizontu a prochází zenitem a nadirem.mezi výškové kružnice patří i meridián.

Obzorníkové souřadnice P - pozorovatel Výška h – úhlová vzdálenost tělesa ( hvězdy ) od obzorníku - horizontu h nabývá hodnot od –900 pro nadir do +900 pro zenit. Zenitová vzdálenost z – doplněk výšky do 90° Azimut a – úhel poloroviny místního poledníku (meridiánu ) s vertikální rovinou, v níž se nacházejí pozorovatel a hvězda. Měří se od jihu ( J) ve směru pohybu hodinových ručiček od 0o do 360o . Azimut měříme ve směru zdánlivého otáčení hvězdné oblohy. Severní světový pól – Ps je průsečík zemské osy s nebeskou sférou. Odhadněte souřadnice hvězdy na obrázku http://mat.fsv.cvut.cz/lakoma/KOGG/2012/AplikaceSferiky2012.pdf.

Otázky a úkoly Proč nejsou obzorníkové souřadnice uváděny v tabulkách ? Doplňte na obrázku z předcházejícího snímku zeměpisnou šířku pozorovacího místa. Na jakých parametrech závisí obzorníkové souřadnice? Kde leží pozorovaná hvězda, je-li h = 0 ? Kde se nachází hvězda při průchodu nejvyšší ( nejnižší ) polohou ( při horní nebo dolní kulminaci )? Jak velký je časový interval mezi horní a následující dolní kulminací? Kde kulminují cirkumpolární hvězdy severní oblohy? Která kulminace Slunce je pozorovatelná a jak nazýváme tento okamžik ? Jak můžeme bez měřících přístrojů určit ve dne polední přímku ( spojnici jižního a severního bodu na horizontu)? Určete obzorníkové souřadnice hvězdy v okamžiku, kdy vychází, kulminuje, zapadá?

Armilární sféra Armilární sféra je ve starověku používaný přístroj k měření polohy hvězd. Skládal se z několika kovových kruhů znázorňujících nebeský rovník, ekliptiku,poledník a obzor. Sloužila také k názornému předvedení pohybu těles. Střed přístroje je model zeměkoule. Celý přístroj, používaný před stovkami let pro výuku astronomie na tehdejších gymnáziích a vyšších školách ukazoval vlastně totéž, co se dnes představuje široké veřejnosti i školním exkurzím s pomocí planetária a digitálních projekcí. http://www.etf.cuni.cz/~moravec/fotky/p38501-v.html. . http://www.hvezdarnacb.cz/html/press065.html Tento astronomický přístroj byl vyroben ve Vídni po roce 1700 a patřil klášteru ve Vyšším Brodě. Členové cisterciáckého řádu jej používali pro výuku, které se věnovali jak ve svém učilišti, tak od roku 1815 v Českých Budějovicích. Za II. světové války v r. 1942 byl přístroj spolu s mnoha dalšími unikáty zkonfiskován nacisty pro budoucí Hitlerovo muzeum. Jednoduchá armilární sféra před poutním kostelem na Křemešníku.

Použité zdroje Http://www.etf.cuni.cz/~moravec/fotky/p38501-v.html. [online]. [cit. 2013-08-16]. Http://www.hvezdarnacb.cz/html/press065.html [online]. [cit. 2013-08-16]. Http://mat.fsv.cvut.cz/lakoma/KOGG/2012/AplikaceSferiky2012.pdf. [online]. [cit. 2013-08-16]. MACHÁČEK, Martin. Fyzika pro gymnázia: astrofyzika. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1998, 143 s., [16] s. obr. příloh. ISBN 80-719-6091-8. Http://www.geografie.webzdarma.cz/zo.htm. [online]. [cit. 2013-08-16].