Vytváření GUI pomocí skriptovacích jazyků Eduard Sojka URO, Léto 2003/4 VŠB – Technická univerzita Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Metody plánování údržby. Úvod Tento popis je věnován různým metodám plánování údržby v programu STROJEW. Existuje několik vhodných metod a pro výběr té.
Programovací jazyk C++
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Seminář – Základy programování
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Skartační řízení elektronicky
Tvorba tabulky Writer. Osnova Tvorba tabulky v LO Vytváření tabulek jsme trénovali při: Dnes vytvoříme tabulku PC komponentů Vložení základní tabulky.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Uživatelská rozhraní Eduard Sojka, Roman Szturc, Martin Němec, Jan Plaček Léto 2003/4 VŠB – Technická univerzita Ostrava.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Uložení a analýza bodového mračna bodů v Oracle Spatial Fakulta aplikovaných věd / Katedra matematiky Západočeská univerzita v Plzni Bc. Michal.
Uživatelská rozhraní Průvodce problematikou konstruování GUI Eduard Sojka URO, Léto 2003/4 VŠB – Technická univerzita Ostrava.
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
Příprava VŠB-TU Ostrava na práci v e-learningu Jan Kopečný, Adrian Jankovský.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Vývoj aplikací v jazyku Ruby Bakalářská práce Tomáš Kohout VTI.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Stručný průvodce vytvářením GUI v Python / Tk
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Základní přehled síťové architektury Ročník:4.
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Projektový management Plánování
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Excel export a import dat. Import ze souboru.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Kurz Adobe Dreamweaver CS6 v LMS Moodle
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
KOUČOVACÍ PŘÍSTUP Mgr. Jana Kazíková Mgr. Andrea Baumannová.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
ČÍSLO PROJEKTU ŠKOLY CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO A NÁZEV ŠABLONY POWERPOINT KLÍČOVÉ AKTIVITY III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PRÁCE.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Logické funkce a obvody
Programovací jazyk JavaScript
Programovací jazyk C++
Konstrukční dokumentace
Programovací jazyk JavaScript
Návod na tvorbu vzoru 1. Základní údaje..
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Vzor individuální prezentace
Vědeckovýzkumný informační systém
Logické funkce a obvody
VY_32_INOVACE_18_ Dělení se zbytkem
, Brno Jan Král Systém pro kontrolu uživatelské aktivity a jeho integrace do systému SMART fakulty.
Microsoft Excel 2016 – k čemu a jak?
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Datové referáty Apstr4.
HASH.
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Vytváření GUI pomocí skriptovacích jazyků Eduard Sojka URO, Léto 2003/4 VŠB – Technická univerzita Ostrava

2 Hlavní myšlenka skriptování (1) Nová aplikace se vytvoří sestavením z již existujících částí (je –li nezbytné, tak se některé části dodělají). č.A č.B č.C  Propojení jednotlivých částí navzájem  Propojení aplikace s okolním světem, včetně GUI „Obálka“ aplikace by měla zajistit zejména:

3 Hlavní myšlenka skriptování (2)  Kontrolu formální správnosti dat před jejich předáním do jednotlivých částí  Kontrolu, zda zpracování v jednotlivých částech proběhlo bezchybně Kromě toho dále také:

4 Proč existují skriptovací jazyky? (1) Jednoduše proto, že potřeby při sestavování aplikací jsou jiné než při detailním programování jednotlivých částí.

5 Proč existují skriptovací jazyky? (2)  Bez deklarací a typových kontrol (data mohou být různých formátech – obálka je někdy ani nemusí detailně znát)  Větší podpora některých datových struktur (seznamy, řetězce)  Interpretované Typické rysy skriptovacích jazyků:

6 Proč existují skriptovací jazyky? (3) Prof. Osterhout:

7 O nekončících aktivitách … (Jen některé z uvedených jazyků se ale hodí pro vytváření GUI …)

8 Který jazyk? – To je těžké … Pozor, tato tabulka pochází od tvůrců a šiřitelů Tcl. Berte ji proto kriticky a raději si udělejte vlastní názor sami.

9 Co dál? … Ukážeme dva z jazyků, které se hodí pro vytváření GUI:  Tcl/Tk  Python Chcete-li, můžete si přečíst články o skriptování, které jsme pro vás nachystali (nepovinné).