Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
- Jižní Amerika( přírodní poměry)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AMERIKA.
Kanada.
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
BRAZÍLIE.
AMERIKA přírodní krajiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA.
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika
Jižní Amerika.
VENEZUELA.
VY_52_INOVACE_03/2/5_ZEMĚPIS
Geografická charakteristika latinské ameriky
Jižní Amerika - povrch Čiháková, Chaloupková.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Brazílie a její sousedé
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: prosinec 2013
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Amerika povrch.
VY_52_INOVACE_03/2/01_ZEMĚPIS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Ch_082_Světadíly_Amerika_Jižní Amerika - Státy
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Amerika – Přírodní krajiny
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_228_jižní Amerika I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 7.,
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
TROPICKÝ PÁS Pouště 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_04_Z7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jižní Amerika- test Základní škola Libina, příspěvková.
Laplatské země.
Vegetační pásy Jižní Ameriky
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Transkript prezentace:

Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Poloha, rozloha, členitost Jižní Amerika leží na jih od Panamské šíje jižní polokoule (obratník Kozoroha) a menší část severní polokoule (od rovníku na sever) západní polokoule čtvrtý největší světadíl méně členité pobřeží (nejvíce na jihu) Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Střední Amerika a Latinská Amerika Latinská Amerika a Karibik Střední Amerika: pás mezi Panamskou a Tehuantepeckou šíjí Latinská Amerika: Střední a Jižní Amerika (hovoří se zde španělsky a portugalsky) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Povrch Andy – Aconcagua podél pobřeží Tichého oceánu – Andy (nejdelší pohoří, v Severní Americe název Kordillery) nejvyšší hora – Aconcagua (6 959 m n. m.) dále pak Guyanská a Brazilská vysočina; Amazonská a Laplatská nížina Amazonská nížina Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podnebí tropické vlhké tropické střídavě vlhké tropické suché Jižní Amerika – podnebí tropické vlhké tropické střídavě vlhké tropické suché subtropické mírné horské Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vodstvo nachází se zde největší řeky světa Amazonka nachází se zde největší řeky světa většina řek ústí do Atlantského oceánu Amazonka – nejdelší a nejvodnatější řeka světa další řeky – např. Paraguay a Paraná Ústí Amazonky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – step Step – pampa Argentina a část Brazilské vysočiny (pampy) travnatá oblast Přírodní krajiny – poušť a polopoušť Atacama západní pobřeží Jižní Ameriky poušť Atacama – nejsušší místo světa Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – monzunové subtropické a tropické lesy Mangrovník východ Brazílie a Paraguaye mangrovníky aligátor, krokodýl, želva, plameňák, jaguár Plameňák Jaguár Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – tropický deštný les Lenochod Amazonská nížina, část Brazilské a Guyanské vysočiny lenochod, mravenečník, opice – vřešťan, malpa, papoušek, anakonda, krokodýl, kajman, piraňa Anakonda Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – savana Chřestýš tropické oblasti s nízkým úhrnem srážek (střídání období dešťů a sucha) travnaté porosty chřestýš, lenochod, nravenečník Mravenečník Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obyvatelstvo Jižní Ameriku kolonizovali Španělé a Portugalci Indiánka Jižní Ameriku kolonizovali Španělé a Portugalci v průběhu kolonizace Indiáni (původní obyvatelé) vytlačováni počet obyvatel stále roste Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obyvatelstvo mluví se zde převážně španělsky (v Brazílii portugalsky) Politická mapa Jižní Ameriky mluví se zde převážně španělsky (v Brazílii portugalsky) křesťanství rozložení obyvatel nerovnoměrné (nejvíce při pobřeží) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hospodářství – zemědělství Kávovník rostliny původem z Ameriky: lilek brambor, lilek rajče, kukuřice, slunečnice, kakaovník, fazol dnes převažuje pěstování: kávovník, kakaovník, banánovník, tropické ovoce; obilí chov skotu Banánovník Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hospodářství – průmysl a nerostné suroviny bohaté zdroje nerostných surovin Venezuela – ropa a zemní plyn Brazílie – železná ruda, zlato, stříbro Brazílie – strojírenství Těžba ropy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Státy andské země (Peru, Ekvádor, Bolívie, Kolumbie, Venezuela, Chile) Politická mapa Jižní Ameriky andské země (Peru, Ekvádor, Bolívie, Kolumbie, Venezuela, Chile) laplatské země (Argentina, Paraguay, Uruguay) tropická Jižní Amerika (Brazílie, Guyana, Surinam) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – použitá literatura SVATOŇOVÁ, Hana, KOLEJKA, Jaromír, CHALUPA, Petr, HÜBELOVÁ, Dana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 1. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., 2008. ISBN 978-80-7289-146-7. s. 24 – 59. Zdroje – obrázky Mapa světa – Jižní Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Location_South_America.png Volně šiřitelné Satelitní snímek – Jižní Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:South_America_satellite_orthographic.jpg Fyzickogeografická mapa – Jižní Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Syd-Amerika._Flod-_och_bergssystem,_Nordisk_familjebok.jpg Tematická mapa – Latinská Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map-Latin_America_and_Caribbean.png GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Aconcagua http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aconcagua_13.JPG Satelitní snímek – Amazonská nížina http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amazon_rainforest.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Mapa – podnebí Jižní Ameriky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:South-America_Koppen_Map.png Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – Amazonka http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amazonas_-_Encontre_das_Aguas.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Satelitní snímek – ústí Amazonky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mouths_of_amazon_geocover_1990.png Volně šiřitelné Foto – step (pampa) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tafidelvalle_tucuman20.JPG Foto – Atacama http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ValleDeLaMuerteChile.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Foto – mangrovník http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Florida_mangroves_usgov_image.jpg Foto – plameňák http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pink_Flamingo_@_Temaik%C3%A9n.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Foto – jaguár http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Standing_jaguar.jpg Volně šiřitelné Foto – lenochod http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bradypus.jpg Foto – anakonda http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Green-anaconda.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – chřestýš http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crotalus_horridus_%281%29.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – mravenečník http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DirkvdM_tamandua.jpg Foto – indiánka http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quechua_Woman.jpg Politická mapa Jižní Ameriky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Syd-Amerika._Politisk_%C3%B6fversiktskarta,_Nordisk_familjebok.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Foto – kávovník http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Detail_of_coffee_plant_showing_beans_and_leaves.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – banánovník http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colbanana04.jpg.JPG Foto – těžba ropy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_platform_P-51_%28Brazil%29.jpg Creative Commons Attribution 2.5 Brazil license Politická mapa Jižní Ameriky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suedamerika-klein.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.