Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Poloha, rozloha, členitost
Severní Amerika Severní Amerika leží na sever od Panamské šíje severní polokoule (obratník Raka a severní polární kruh) západní polokoule třetí největší světadíl velmi členité pobřeží Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Střední Amerika a Karibik
Střední Amerika: pás mezi Panamskou a Tehuantepeckou šíjí Karibik: ostrovní část Ameriky v Karibském moři Střední Amerika a Karibik Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Povrch Kordillery – Skalnaté hory podél pobřeží Tichého oceánu – Kordillery (nejdelší pohoří, v Jižní Americe název Andy) nejvyšší hora – Mt. McKinley (6 194 m n. m.) dále pak plošiny, náhorní roviny a pobřežní nížiny podél východního pobřeží Apalačské pohoří Kordillery – Mt. McKinley Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Podnebí tropické střídavě vlhké subtropické mírné subpolární a polární
horské Severní Amerika – podnebí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Vodstvo nachází se zde největší řeky světa
Mississippi nachází se zde největší řeky světa většina řek ústí do Atlantského oceánu Mississippi, řeka sv. Vavřince, Colorado Velká jezera Velká jezera – Huronské jezero Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Přírodní krajiny – polární pustiny
Medvěd lední Grónsko a arktické ostrovy dlouhodobě zmrzlá půda řasy, lišejníky, mechorosty medvěd lední, liška polární Liška polární Grónsko Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Přírodní krajiny – tundra
jižně od polárních pustin lišejníky, nízké keříky, trsy travin, zakrslé břízy a vrby sob polární, liška polární, vlk polární, sovice sněžná Sob polární Sovice sněžná Tundra Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Přírodní krajiny – tajga
jižně od tunder pás severských jehličnatých lesů jehličnany (např. smrky, borovice, jedle) sob, los, medvěd, norek, kuna Los Medvěd grizzly Tajga Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Přírodní krajiny – smíšené a listnaté lesy
severoamerický východ – zčásti vykáceny Přírodní krajiny – step Step – prérie střední část Severní Ameriky (prérie) travnatá oblast bizon většinou přeměněny v pole Bizon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Přírodní krajiny – poušť a polopoušť
mezi pohořími Sierra Nevada a Skalnatými horami, na jihu zasahují až do Mexika největší poušť – Velká pánev Přírodní krajiny – monzunové subtropické a tropické lesy Mangrovník jih USA a Mexiko mangrovníky aligátor, krokodýl, želva, plameňák, jaguár Aligátor Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Obyvatelstvo Severní Ameriku kolonizovali Angličané a Francouzi
Kolonizace Severní Ameriky Severní Ameriku kolonizovali Angličané a Francouzi v průběhu kolonizace Indiáni (původní obyvatelé) vytlačováni postupně přiváženi otroci z Afriky (černoši) Britové, Francouzi, Španělé Indiánská vesnice Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Obyvatelstvo jsou zde zastoupeny všechny rasy + míšenci
Zastoupení Afroameričanů v USA jsou zde zastoupeny všechny rasy + míšenci mluví se zde převážně anglicky (v části Kanady francouzsky) křesťanství rozložení obyvatel nerovnoměrné (nejhustěji – východní pobřeží USA) Mapa USA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Hospodářství – zemědělství
Pěstování pšenice v Kanadě rostliny původem z Ameriky: lilek brambor, lilek rajče, kukuřice, slunečnice, kakaovník, fazol dnes převažuje pěstování: kukuřice, pšenice; sója, tabák, bavlník chov skotu Sója Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Hospodářství – průmysl a nerostné suroviny
Těžba ropy bohaté zdroje nerostných surovin USA, Kanada, Mexiko – ropa a zemní plyn Kanada – železná ruda, zlato, stříbro oblast Velkých jezer – hutnictví USA – strojírenství Logo – Ford Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Státy Severní Amerika (Kanada, USA)
Politická mapa Severní a Střední Ameriky Severní Amerika (Kanada, USA) Střední Amerika (Mexiko, Belize, Guatemala, Honduras, Salvador, Nikaragua, Kostarika, Panama) Karibik (Bahamy, Kuba, Jamajka, Dominikánská republika, Haiti) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Zdroje – použitá literatura
SVATOŇOVÁ, Hana, KOLEJKA, Jaromír, CHALUPA, Petr, HÜBELOVÁ, Dana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 1. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., ISBN s. 24 – 59. Zdroje – obrázky Mapa světa – Severní Amerika Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Satelitní snímek – Severní Amerika Volně šiřitelné Fyzickogeografická mapa – Severní Amerika Fyzickogeografická mapa – Střední Amerika a Karibik Foto – Kordillery (Skalnaté hory) GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Mt. McKinley Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Zdroje – obrázky Mapa – podnebí Severní Ameriky Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – MIssissippi Volně šiřitelné Foto – Huronské jezero GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – medvěd lední Foto – liška polární Foto – Grónsko Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Foto – sob polární Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Zdroje – obrázky Foto – sovice sněžná GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – tundra Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – los Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Foto – medvěd grizzly Foto – tajga Volně šiřitelné Foto – step (prérie) Foto – bizon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 Zdroje – obrázky Foto – mangrovník Volně šiřitelné Foto – aligátor Tematická mapa – kolonizace Foto – indiánská vesnice Tematická mapa – zastoupení Afroameričanů v USA Tematická mapa – USA Foto – pěstování pšenice v Kanadě Foto – sója Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 Zdroje – obrázky Foto – těžba ropy Volně šiřitelné Logo – Ford Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Politická mapa Severní Ameriky Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google