Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Poloha a rozloha druhý největší světadíl severní a jižní polokoule
Gibraltarský průliv Poloha a rozloha druhý největší světadíl severní a jižní polokoule východní i západní polokoule málo členité pobřeží, málo ostrovů těsně přiléhá k Asii a Evropě (Evropa – Gibraltarský průliv a Středozemní moře; Asie – Suezský průplav a Rudé moře) Suezský průplav Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Povrch Kilimandžáro tvar povrchu ovlivněn pohybem litosférických desek – východní Afrika (příkopové propadliny, jezera, sopky, nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro – m n. m.) západní a střední část Afriky – náhorní plošiny a pánve Povrch Afriky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Podnebí po obou stranách rovníku – nejteplejší podnebí
tropické vlhké podnebí (kolem rovníku) tropické střídavě vlhké podnebí tropické suché podnebí subtropické podnebí (severní a jižní pobřeží) vysokohorské oblasti – sníh a ledovce nejvíce srážek – Guinejský záliv Nejdeštivější místo Afriky – Guinejský záliv Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Vodstvo Nil – nejdelší řeka Afriky
Viktoriino jezero – největší jezero Afriky Kongo – nejvodnatější řeka Afriky další veletoky: Niger a Zambezi (Viktoriiny vodopády) další velká jezera: Tanganika, Malawi Viktoriiny vodopády Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Přírodní krajiny – tropický deštný les
pobřeží Guinejského zálivu a Konžská pánev vysoké teploty a velké množství srážek bujný růst rostlinstva živočichové: např. kočkodan, gorila, papoušci, krajta královská; velké množství hmyzu Papoušek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Přírodní krajiny – savana
pás mezi Saharou a tropickým deštným lesem vysoké trávy a roztroušeně rostoucí stromy (baobaby a akácie) živočichové: např. antilopy, buvoli, žirafy, nosorožci, zebry, sloni, lvi, gepardi, hroši, krokodýli, pštrosi Savana Savana Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Přírodní krajiny – pouště a polopouště
Sahara nejsušší oblast na severu Sahara (třetina kontinentu), na jihu Namib a Kalahari živočichové: např. plazi – zmije rohatá; štíři, velbloud jednohrbý (dromedár); polopouště – fenci, hlodavci Dromedár Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Přírodní krajiny – stálezelené lesy a křoviny
pouze okrajová území na severu Afriky podél Středozemního moře duby, palmy, cedry živočichové: např. antilopy, vlci, lišky, kozorožci Cedr Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Obyvatelstvo téměř miliarda obyvatel
Delta Nilu v noci (osvětlení = zalidněné oblasti) Obyvatelstvo téměř miliarda obyvatel nejhustěji zalidněné severní a jižní okraje + pobřeží Guinejského zálivu pouště – téměř liduprázdno většina afrických států – nejchudší země světa velká část kontinentu – hladomor a místní války velký problém – virus HIV Občanská válka v Libyi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Obyvatelstvo Obyvatel severní Afriky na sever od Sahary – europoidní rasa (Arabové a menšinoví Berbeři) jižně od Sahary – negroidní rasa (černoši) jižní cíp Afriky – kromě černochů i přistěhovalci z Evropy a Asie Obyvatelka střední Afriky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Sídla Africká vesnice většina obyvatel žije na venkově (domy – suché bláto, střechy z plechu nebo palmových listů) africká velkoměsta (moderní centra lemují chudinské čtvrti – slumy) Centrum afrického velkoměsta Africký slum Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Hospodářství – těžba nerostných surovin
velké zásoby nerostných surovin nejvíce surovin – tzv. měděný pás (střední a jižní Afrika): měď, železná ruda, zlato, diamanty na severu Sahary a při Guinejském zálivu – těžba ropy a zemního plynu Republika Jižní Afrika – uhlí, zlato, diamanty Doly v Jižní Africe Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Hospodářství – zemědělství
Kakaovník plantáže (vývoz): bavlník, čajovník, kávovník, kakaovník, podzemnice olejná, subtropické a tropické ovoce, koření plodiny pro vlastní spotřebu: batáty, maniok, rýže, proso Maniok Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Hospodářství – průmysl
nejvýkonnější průmysl: Egypt a Republika Jižní Afrika ve velkých městech potravinářský průmysl státy těžící ropu: ropné rafinérie Průmysl v Egyptě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Africké regiony arabská severní Afrika (Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye, Egypt) Sahel (Mauritánie, Mali, Niger, Čad, Súdán) země Guinejského zálivu a povodí Konga (např. Senegal, Libérie, Pobřeží Slonoviny, Ghana, Nigérie, Kamerun, Dem. rep. Kongo) východní Afrika (např. Etiopie, Somálsko, Keňa, Tanzanie, Mosambik, Madagaskar) Jižní Afrika (např. Angola, Zambie, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Jižní Afrika) Politická mapa Afriky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Zdroje – použitá literatura
SVATOŇOVÁ, Hana, KOLEJKA, Jaromír, CHALUPA, Petr, HÜBELOVÁ, Dana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 1. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., ISBN s. 60 – 83. Zdroje – obrázky Mapa světa – Afrika Volně šiřitelné Satelitní snímek Afriky Satelitní snímek – Gibraltarský průliv Satelitní snímek – Suezský průplav Letecký snímek – Kilimandžáro Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Mapa Afriky – obecně zeměpisná Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Zdroje – obrázky Satelitní snímek – Guinejský záliv Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 license Foto – Nil GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Viktoriiny vodopády Volně šiřitelné Foto – tropický deštný les v Africe Foto – papoušek Foto – savana (zebry, sloni) Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – savana (nosorožci) Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Zdroje – obrázky Foto – Sahara GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – dromedár Free Art License Foto – cedr Volně šiřitelné Satelitní snímek – delta Nilu Fotokoláž – občanská válka v Libyi Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – obyvatel severní Afriky Foto – obyvatelka střední Afriky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 Zdroje – obrázky Foto – africká vesnice Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – velkoměsto (centrum Nairobi) Foto – africký slum GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – doly v Jižní Africe Foto – kakaovník Volně šiřitelné Foto – maniok (rostlina) Foto – egyptský průmysl Mapa Afriky – politická Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google