Opál Lukáš Gottwadl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drahokamy.
Advertisements

…za vším hledej tělo ženy
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Drahokamy Iva Strejčková 9.B..
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Opakování učiva o nerostech I. část
Titan.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Přírodopis drahé kameny
Drahokamy Označení pro vzácně se vyskytující nerosty
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
ŠKOLA:Gymnázium Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
PRVKY.
Solární panely g.
Drahokam je minerál nebo minerální odrůda
SAFÍR.
PORTUGALSKÝ PODENGO MALÝ (Podengo Portuguese pequeno)
nejdůležitější minerály
KřEmEn.
Tereza Malinová IX. D ARAGONIT.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NázevMinerály 4 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – vlastnosti minerálů – barva,habitus. Prezentace.
Mechanické vlastnosti kapalin
Výroba a použití telluru
Zpracovala: Dominika Studená
Částicová stavba látek
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
Vanad.
Systematická mineralogie Oxidy - hydratované
Mechanické vlastnosti kapalin
Dudíková Nikola Bezvodnaté Oxidy
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Téma: SILOČÁRY ELEKTRICKÉHO POLE Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Závěr.
Co dodělat  Nerozumím úvodnímu snímku – děti budou?  Přidej úvod – ne rovnou začít vyjmenovávat jedy, ale: co to je, kde to je, proč se tam vůbec vyskytují.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Potrava
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Mineralogický systém IV. Oxidy
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Inkoustové tiskárny.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Rostliny.
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
Další vlastnosti nerostů
Alkalické kovy.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_18_Výprava do vesmíru I.
Fosfor Vytváří molekuly P4.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Vzácne minerály Slovenska
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Třídění podle chemického složení
MINERÁLY ORG. PŮVODU.
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

Opál Lukáš Gottwadl

Opál je minerál, který je považován za drahokam Opál je minerál, který je považován za drahokam. Jedná se o sloučeninu křemene s vodou (SiO2·nH2O) Vyskytuje se mnoho odrůd jako např. drahý opál, ohnivý opál, dřevitý opál, či keříčkovitý opál

Hlíza mléčného opálu. Velikost 12 x 9

Vlastnosti Opály jsou poměrně hodně nestabilní minerály, které se snadno poškodí. Při kontaktu s jiným materiálem se často poškrábají. Některé druhy opálu jsou schopny měnit svojí barvu v závislosi na teplotě a to i při kontaktu s lidským teplem.

Oproti většině dalších drahokamů se nedá většina opálu brousit. Využití Opály se využívají především v klenotnictví pro šperkařské účely. Jsou jimi osazovány prsteny, náhrdelníky a další. Oproti většině dalších drahokamů se nedá většina opálu brousit.

Žlutý opál

Historie Ve starověkém Řecku se opál stal talismanem zlodějů a pobudů, které měl ochraňovat. Jeho působení je jako pohlazení po duši, dodává energii. Tiší emoce a podporuje činnost srdce. Vhodný je pro ryby, raky, štíry, kozorohy, vodnáře a střelce. Jeho účinek se zesiluje společně s růstem Měsíce. Doporučuje se u opálu jistá opatrnost, neboť má tendenci zvětšovat různé iluze.  

Konec