Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rodina a její funkce.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Občanská výchova 7. ročník
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FUNKCE RODINY Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU-
Digitální učební materiál
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práva a povinnosti rodičů a dětí
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Výchova k občanství RODINA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
* změna chování * nekritičnost vůči partnerovi, partnerce * žárlivost * závislost na partnerovi * podceňování překážek * přeceňování vlastních sil.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Rodina, příbuzenství.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Zásahy do tržního mechanismu
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Transkript prezentace:

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Rodina  jaký význam má pro vás rodina?  = základní společenská skupina  v užším smyslu = rodiče + děti  v širším smyslu = rodiče + děti + další příbuzní  úplná rodina = oba rodiče + děti  neúplná rodina = jeden rodič a děti  = skupina lidí spojených přímým pokrevním příbuzenstvím

Rodina Hlavní úkol rodiny:  chránit, vychovávat děti a starat se o ně  je to i povinnost daná zákonem  co si myslíte o manželství?  rovnoprávný svazek – oba manželé mají stejná práva i povinnosti

Rodina Funkce rodiny: 1)biologicko-reprodukční – zajistit pokračování lidského rodu, postarat se o výživu 2)výchovná – dobře vychovat děti 3)ekonomická – hmotné zajištění členů rodiny

Rodina Další funkce: 4)pocit bezpečí a jistoty – pocit, že člověk někam patří 5)rekreační a zájmová – odpočinek, výlety, dovolená, zájmy a koníčky 6)utváření životních cílů – hledat vlastní cíle, názory na svět a životní hodnoty, výběr povolání, volba životního partnera 7)identifikační vzor – nápodoba chování, podobné vztahy si dítě přenáší do vlastní rodiny

Význam rodiny  utváří osobnost člověka  jak by měly vypadat ideální vztahy v rodině? Zdravá rodina:  respektuje jednotlivé členy a jejich potřeby  členové otevřeně vyjadřují city a pocity  vyjadřují vlastní názory  otevřeně čelí problémům  vzájemná láska a upřímnost  přiměřeně a spravedlivě rozvržené povinnosti

Volba životního partnera Partnerské vztahy:  zamilovanost = stav velkého citového vzplanutí  znaky: nekritičnost, žárlivost, změna chování, závislost na partnerovi, zveličování kladných vlastností partnera, podceňování překážek pro soužití  láska = trvalý a hluboký cit  znaky: úcta k partnerovi, kamarádský vztah, tolerance, schopnost kompromisu, empatie

RODINA A JEJÍ VÝZNAM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: wikipedia.cz Dudák, V. a kol.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2003 Dudák, V.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2004 Dudák, V. a kol.: Seminář ze společenskovědních předmětů pro 2. stupeň ZŠ, SPN Praha 1998