Výpovědní možnosti a limity stabilometrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Silové soustavy, jejich klasifikace a charakteristické veličiny
Řešení vázaného tělesa a soustavy těles s vazbami NNTP
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Vymezení předmětu pružnost a pevnost
Obratnostní schopnosti
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Objektivizační metody ?? Stabilometrie ??
Mechanika tuhého tělesa
7. Mechanika tuhého tělesa
Zkoušení mechanických soustav
Metody zkoumání ekonomických jevů
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
Soustava částic a tuhé těleso
Molekulová fyzika a termika
Těžiště, rovnovážná poloha
Vazby a vazbové síly.
Shrnutí P4 statická podmínka: – pro SE + pro SR
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Určování polohy těžiště stabilometrickou plošinou
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
Mechanika tuhého tělesa
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
Diagnostické zařízení pro diagnostiku kontaktních sil Jakub Otáhal, Petr Novák, a další Katedra anatomie a biomechaniky FTVS UK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Mechanika tuhého tělesa 2
Rovnovážná poloha tělesa
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
F=pasivní síly/aktivní síly
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Síla.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Detekce pozice Lukáš Pawera polohově citlivé detektory (PSD)
Těžiště tělesa.
Prut v pružnosti a pevnosti
FY-sekunda Yveta Ančincová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING III. Teoretické zdroje.
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Statická ekvivalence silového působení
Kmity krystalové mříže  je nutné popisovat pomocí QM  energie tepelného pohybu je kvantovaná  je principiálně nemožné pozorovat detaily atomového a.
Rovnováha a rázy.
Kmitání.
CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/2010 cv. 7.
Demonstrační experimenty ve výuce kursu obecné fyziky
Struktura měřícího řetězce
DYNAMOMETRIE SVALU S.Otáhal.
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Paul Adrien Maurice Dirac 3. Impulsní charakteristika
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Statické a dynamické vlastnosti čidel a senzorů
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Transkript prezentace:

Výpovědní možnosti a limity stabilometrie S.Otáhal

STABILO – METRIE MĚŘENÍ STABILITA je schopnost soustavy, systému při působení podnětu, se ustálit v rovnovážném stavu ( v mezích stability) a po odeznění podnětu se vrátit do původního, výchozího stavu v mechanické variantě svoji formu statickou a dynamickou MĚŘENÍ stability se provádí měřením časového průběhu charakteristických veličin a následným srovnáním výsledků s kriterii stability stability vzpřímeného stoje člověka se v současné době upírá pouze o hodnocení časového průběhu působiště výslednice kontaktních sil

STABILNÍ VERSUS LABILNÍ

STABILISACE NESTABILITY

Řetězce a mechanismy

Prvotní informace prosté a kombinované stabilometrie Stabilometr u pohybujícího se tělesa nedetekuje vertikální průmět těžiště těla, ale působiště výsledné kontaktní síly. Pedobarografický „doplněk“ detekuje distribuci dílčích tlaků

Teorie statické rovnováhy Je pro interpretaci stability vzpřímené stoje zcela nevyhovující Stabilitní kriteria pracují pouze s průmětem těžiště a jeho polohy ke „klopným hranám“

Teorie oscilační Předpokládá „řiditelný“ pasivní typ stabilisace v kloubech Stabilitní kriteria se opírají o analýzu periodicity, o analýzu tvaru x(t) a y(t) Fourierovou frekvenční analýzou. Do výsledku se silně promítá geometrie hmot (J). Bez definovaného podnětu nevypovídá bezpečně o strategii stabilizace.

Teorie stochastická Předpokládá aperiodický pohyb, který je vyvolán aktivní stabilisací („pulsní motorky“), jejichž koordinace je stochastická Stabilitní kriteria vychází ze spektrální (statistické) analýzy odezvy x(t), y(t) (četnost, histogram apod.) Strategie řízení stabilizace je neidentifiokovatelná

Teorie determinovaného chaosu Předpokládá výrazné změny tvaru odezvy na základě dílčích stabilizačních manévrů. Stabilitní kriteria nejsou zatím spolehlivě známá. Vycházejí „charakteristické dimense“ funkce. Analýza odezvy pracuje z principy fraktální geometrie – zatím ve vývoji. Je velmi citlivá na charakter dílčích komponent manévrů.

Závěr Současná stabilometrie není sama o sobě schopna podat validní informace o strategii stabilizace vzpřímené polohy člověka. Jakékoliv současné rutinní zpracování „nativního“ stabilogramu je poplatné výchozí „hypotéze“ o původu signálu, tedy teorii z které tato rutina vychází. Zpracovávaný signál je rovinný, stabilizační proces je však prostorový. To přináší další redukci v možné interpretaci. Výpovědní schopnost současné stabilometrie je možné významně vylepšit její kombinací se simultánní pedobarografií a 3D analýzou pohybu.