Kys. Fosforečná a její využití Zpracovali: Vejražková, Čermáková, Nesládková
Obecně. Fosfor- P Vzorec:H3PO4 Kys. Fosforečná=trihydrogenfosforečná
Historie a význam Fosfor objevil v r. 1667 Hennig Brand, při zahřívání moči s pískem. A.S. Morggraf dal princip dnešního způsobu výr. fos. Název podle schopnosti světélková ve tmě. Od konce 18.stol fosfor používán k výrobě zápalek. Od 19.-velmi rozšířený v průmyslu-hnojiva
Rozdělujeme na 3 modifikace: a)bílý fosfor b)červený fos. c)černý fos.
Bíly fosfor - silně jedovatý, má charakteristický zápach, ve tmě světélkuje, ve vodě je prakticky nerozpustný, avšak rozpouští se např. v sirouhlíku, kapalném amoniaku atd. Na vzduchu snadno oxiduje a může dojít k samovznícení (proto se nejčastěji skladuje pod vrstvou vody). toxický
Červený vzniká při záhřevu kapalného fosforu bez přítomnosti vzduchu na teploty 250-300 celsium. Není jedovatý, na vzduchu se nevzněcuje, nerozpouští se v sirouhlíku ani dalších rozpouštědlech Málo reaktivní netoxický
Při vyšších teplotách přechází bílý fosfor na krystalický fosfor černý Při vyšších teplotách přechází bílý fosfor na krystalický fosfor černý. Ten je pak stabilní i za normální teploty a tlaku. Za různých podmínek při jeho vzniku může černý fosfor existovat modifikaci
Využití Průmysl- průmyslová hnojiva, krmné přípravky pro zvířata, přípravky na ochranu hnojiv,prací, čistí a emulgační prostředkypu Okyseluje nápoje typu Coca-Cola
Výroba. Kyselina fosforečná se připaravuje reakcí oxidu fosforečného s vodou: P4O10 + 6 H2O → 4 H3PO4
Kyselina fosforečná se vyrábí hlavně tzv Kyselina fosforečná se vyrábí hlavně tzv. termickým procesem, který spočívá ve spalování roztaveného fosforu ve směsi vzduchu a vodní páry P4 + 5 O2 → 2 P2O5 P2O5 + 3 H2O → 2 H3PO4 Druhou možností její výroby je tzv. mokrý proces, což je reakce kyseliny sírové s přírodním fosfátem: Ca5(PO4)3F + 5 H2SO4 + 10 H2O → 3 H3PO4 + 5 CaSO4·2 H2O + HF
http://kyselinafosforecna.ic.cz/
Testové otázky. Kde se můžeme setkat s kys. Fosforečnou. Jaké je využití v průmyslu. vzorec
Děkujeme za pozornost