Příprava stravy v rodině

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
autor Mgr. Alena Marková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Pokrmy z těstovin.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Příprava stravy v rodině Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři přenechej svému nepříteli. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Jaké jsou zásady sestavování jídelníčku v domácnosti Bílkoviny(proteiny) – slouží jako materiál pro růst a obnovu tkání. Jsou obsaženy v mase, mléce, vejcích a luštěninách. Sacharidy – jsou hlavním dodavatelem energie. Vyskytují se ve sladkém ovoci, bramborách, obilovinách a luštěninách. Tuky – jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Dodávají tělu vitamíny rozpustné v tucích. Rozdělujeme je na tuky živočišné a rostlinné.

Vitamíny – jsou nepostradatelné pro organismus. Jsou to látky ochranné Vitamíny – jsou nepostradatelné pro organismus. Jsou to látky ochranné. Jsou rozpustné v tucích (A,D,E,K) a ve vodě (B, C, PP). Minerály – jsou obsaženy ve všech organismech. K nejdůležitějším patří např. vápník, železo, zinek, fluor, hořčík atd. Vláknina – je obsažena v rostlinné stravě. Je nezbytná po dobré trávení. Voda – lidský organismus obsahuje 70 % vody. Člověk vodu neustále přijímá a vydává. Je nezbytné dodržovat pitný režim.

Zásady sestavování racionálního jídelníčku Dbát na zastoupení všech potřebných živin Vhodně kombinovat potraviny rostlinného i živočišného původu Dbát na správné rozdělení denních jídel Stravu přizpůsobit věku, pohlaví i zdravotnímu stavu strávníků Při přípravě jídel zachovat maximální hygienu Stravu přizpůsobit ekonomickým (hospodářským) možnostem rodiny Zajistit pestrost pokrmů a tím zabezpečit přísun všech potřebných živin

Sestavení vlastního jídelníčku Sestav si svůj vlastní jídelníček na jeden týden. Vybírej potraviny, které odpovídají zásadám zdravé výživy, ale zároveň ti chutnají. Příklad jídelníčku na 1 den: Snídaně – jogurt + müsli, čaj Přesnídávka – chléb se šunkou, sýrem, banán Oběd – hachová polévka, kuře s rýží, mrkvový salát Svačina - Kefírový nápoj meruňkový, jablko Večeře – ryba s bramborem, okurkový salát

Příprava pokrmu Těstovinový salát 1 balení těstovin (např. mušle), 100 g másla, mražená zelenina - s kukuřicí, hráškem a mrkví, 1 mladá cibulka, 150 g jogurtové majonézy, 1 kelímek bílého jogurtu, 200 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, popř. různé bylinky na dochucení Postup: Na másle opražíme cibulku, poté přidáme na kostičky nakrájená kuřecí prsíčka, okořeníme a podusíme do měkka a na konec podusíme mraženou zeleninu. Po vychladnutí smícháme s majonézou a jogurtem. Promícháme s uvařenými vychlazenými těstovinami, ochutíme a podáváme za studena.