Příprava stravy v rodině Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři přenechej svému nepříteli. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Jaké jsou zásady sestavování jídelníčku v domácnosti Bílkoviny(proteiny) – slouží jako materiál pro růst a obnovu tkání. Jsou obsaženy v mase, mléce, vejcích a luštěninách. Sacharidy – jsou hlavním dodavatelem energie. Vyskytují se ve sladkém ovoci, bramborách, obilovinách a luštěninách. Tuky – jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Dodávají tělu vitamíny rozpustné v tucích. Rozdělujeme je na tuky živočišné a rostlinné.
Vitamíny – jsou nepostradatelné pro organismus. Jsou to látky ochranné Vitamíny – jsou nepostradatelné pro organismus. Jsou to látky ochranné. Jsou rozpustné v tucích (A,D,E,K) a ve vodě (B, C, PP). Minerály – jsou obsaženy ve všech organismech. K nejdůležitějším patří např. vápník, železo, zinek, fluor, hořčík atd. Vláknina – je obsažena v rostlinné stravě. Je nezbytná po dobré trávení. Voda – lidský organismus obsahuje 70 % vody. Člověk vodu neustále přijímá a vydává. Je nezbytné dodržovat pitný režim.
Zásady sestavování racionálního jídelníčku Dbát na zastoupení všech potřebných živin Vhodně kombinovat potraviny rostlinného i živočišného původu Dbát na správné rozdělení denních jídel Stravu přizpůsobit věku, pohlaví i zdravotnímu stavu strávníků Při přípravě jídel zachovat maximální hygienu Stravu přizpůsobit ekonomickým (hospodářským) možnostem rodiny Zajistit pestrost pokrmů a tím zabezpečit přísun všech potřebných živin
Sestavení vlastního jídelníčku Sestav si svůj vlastní jídelníček na jeden týden. Vybírej potraviny, které odpovídají zásadám zdravé výživy, ale zároveň ti chutnají. Příklad jídelníčku na 1 den: Snídaně – jogurt + müsli, čaj Přesnídávka – chléb se šunkou, sýrem, banán Oběd – hachová polévka, kuře s rýží, mrkvový salát Svačina - Kefírový nápoj meruňkový, jablko Večeře – ryba s bramborem, okurkový salát
Příprava pokrmu Těstovinový salát 1 balení těstovin (např. mušle), 100 g másla, mražená zelenina - s kukuřicí, hráškem a mrkví, 1 mladá cibulka, 150 g jogurtové majonézy, 1 kelímek bílého jogurtu, 200 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, popř. různé bylinky na dochucení Postup: Na másle opražíme cibulku, poté přidáme na kostičky nakrájená kuřecí prsíčka, okořeníme a podusíme do měkka a na konec podusíme mraženou zeleninu. Po vychladnutí smícháme s majonézou a jogurtem. Promícháme s uvařenými vychlazenými těstovinami, ochutíme a podáváme za studena.