Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Advertisements

ŘEŠENÍ ÚLOH V EXCELU.
Tabulkové procesory (MS Excel)
Petra Cinkeová Excel: funkce Průměr.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
X EXEL.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Manažerská grafika Prezentace pro cvičení č.7 Cvičení č.10.
Manažerská grafika Prezentace pro cvičení č.7 Cvičení č.10.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Novák Petr
Školení počítače Excel
Vzhled prezentace - šablony
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Funkce v Excelu.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – Vzorce Ing. Bohumil Bareš. Principy vytváření vzorců Můžeme je zadávat ručně nebo pomocí průvodce, kliknutím na ikonu, která spustí dialogové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:
Excel – editace ( formát ) buněk
Dnes učím já....
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.14 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-řady Typ: DUM - kombinovaný.
Základní zásady pro výpočty v buňce 1)Každý vzorec musí začínat znakem „rovná se“ =. 2)Pokud znak nenapíšeme, program nic nespočítá. 3)Zápis vzorce nesmí.
Využití Excelu ve středoškolské matematice
EXCEL 2010 Datové řady 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Tabulkový procesor MS EXCEL II. VZORCE A FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v.
MS EXCEL Základní pojmy
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Vzorce.
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Microsoft Excel Tabulkový procesor – veškeré operace se provádí v tabulce (v LISTu), která se skládá z buněk Jednotlivé listy nesmí mít vzhledem k jednoznačnosti.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Úvod  Při psaní vzorců se můžeme dopustit různých chyb.  Pokud se dopustíme chyby kterou Excel odhalí, bude nás informovat chybovým hlášením.  Chyby.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Propojování tabulek Vytvořte tabulku obsahující součty a průměry dávek státní podpory z let 1996 – 2000.
Průměr Maximum Minimum
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
Vzorce v tabulkovém procesoru Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Funkce v Excelu.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Explorační analýza kvantitativní proměnné (MS Excel) Martina Litschmannová.
Adresování. Proč adresovat Při změně dat Excel přepočítá všechny výpočty, kde se změněné buňky objevily Kopírování vzorců – Usnadnění výpočtů kde se vzorec.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VII. T ABULKOVÝ PROCESOR ADRESACE, PODMÍNĚNÉ FORMÁTOVÁNÍ, FUNKCE Jiří Leipert.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
MS Excel – Chyby ve vzorcích
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Inf Tabulkový procesor
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce EXCEL VÝPOČTY Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce

VÝPOČTY V EXCELU se provádí zadáním vzorců 1. znak vzorce je „=“ (rovnítko) dále vzorec obsahuje adresy buněk adresy relativní adresy absolutní adresy smíšené může obsahovat funkce

Excel jako kalkulačka Do buněk lze zapisovat A B C 1 a b c 2 12385 čísla vzorce vestavěné funkce A B C 1 a b c 2 12385 14320 =a2+b2 3 0,5 =sin(a3) 4 5 =funkce „PRŮMĚR“

Adresování ve vzorcích B C D 1 relativní absolutní 2 10 =A2*B2 =$A$2*B2 3 4 5 zkopírujeme

Pojmenování oblasti Nechceme-li se zatěžovat souřadnicemi buňky a oblasti si pojmenujeme nejlépe mnemotechnicky dále se na toto jméno můžeme odkazovat Názvy se lehce pamatují a v zápisu nelze udělat chybu při překlepu v adrese buňky může dojít k nesnadno odhalitelné chybě pojmenovaný název buď existuje nebo ne (na rozdíl od adresy – ta je vždy nějaká)

Pravidla pojmenovávání max 255 znaků (písmena, číslice, _, \, ., ? velikost písmen se nerozlišuje musí začínat písmenem bez mezer nesmí se podobat adrese buňky názvu vestavěné funkce

Provedení pojmenování označíme požadovanou buňku nebo oblast klepneme do pole názvů na začátku „řádku vzorců“ nebo z menu: Vložit > Název > Definovat (takto lze i odstranit název)

Příklad na pojmenování buněk C D E 1 Definice proměnných Seznam pojmenovaných buněk 2 a 3 buňka B2 b 5 buňka B3 4 c 6 c_ buňka B4 Výpočty Komentář V(objem) 90 =a*b*c_ 7 S(povrch) 126 =2*(a*b+a*c_+b*c_) 8 D(úhlopříčka) 8,4 =ODMOCNINA(a^2+…)

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ FUNKCE SUMA Tlačítko „AutoSum“ Nabízí součet hodnot v buňkách nad nebo vedle PRŮMĚR, MAXIMUM, MINIMUM V rozbaleném tlačítku „AutoSum“ KDYŽ, SIN Menu: Vložit > Funkci > Vybrat si

Obsah: Vyplňování oblastí buněk řadou hodnot EXCEL Datové řady Obsah: Vyplňování oblastí buněk řadou hodnot

Lineární řada čísel Úkol: Vyplnit určitou oblast uspořádanou datovou řadou 1. způsob: vybereme základovou buňku vybereme oblast tažením magického úchytu LTM nebo tažením magického úchytu LTM+klávesa „Ctrl“

Lineární řada čísel 2. způsob: vybereme základovou buňku tažením magického úchytu PTM z místní nabídky vybereme: volbu „Vyplnit řady“ nebo volbu „Řady …“ > volba „Typ“ (Lineární, Geometrický, Kalendářní)

Lineární řada čísel 3. způsob: vybereme dvě sousední buňky tažením magického úchytu LTM vytváříme růstovou (geometrickou) řadu krok určuje rozdíl základových buněk

Kalendářová řada vybereme základovou buňku tažením magického úchytu PTM z místní nabídky vybereme: například volbu „Vyplnit měsíce“