Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Informatika_1 ČÍSLO DUM: 18 TÉMA: Excel – Vzorce ROČNÍK: 8. OBDOBÍ REALIZACE: 1/2013

2 Anotace Prezentace popisující práci se vzorci v programu Microsoft Office Excel Popisuje podrobný postup při vytváření vzorců. Vše je ukázáno na řešených příkladech. Obsahuje i úkoly pro samostatnou práci žáků. Možno použít i pro samostudium.

3 Vzorce Pomocí vzorců provádíme matematické operace s údaji v buňkách.
Můžeme například 2 nebo více údajů v buňkách sečíst. Při změně údaje v buňce se výsledek vzorce automaticky přepočítá.

4 Zápis vzorců V buňce, kam chceme zapsat výsledek napíšeme znak = (např. do C1) Klikneme na buňku ve které máme první údaj (např. A1) – její adresu vidíme za znaménkem =

5 Zápis vzorců Nyní napíšete na numerické klávesnici matematické znaménko např. + (zapíše se do buňky se vzorcem) Klikneme na buňku ve které máme druhý údaj (např. B1)– její adresu vidíme za znaménkem +

6 Výpočet Potvrďte klávesou ENTER.
V buňce se vzorcem nyní vidíme výsledek.

7 Zobrazení vzorce v buňce
Pokud klikneme znovu na buňku s výsledkem, můžeme vzorec, který je v ní zapsaný, vidět na řádku vzorců.

8 Změna údaje Klikněte na buňku A1 a změňte údaj např. na číslo 9.
Potvrďte klávesou Enter a podívejte se, co se stalo v buňce se vzorcem – výsledek se přepočítal.

9 Úkol Do vedlejších buněk D1, E1 a F1 buňky A1 a B1 odečtěte, vynásobte a vydělte. Použijte stejný postup jako u sčítání, pouze místo znaménka + použijte znaménka - a * a / Ukázka pro odečtení:

10 Úkol Můžete pracovat i s více než dvěma čísly.
Napište na volný řádek 3 čísla do 3 buněk vedle sebe. Do vedlejších buněk proveďte následující úkoly: Proveďte jejich součet. Sečtěte první a druhé a třetí od nich odečtěte. Sečtěte první a třetí a vydělte výsledek druhým. Vzor uvidíte na dalším snímku.

11 Vzor

12 Samostatný úkol: Napište na volný řádek 3 různá čísla do 3 buněk vedla sebe – tato čísla jsou strany kvádru. Do dalších prázdných vedlejších buňky vypočtěte povrch a objem kvádru.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google