26.1 Mezinárodní spolupráce, globalizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
Advertisements

4.1 Přímka (modelování, rýsování)
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Sociální problematika světa
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Mezinárodní integrace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Mezinárodní organizace
Světové organizace.
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Elektronická učebnice - II
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Organizace spojených národů
Elektronická učebnice - I
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Globální svět.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Mezinárodní organizace a OSN
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Elektronická učebnice - II
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Elektronická učebnice – II
Alternativní zdroje energie
Organizace spojených národů
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
12.1 Mimořádné události, IZS
Pokus se vysvětlit pojem KULTURA.
OSN (United Nations Organization)
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
121.1 Dopravní výchova - chodec
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Dnešní svět.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
OSN.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Mezinárodní spolupráce
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
GLOBALIZACE.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Severoatlantická aliance
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

26.1 Mezinárodní spolupráce, globalizace Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.1 Mezinárodní spolupráce, globalizace Naše planeta Země a celé lidstvo silně trpí nepřiměřenými zásahy člověka do přírody i netolerantním chováním lidí vůči sobě navzájem. Autor: Mgr. Eva Zralá

Jak dlouho toto vše naše planeta vydrží? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.2 Co již víme o globálních problémech? Problémy současného světa – globální problémy znečišťování ovzduší, narušování ozonové vrstvy, globální oteplování, změna podnebí kácení lesů znečišťování řek a moří ohrožené živočišné a rostlinné druhy neustálý růst počtu obyvatel na Zemi nedostatek potravin, hlad, chudoba ekonomická zaostalost rozvojových zemí civilizační choroby a mnoho dalších Počet lidí na Zemi v pondělí oficiálně dosáhl sedmi miliard. Potvrdila to OSN s tím, že podle propočtů se "jubilejním" sedmimiliardtým člověkem stal chlapec Pjotr Nikolajev, narozený v ruském Kaliningradu. zdroj: aktuálně.cz 31.10.2011 "Je to milník, který představuje úspěch i výzvu," tvrdí materiály OSN o dovršení sedmé miliardy duší ve skóre populační exploze. Nepochybně zjištění o to radostnější, že podle prognóz z pera expertů téže OSN sepsaných roku 2004 nás mělo být 7 miliard až za dva roky. zdroj: ihned.cz 31.10.2011 Zatímco lidem z méně rozvinutých států musí stačit k životu málo, lidé z vyspělých zemí často spotřebovávají mnohem více, než skutečně potřebují. Jak dlouho toto vše naše planeta vydrží?

26.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? globální = celosvětový lokální = místní GLOBALIZACE globální národní regionální lokální narůstající propojenost celého světa vzájemná závislost států a lidí na celém světě důsledky: některé části světa se relativně přibližují, ale některé se naopak relativně oddalují globální problémy = problémy, které se týkají celého světa, mají celosvětový dosah globalizace v obchodu a ekonomice globalizace v kultuře přistěhovalectví prolínání jednotlivých kultur spolupráce firem po celém světě zrychlení dopravy podpora rozvojových zemí

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.4 Co si řekneme nového? státy pouze v EU státy pouze v NATO MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE státy v NATO a EU OSN (Organizace spojených národů) založena po 2.světové válce snaha zachovat mír a bezpečnost na celém světě snaha prohlubovat mezinárodní spolupráci v mnoha oblastech (hospodářství, kultura, humanitární pomoc, …) OSN má řadu odborných organizací – např.: UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu) UNICEF (Mezinárodní dětský fond) EU (Evropská unie) politická a ekonomická unie evropských států více viz DUM VKO 25 MMF (Mezinárodní měnový fond) RE (Rada Evropy) organizace evropských států zabývá se dodržováním lidských práv NATO (Severoatlantická aliance) - mezinárodní vojenská organizace WHO (Světová zdravotnická organizace)

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.5 Procvičení a příklady Spoj k sobě – která organizace se zabývá danou oblastí. Které vlajky patří jednotlivým organizacím? ochranou kulturních a přírodních památek WHO integrací evropských států UNESCO podporou dětí postižených válkou EU klasifikací nemocí NATO vojenskou bezpečností UNICEF Zamysli se nad příčinami a důsledky některých globálních problémů. Jaký je tvůj podíl na daném problému? Co můžeš ty a tvoje okolí udělat pro zlepšení? globální oteplování kontaminace půdy a vod znečišťování ovzduší

26.6 Něco navíc pro šikovné 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A S Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.6 Něco navíc pro šikovné Rusko  S Charta OSN K Valné shromáždění  L OSN   Z etnické   N Rada bezpečnosti   I modré přilby   nestálí členové   O veta   USA   Í modré barety   vojenská síla   R generální tajemník  E Doplň do textu vynechaná slova a dosaď do tabulky jednotlivá písmena. Ke splnění úkolu budeš potřebovat mapu světa - tajenka ti řekne, co máš udělat. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A   S D Z K R E L I S Í L O O S N ...........1……....vznikla koncem roku 1945 ratifikací ………3………Tato mnohostranná smlouva zavázala státy, které ji přijaly, zdržet se v mezinárodních vztazích hrozby i použití ……..4………proti územní celistvosti nebo nezávislosti jiné země. V čele sekretariátu stojí ………5……… Hlavními orgány jsou ……..7………, v němž zasedají zástupci všech členských zemí, a ……..8………, která má hlavní odpovědnost za bezpečnost ve světě. Pět stálých členů – Británie, Čína, Francie, ……9……… a …….10……… má právo ….…12………Deset ……13………volí Valné shromáždění. Mírové síly (tzv. …..14……… nebo …….15………) se starají o bezpečnost nebo zajištění humanitární pomoci i v jiných částech světa, ohrožených …….16………, náboženským či vojenským násilím nebo hospodářským kolapsem.

26.7 CLIL (International organizations) Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Civics Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.7 CLIL (International organizations) United Nations North Atlantic Treaty Organization World Health Organisation United Nations Children’s Fund European Union United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

26.8 Test znalostí Mezi globální problémy nepatří: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.8 Test znalostí Mezi globální problémy nepatří: a/ oteplování Země b/ ohrožené živočišné druhy c/ nezaměstnanost v naší zemi d/ kácení deštných pralesů Která významná mezinárodní organizace (sídlící v New Yorku) se věnuje zejména celosvětovému míru a bezpečnosti? a/ NATO b/ OSN c/ EU d/ USA Protikladem slova globální je: a/ lokální b/ morální c/ regionální d/ národní Mezinárodní dětský fond se skrývá pod zkratkou: a/ UNESCO b/ UNITAR c/ UNIFEM d/ UNICEF Správné odpovědi: c a b d

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.9 Použité zdroje, citace Janošková, Dagmar a kol.: Občanská výchova 8 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vydání, Plzeň, FRAUS, 2005, ISBN 80-7238-393-0 slide 4 Janošková, Dagmar a kol.: Občanská výchova 9 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vydání, Plzeň, FRAUS, 2006, ISBN 80-7238-528-3 slide 2 http://aktualne.centrum.cz/zahranici/afrika/fotogalerie/2011/08/02/tiziva-situace-v-africe-somalsky-hladomor-v-obraze/foto/393962/ slide 1 http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=719647 slide 2 http://zpravy.ihned.cz/c1-53441570-na-zemi-zije-uz-sedm-miliard-lidi-duvod-k-jasotu-ci-k-obavam-z-katastrofy slide 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Globalizace slide 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU_and_NATO.svg slide 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btov%C3%A1_zdravotnick%C3%A1_organizace slide 5 a 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Unesco slide 5 a 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie slide 5 a 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Nato slide 5 a 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/UNICEF slide 5 a 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/OSN slide 7 kliparty

26.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 26.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník 9. ročník Klíčová slova Mezinárodní organizace, globalizace, globální problémy Anotace Prezentace seznamuje s klady a zápory globalizace, s globálními problémy světa, s mezinárodní spoluprací – významnými mezinárodními organizacemi.