Tání, tuhnutí a tepelná výměna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Elektrická práce. Elektrická energie
Teplo jako fyzikální veličina
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Změny skupenství látek
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK TÁNÍ A TUHNUTÍ
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Pokusné určení tepla.
Látky mohou mít tři skupenství:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Výpočet přijatého a předaného tepla
Výpočet tepla při vypařování
Příklad tepelně izolované soustavy:
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
FYZIKA Změny skupenství.
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_14 Název materiáluZměny skupenství.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
TEPLO.
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Třída 3.A 15. hodina.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Transkript prezentace:

Tání, tuhnutí a tepelná výměna

Aby začalo pevné těleso tát, musíme mu dodávat teplo Toho dosáhneme tepelnou výměnou 01

Teplo potřebné k tání určitého množství pevné látky nazýváme Skupenské teplo tání - označení: Lt - jednotka: kJ Je to množství tepla, které potřebujeme dodat tělesu, aby se přeměnilo na kapalinu

Různé látky potřebují pro roztavení různé množství tepla Teplo potřebné k roztavení 1 kg látky nazýváme Měrné skupenské teplo tání - označení lt - jednotka kJ/kg Je to množství tepla, které potřebujeme dodat 1kg látky, aby se přeměnila na kapalinu Např: led – lt = 334 kJ/kg olovo – lt = 25 kJ/kg

Výpočet skupenského tepla tání Lt = m . lt Lt – skupenské teplo tání v kJ m – hmotnost v kg lt – měrné skupenské teplo tání v kJ/kg

Příklad 1: Jaké množství tepla musíme dodat kostce ledu o hmotnosti 100 g a teplotě 0 ºC, aby roztála, víme-li, že měrné skupenské teplo tání ledu je 334 kJ/kg. m = 100g = 0,1 kg lt = 334 kJ/kg ------------------- Lt = ?

lt = 334 kJ/kg ------------------- Lt = m . lt Lt = 0,1 . 334 Lt = 33,4 kJ K roztavení kostky ledu o hmotnosti 100g musíme dodat 33,4 kJ tepla.

Skupenské teplo tuhnutí Tuhnutí je opačný proces k tání a teplo musíme odebírat. Skupenské teplo tuhnutí je stejné jak skupenské teplo tání

Otázky Co je to skupenské teplo tání, označení, jednotka Co je to měrné skupenské teplo tání, označení, jednotka Jaký je vzorec pro výpočet skupenského tepla tání, popiš včetně jednotek Jak se liší proces tání a tuhnutí Jaký je rozdíl mezi hodnotou skupenského tepla tání a skupenského tepla tuhnutí

Autorská práva 01 tání vody http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1n%C3%AD