Petr Němec a Jan Novotný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

AIDS.
Sexuálně přenosné choroby
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
Jan Kvapil a Michal Bureš
Klinická propedeutika
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Virová hepatitída typu E
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
- definice, charakteristika, průběh
Nemoc AIDS v Africe.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
Eliška Dětáková Jiří Krafka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Petr Němec a Jan Novotný Pohlavní choroby Petr Němec a Jan Novotný

Pohlavní choroby Vypracoval : Petr Němec 2008/09 VIII. B Jan Novotný

Obsah Str. 3 - 5 Aids Str. 6-7 Syfilis Str. 8 Kapavka Str. 9 Závěr, Hodnocení

Aids V roce 1981 bylo v USA poprvé rozpoznáno nové onemocnění, které později dostalo jméno AIDS. Lidský organismus se tak stává náchylným k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. V roce 1983 objevili nezávisle na sobě vědecké týmy dr. Gallo v USA a dr. Montagniera ve Francii původce onemocnění AIDS. Je jím virus, který byl nazván HIV - Virus, což znamená virus způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka. Tento virus napadá v organismu zejména určitou skupinu bílých krvinek, T lymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka.

Pouze při laboratorním vyšetření na přítomnost HIV je u testovaného zjištěn pozitivní nález, člověk je „HIV pozitivní“. Podle současných znalostí nelze s určitostí říci, zda se u všech HIV nakažených osob onemocnění projeví. U velké většiny z nich dojde k rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS obvykle za 10-15 let po infekci (expozici virem HIV). Jak brzy nebo pozdě dojde k rozvoji onemocnění AIDS ovlivńuje celá řada faktorů, jako je původní úroveň obranyschopnosti, životní styl - vyrovnávání se se stresovými situacemi a výživové návyky. Zásadní úlohu v rozvoji infekce HIV však hraje včasná a účinná léčba.

Každé, i lehké onemocnění, představuje pro organismus určitou zátěž Každé, i lehké onemocnění, představuje pro organismus určitou zátěž. K rozvoji onemocnění AIDS ze stadia pouhé HIV pozitivity může přispět tzv. reinfekce, tedy příjem další dávky viru HIV do organismu. Proto i HIV pozitivní člověk při sexuálním styku s HIV pozitivním partnerem musí dodržovat zásady chránit nejen druhé, ale i sám sebe. bezpečnějšího sexu a používat ochranné prostředky.

Syfilis syfilis, nazývá se specifická nemoc infekční tvaru subakutního neb více občasného, která bývá přenesena stykem vůbec začasté stykem pohlavním, aneb dědičně a která, vvznačující se v prvním případě charakteristickou změnou místa styku, místním zatvrdnutím (indurací), vede k řadě onemocnění celkových, jež se vyznačují typickým pozvolným vývojem a společným základem chorobopitevním. a to občasným pathologickým processem ve vazivině.

Příznaky Syfilisu

Kapavka nazývá se venerické onemocnění infekční způsobené zvláštním mikrobem, gonokokkem (jevící se hnisavým odměskem sliznic ústrojů močoplemenidelných u muže a ženy. Rozeznáváme vlastní kapavku u muže a hlenotok č. blennorrhoeu u ženy. Onemocnění toto bývá obyčejně způsobeno nákazou, souložením a jen ve případech mimořádných přenáší se cestou jinou. Rozdělujeme kapavku mužskou na kapavku akutní či náhlou a na chronickou či vleklou. Kapavka náhlá jeví se po době inkubační, která trvá 2-3 dny, pálením v močové rouře, hlavně při močení a výtokem hnisavě žlutým z močové roury, který průběhem prvních 8 dnů dostupuje své výše a který pak pozvolnu za ubývání trapných příznaků subjektivních se ztrácí, tak že normální kapavka bez sdružení průběhem 4-6 neděl se končí.

Závěr Hodnocení http://cs.wikipedia.org/wiki/AIDS http://www.aids-hiv.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapavka Hodnocení S Honzou jsme si dobře rozdělili práci.Ještě předtím jsme ale mluvili o daném problému a společně jsme vyhledávali různé články a odkazy v časopisech a v novinách. Nejvíce odkazů jsme ale objevili na internetu. Nakonec jsem si rozdělili úkoly, Honza zpracovával informace a jsem je použil pro prezentaci.