Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu:VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_04  Název materiálu: Druhy sil  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží k seznámení.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16 Název materiálu: Konzervace potravin Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma konzervace potravin. Žáky seznámí se způsoby, metodami a významem konzervace. Klíčová slova: anabióza, abióza, cenoabióza, pasterace, sterilace, uperizace Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 1. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 4. 2. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Konzervace potravin Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Konzervace potravin prodloužení trvanlivosti potravin probíhají fyzikální a chemické zásahy omezení, zastavení nebo zničení činnosti enzymů a mikroorganismů uchování sezónních potravin na dobu jejich nedostatku – ovoce a zelenina Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Konzervací je zachována: Biologická hodnota Smyslové vlastnosti Stravitelnost Přirozený vzhled Trvanlivost Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Způsoby konzervace Anabióza Abióza Cenoanabióza Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

ANABIÓZA potlačení nebo zastavení činnosti mikroorganismů METODY: konzervace sušením – na slunci, sušárny konzervace chladem chladem – teplota 0-4°C, chladírny mražením – teplota -18°C Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

ANABIÓZA konzervace cukrem – u ovoce konzervace octem – u zeleniny, okurek kozervace alkoholem – u ovoce chemická konzervace použití konzervačního prostředku – kyselina benzoová, kyselina sorbová nesmí být škodlivé lidskému zdraví Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

ABIÓZA usmrcování mikroorganismů vysokou teplotou PASTERACE – 65 - 85°C STERILACE – 100°C UPERIZACE – 150°C Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

CENOANABIÓZA využívá činnosti určitých druhů mikroorganismů svým účinkem potraviny konzervují, aromatizují a mění jejich chuť Mléčné kvašení Alkoholové kvašení Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Mléčné kvašení zdravý způsob konzervace posiluje imunitu podporuje krvetvorbu má antitoxické účinky má povzbuzující účinky Využívá se při: výrobě kysaného zelí, okurek, hub Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Alkoholové kvašení proces přeměny cukrů na alkohol za přítomnosti kvasinek Využívá se při: výrobě vína výrobě piva výrobě lihu výrobě lihovin Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Kontrolní otázky Vysvětli pojem konzervace a její význam. Jaké znáš způsoby konzervace? Jaký je rozdíl mezi pasterací a sterilací? Co je to uperizace? Při čem se využívá mléčné kvašení? Co je alkoholové kvašení? Kdy se využívá alkoholové kvašení? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://www.vscht.cz/ktk/www_324/ http://chemie.hustej.net/2.html Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný