Encaustika pro začátečníky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Advertisements

Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
PLOCHÁ NOHA Kateřina Bernatíková.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Vyrábíme společně originální Stargate trička
EU ICT2/1/1/2 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Vysvětlení panelu nástrojů v „Malování“
POZITIV – NEGATIV 2 PRACOVNÍ POSTUP – stříhání,lepení
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Společná setkání nad výtvarnými díly 3
Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
OCELOTISK.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Jak založit nové akvárium.
PAPÍROVÉ VÁNOČNÍ OZDOBY
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Elektronická učebnice - II
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
Cukřenka Potřeby: keramická hlína, glazura, provázek na ouško, váleček, pytlovina, čtverec papíru, nožík, vidlička, špejle, houbička.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ Věděli jste, že silou vašeho vlastního dechu můžete donutit míč překonat gravitaci nebo že lze obrátit kbelík s vodou vzhůru nohama, aniž.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 11 Vesmírné cesty Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 9) Možnosti využití.
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Malování.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Podzimní věnec.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jednoduché programování
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Jednoduché programování
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
BOZP – Práce s počítačem
INFORMATIKA Kreslíme na počítači.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
1. na mazaní lyží potřebujeme: vosk, žehličku 2. pod lyži jsi vezmeme nějaký hadr aby jsme nezamazali stůl.
Svatební tvoření… …inspirace. I romantické oznámení může být vkusné, jemné, a dokonce vtipné… Svatební oznámení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Corel PHOTO-PAINT Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
1 LAMPIONY. 2 3 V našem průvodci najdete návod, jak vyrobit lampion krok za krokem. Zde si můžete stáhnout potřebné šablony:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
Barevný ptáček VY_32_Inovace_14VR-2 Autor : Mgr. Romana Vítková
LAMPIONY.
VY_12_INOVACE_22_PROGRAM MALOVÁNÍ_KOŠUTOVÁ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
4. Výroba špičatého rydla
FIMO.
Návrhové skici-použití výtvarných technik
Budík VY_32_Inovace_13VR-2 Autor : Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov.
EU_52_sada 1_19_ZPM_Enkaustika_Lich
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Zpracování plechu II Podstavec pod hrnec
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Corel PHOTO-PAINT Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
SLUNCE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Encaustika pro začátečníky

Tvorba originální „péefky“ V poslední době začíná být populární tzv. enkaustika. Jde o techniku malování horkým voskem, která je efektní a přitom velice jednoduchá – zvládne ji i člověk, který kreslit vůbec neumí. Hodí se především na výrobu různých přání a menších obrázků. Dnes se seznámíte s několika základními postupy a zkusíte si udělat originální „péefku“.

Co budeme potřebovat? Potřebovat budete speciální malou žehličku na enkaustiku, enkaustické vosky a papír s lesklým povrchem, do kterého se barvy nevpíjí. Papír si při malování podložte vrstvou starých novin a k ruce si připravte papírové utěrky, do kterých budete otírat plochu žehličky od zbytků vosku. Začátečník si nemusí pořizovat hned originální sadu, která přijde v prodejně výtvarných potřeb na cca 700 Kč. Malovat můžete i obyčejnou žehličkou – ale pozor, jen nenapařovací, s hladkou plochou bez otvorů. Také stačí koupit si běžné voskové pastelky, jen dejte pozor na výrobce, dostatek vosku mají pouze ty české. A místo na originální kartony své první obrázky zkoušejte na zadní stranu nástěnných kalendářů.

Postup Krok 1 Teplou žehličku obraťte plochou vzhůru a naneste na ni podélně dvě barvy. Při správné teplotě má vosk konzistenci medu. Později můžete na žehličku nanášet i více barev. Krok 2 Na žehličku rozpustte zelenou a fialovou barvu, přiložte ji na papír a vlnitým pohybem ho celý přejeďte. Žehličku zvedněte, až když bude celá mimo obrázek. Krok 3 Na plochu naneste opět dvě barvy a žehličku posunujte odshora dolů krátkými trhavými pohyby – dopředu, dozadu.

Krok 4 Zajímavý efekt vznikne položením žehličky na papír a jejím rychlým zvednutím kolmo vzhůru (tupováním). Na žehličce může být naneseno několik barev nebo můžete použít čistou žehličku na již barevnou plochu Krok 5 Ke kreslení se dá využít i hrana žehličky Tou se mohou udělat  efekty připomínající trávu či podlouhlé listy. Ty se kreslí už na namalovaný základ čistou hranou. Krok 6 Když jste si nacvičili základní techniky, můžete se pustit do péefky. Enkaustický obrázek se začíná malovat od prostředku, takže udělejte základní vlnovkový tah šikmo přes celý papír Krok 7 Pak použijte tupování , ale pouze po okrajích papíru tak, aby uprostřed zůstalo oválné „okénko“.

Krok 8 Na hranu žehličky si naneste tmavou barvu a uprostřed obrázku vytvořte „trs trávy“ Krok 9 Dalším způsobem je malování přímo na ploše žehličky. Obraťte ji plochou vzhůru, papír položte na plochu a rozpouštějící se voskovou napište PF přímo do obrázku. Tímto způsobem můžete do obrázky i kreslit. Péefka je hotová. Ale pokud se vám zdá, že obrázku ještě něco chybí, zkuste domalovat drobné tvaru hranou či špičkou žehličky. Nakonec celý obrázek vyleštěte jemným hadříkem – barvy se ještě vyjasní. Zadní strana obrázku bývá většinou umazaná od vosků, takže obrázek je dobré nalepit na jiný vhodný papír.

Další příklady encaustického umění

Encaustica zajímá každého