UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Zdenka Kubištová OMP PF UJEP
Advertisements

Prezentace poznámka.
Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ZŠ a MŠ Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova –2011 Letem ke klíčovým kompetencím aneb Pohádkou o Raškovi to nekončí Projekt je realizován v rámci Operačního.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Jak vytvořit dobrou prezentaci
TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Písmo.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_157_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
3MA381 PowerPoint - seznámení
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Vytváření prezentace v PowerPointu
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
ŠTĚPÁN LÍSKOVEC, 4.A Prezentace. Principy úspěšné prezentace Vhodný styl pro příslušnou prezentaci S posluchači je nutné aktivně komunikovat Přednášející.
PowerPoint II. Miroslav Lorenc.
Obrázky poskytla firma Complex,
ÚPRAVA PREZENTACE předmětová komise VYT SPŠ Karviná.
Jak napsat odbornou práci?
PŘÍPRAVA A POSTUP PŘI TVORBĚ PREZENTACE
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Nováková Lenka.  Cíl (poučit, pobavit, prodat…)  Cílová skupina (manažeři, studenti…)  Forma (soubor, živá prezentace)  Prostředí (světlo, vzdálenost,
Textový procesor (MS Word)
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Leden.
Zásady práce s prezentacemi
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Zásady pro zpracování počítačové prezentace
Jak na prezentaci? Jakub Pazdera.
Hana Cídlová, Lenka Žemličková
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
Jméno autoraZdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
PowerPoint - seznámení Miroslav Lorenc. PowerPoint  K čemu a kdy použít?  Jaké jsou možnosti využití?  Alternativy?
Zásady správné prezentace
Prezentace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
INFORMATIKA 7 Fonty písma
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Zásady tvorby prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Zásady tvorby prezentací Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Pavel Broža Datum: Cílové ročníky: 6. a 7.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS PowerPoint Číslo DUM: III/2/VT/2/2/32 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Zásady správné prezentace VY_32_inovace_01_infprezentace_06 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: prosinec 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Pravidla pro tvorbu výukových PowerPointových prezentací
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
Management Tvorba prezentací ppt.
Písmo v Adobe Photoshop
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
WORD Písmo – vzhled, velikost, typ
NÁZEV POSTERU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Transkript prezentace:

UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Digitální učební materiál DUM

Člověk získává: 87 %informací o okolí zrakem 9 %informací o okolí sluchem 4 %informací o okolí jinými smys

Co je to DUM Digitální učební materiály jsou dostupné v elektronické podobě, jsou využitelné přímo ve výuce bez dalších úprav.

Co je to DUM prezentace (Power Point, Zoho Show, Smart) vlastní nahrávka, video, zvukové ukázky, animace příprava na interaktivní tabuli pracovní listy

Co si uvědomit při tvorbě DUM DUM slouží nejen pedagogovi, ale především žákovi DUM není přednáškou, ale didaktickou pomůckou pro učitele DUM - jeho obsah musí být v souladu s platnou legislativou (autorský zákon) a normami (pravidla typografie)

Co si uvědomit při tvorbě DUM stanovit si cíl prezentace

Jak má vypadat snímek dodržovat pravidla 5x5 na každý snímek umístíme max. 5 bodů – hesel, obrázků, odrážek textů apod. na řádek umístit max. 5 slov - myšlenky zformulovat do klíčových hesel (pozor na složitá souvětí !)

Jak má vypadat snímek určit stejné pozadí a stejné prvky dbát na vizuální hodnotu snímku – vhodná kombinace barev písma a pozadí kvůli čitelnosti

Obrázky, fotografie stáhnout a zobrazit v dostatečné velikosti (doporučujeme min. 600x600 pixelů) měly by pokrývat alespoň čtvrtinu snímku, pokud nepředstavují pouhý dekorativní doplněk (pozor na rozlišení snímků)

Písmo určit stejnou velikost písma používat vždy písmo větší velikosti než 20 (bodů) pro velikost písma, brát v úvahu počet posluchačů a velikosti místnosti.

Písmo do 13 m - 26 bodů nad 13 m - 60 bodů Pro třídu 25 žáků doporučujeme: Nadpis : 44 bodů Text : 36 bodů

Písmo nepodtrhujeme (podtržení znamená odkaz) pro zvýraznění klíčových slov použijte : bold (tučný) text jinou barvu písma vyvarujte se kurzívy, která se při projekci jeví neostře a hůře se čte.

Písmo Bezpatkové vs patkové písmo TEXT, TEXT, text

Písmo Patkové písmo: Times New Roman, Georgia čte lidské oko pomaleji. (používejte - na nadpisy, aby vašim posluchačům více utkvěly v paměti)

Písmo Bezpatkové písmo: Verdana, Arial, Tahoma, Trebuchet MS, používejte na běžný text, posluchači si rychleji udělají přehled o obsahu snímků.

Odkazy odkaz musí být odlišen od ostatního textu používá se jiná barva, která je výrazná a dostatečně se liší od barvy textu i pozadí

Autorská práva obrázky fotografie, hudba jsou předmětem autorského práva obrázek „volně“ umístěn na Internetu, neznamená, že je možno ho volně šířit potřebné povolení nebo dohoda s držitelem práv (viz. autorský zákon)

Autorská práva Volně můžeme stahovat pod licencí:

DUM – grantová pravidla úvodní snímek dle předlohy poslední snímek – anotace (použité zdroje, musí být zaznamenány dle autorského práva – při tvorbě citací doporučujeme využít portál )

DUM – grantová pravidla ke každému snímku doložit metodický postup (přímo na snímku nebo závěrem) ke každé úloze doložit řešení (závěrem nebo v příloze)

DUM – grantová pravidla obrázky, fotografie, videa označujte na snímcích pořadovým číslem (vzor: obr. č.1, fot. č.1, video č.1) každý DUM tvoří 6 a více snímků (bez úvodní stránky, anotace, metodiky a přílohy)

Autoři Předmět: Třída: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: Název Anotace Klíčová slova

Zdroje ŠOSTÝ, Zbyněk. Úvod do problematiky tvorby digitálních učebních materiálů. In Výukový materiál pro projekt Perspektiva [s.l.] : [s.n.], s. 10

Děkuji za pozornost