Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REÁLNÝ – vyjadřuje skutečnou kupní sílu dané měny
Advertisements

Měnový kurz 9.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Mikroekonomie I Bankovní soustava, tvorba peněz a trh peněz
Teorie měnových kurzů.
Model křivek IS-LM v otevřené ekonomice
MAEK1 – CVIČENÍ 9,10 Měnový kurz
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Platební bilance, zahraniční zadluženost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Systémy měnových kurzů Platební bilance
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
N_MF_A Mezinárodní finance
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
Určení rovnovážné produkce
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Hospodářský rozvoj I. Vladan Hodulák.
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
Platební bilance, obchodní bilance, veřejné rozpočty
Zahraniční vztahy.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Platební / obchodní bilance
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
N_ZMF Základy mezinárodních financí Magisterské studium VŠFS Letní semestr 2009 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví, finančního investování.
N_MF_B Mezinárodní finance Magisterské studium VŠFS zimní semestr 2013 Ing. Arnošt Klesla Ph.D. Katedra financí VŠFS 1.
Model křivek IS-LM v otevřené ekonomice
Vnější hospodářská politika
4. MĚNOVÉ KURZY.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Mezinárodní ekonomie.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
N_MF_A Mezinárodní finance Magisterské studium VŠFS Zimní semestr 2010 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví a pojišťovnictví 1.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
MAKROEKONOMIE VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA, PLATEBNÍ BILANCE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Otevřená ekonomika Pavel Janíčko. Mezinárodní obchod Otevřená ekonomika - mezinárodní obchod a mezinárodní kapitálové trhy Míra otevřenosti ekonomiky.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
N_MF_B Mezinárodní finance
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Platební bilance, měnový kurz
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Transkript prezentace:

Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Platební bilance

Platební bilance zachycuje platební transakce naší ekonomiky se zahraničím v daném roce. Porovnává platby ze zahraničí a platby do zahraničí.

Platební bilanci tvoří tři části : běžný účet běžný účet finanční účet finanční účet změna devizových rezerv změna devizových rezerv

Běžný účet tvoří platby za vývoz a dovoz zboží a služeb, důchody placené ze zahraničí a do zahraničí, a dále jednostranné převody (dary, dědictví). Rozhodujícími položkami běžného účtu jsou platby za vývoz a dovoz zboží a služeb.

Finanční účet tvoří dovoz a vývoz kapitálu.

Platební bilance je vždy účetně vyrovnaná. Schodek běžného účtu je pokryt přebytkem finančního účtu a čerpáním devizových rezerv. Přebytek běžného účtu jde na pokrytí schodku finančního účtu a na zvýšení devizových rezerv.

Rovnováha platební bilance

Platební bilance je v rovnováze, právě když je schodek běžného účtu plně pokryt přebytkem finančního účtu. Platební bilance je v rovnováze, právě když je přebytek běžného účtu plně vyčerpáván schodkem finančního účtu.

Mechanismem, který uvádí platební bilanci do rovnováhy, je volně pohyblivý měnový kurz. Jestliže měnový kurz není volně pohyblivý, pak může nerovnováha platební bilance přetrvávat delší dobu. Tato nerovnováha je pak vyrovnána změnou devizových rezerv.

Finanční účet platební bilance

Finanční účet závisí na úrokovém diferenciálu, tj. rozdílu mezi úrokovou mírou u nás a v zahraničí.

Pokud se úrokový diferenciál zvětší, dojde k přílivu zahraničního kapitálu. Roste přebytek na našem finančním účtu. Pokud se naopak úrokový diferenciál sníží, přebytek finančního účtu se zmenšuje.

Obchodní bilance

Obchodní bilance (čistý vývoz) je rozdíl mezi hodnotou vývozu a hodnotou dovozu zboží a služeb. Depreciace domácí měny obchodní bilanci zlepšuje a apreciace ji naopak zhoršuje.

Obchodní bilance závisí nejen na měnovém kurzu, ale také na cenových hladinách doma i v zahraničí. Obchodní bilance závisí tedy na reálném měnovém kurzu.

Reálný měnový kurz je nominální měnový kurz násobený poměrem zahraniční a domácí cenové hladiny.

RE CZK/USD = E CZK/USD * P USD /P CZK RE je reálný měnový kurz vůči dolaru RE je reálný měnový kurz vůči dolaru E je nominální měnový kurz E je nominální měnový kurz P USD je cenová hladina v USA P USD je cenová hladina v USA P CZK je cenová hladina v ČR P CZK je cenová hladina v ČR

Obchodní bilance závisí jednak na reálném měnovém kurzu a jednak na růstu domácího reálného HDP v poměru k růstu zahraničního reálného HDP.

Růst domácího reálného HDP zvyšuje náš dovoz, a proto zhoršuje naši obchodní bilanci. Růst zahraničního reálného HDP zvyšuje náš vývoz a zlepšuje naši obchodní bilanci.

Zahraniční dluh

Zahraniční dluh se obvykle definuje jako zadluženost země vůči zahraničí. Ve skutečnosti však nejde o dluh země, ale o dluh domácích osob vůči zahraničním osobám.

Schodek obchodní bilance je financován přebytkem finančního účtu neboli dovozem zahraničního kapitálu. Značná část těchto zahraničních investic má přitom podobu zahraničních půjček.

Zahraniční investoři půjčují našim firmám tak, že nakupují jejich dluhopisy nebo ukládají peníze v našich bankách, které pak poskytují půjčky našim firmám. Takto roste náš zahraniční dluh.