Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Deformační účinky síly
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Síla a její měření.
O síle působící proti pohybu
Fyzika Síla a její měření.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Smykové tření, valivý odpor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Deformace pevného tělesa
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
Deformační účinky síly
Gravitace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
f – sekunda yveta ančincová
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2013 Určeno:6. ročník.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
1. Urči co se pohybuje snáze?
Přípravný kurz Jan Zeman
VY_32_INOVACE_M6.11 Autor: Mgr. Jaroslav Korb
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Ing. Michaela Štainbruchová
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Tlaková síla, tlak..
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_12_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí. Tlak Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.

Těleso působí na váhu stejnou silou. Váha ukazuje stejnou hodnotu. Něco je přesto jiné. Jiná je plocha, kterou těleso působí. Přepočítáme-li sílu na plochu, na kterou síla působí, získáme novou veličinu tlak.

- F p = S Tlak značíme malým písmenem p. F je síla, která působí mezi tělesem a podložkou p = S S plocha, kde síla působí. Jednotkou tlaku je 1 Pa. Jednotka pojmenována podle B. Pascala. 1 Pa je síla velikosti jeden Newton, která působí na plochu jeden metr čtvereční. 1 m2

Stejná síla. Jiná plocha. Jaký bude tlak?

Jeden hranol, tři stěny. Stejná síla, tři různé tlaky. Na pružné podložce čím větší tlak, tím větší deformace.

Proč mají velké stroje více kol? Proč mají traktory velká kola? Tlak v praxi

Jak se dá tlak zvětšit? Jak se dá tlak zmenšit?