Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

Světová obchodní organizace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Světová obchodní organizace
Mezinárodní integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Veřejná správa – úvod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Organizace sociální správy
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
Tato prezentace byla vytvořena
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Mezinárodní humanitární právo
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Mezinárodní organizace - 2.díl Nejvýznamnější MO.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Světová obchodní organizace
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Mezinárodní ekonomické právo
Společná obchodní politika EU
Ochrana duševního vlastnictví a design
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
P RÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU – B LOK I Tereza Kyselovská.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
WTO – HLAVNÍ AKTÉR SVĚTOVÉHO OBCHODU
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Institut ochránce práv dětí
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Společná obchodní politika
Právo mezinárodního obchodu
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO Prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.

Obsah Světová obchodní organizace Cíle a funkce WTO Organizační struktura WTO Přijímání rozhodnutí v rámci WTO Základní dohody a principy WTO Systém řešení sporů WTO

1. Světová obchodní organizace Dnešní WTO, 153 členů, přes 97% světového obchodu Celosvětová organizace s kompetencí v oblasti obchodu od r. 1995 Pokračovatel GATT Mezinárodní organizace, fórum pro mnohostranná obchodní jednání a nástroj pro řešení obchodních sporů (DSB) Spravuje mnohostranné obchodní dohody: GATT, GATS, TRIPS, aj.

2. Cíle a funkce WTO Cíle WTO: Zvýšení životní úrovně Dosažení plné zaměstnanosti Rostoucí úroveň reálného důchodu Zvýšení výroby a obchodu zbožím a službami Optimální využití světových zdrojů s cílem trvalého rozvoje Zachování životního prostředí Nástroje k dosažení cílů: Uzavírání recipročních dohod zaměřených na podstatné snížení celních sazeb Uzavírání dohod k odstranění ostatních překážek obchodu Uzavírání dohod k odstranění diskriminačního zacházení v mezinárodních obchodních vztazích

2. Cíle a funkce WTO (2) Funkce (čl. II(1) a čl. III Dohody WTO): Usnadňování provádění a správa Dohody WTO, mnohostranných obchodních dohod a vícestranných obchodních dohod Vytvoření fóra pro obchodní jednání svých členů Vytvoření fóra pro řešení sporů (DSU) Sledování a přezkum národní obchodní politiky svých členů (TPRM) Spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi Provádění technické pomoci a školení v rozvojových zemích

3. Organizační struktura WTO Konference ministrů (nejvyšší orgán, 1x za 2 roky – poslední v Ženevě 2009) Výklad práva WTO Přijímání doplňků a změn Přijímání nových členů Jmenování Generálního ředitele Generální rada Zástupci všech členů Schází se podle potřeby Přijímá rozpočet Vykonává funkce TPRB a DSB

3. Organizační struktura WTO (2) Sekretariát WTO Generální ředitel (P. Lamy) Zaměstnanci = mezinárodní úředníci Další orgány WTO Rada pro obchod zbožím Rada pro obchod službami Rada pro obchodní aspekty práv k duševnímu vlastnictví Výbory a pracovní skupiny, např. pro Obchod a rozvoj Obchod a životní prostředí Přistoupení nových členů Obchodní vyjednávání (TNC, od r. 2001, Dohá)

4. Přijímání rozhodnutí v rámci WTO Normální proces přijímání rozhodnutí Vychází z praxe GATT Každý člen má 1 hlas Rozhodnutí většinou hlasujících EU má počet hlasů = počet členských států Metoda konsensu Zvláštní proces přijímání rozhodnutí Řešení sporů (DSU – tzv. opačný konsensus) Autoritativní výklad práva WTO Přistoupení nových členů Zřeknutí se práv Přijímaní dodatků Rozpočtové a finanční otázky

5. Základní dohody a principy WTO GATT 1994 (viz výše) Všeobecná dohoda o obchodu službami (GATS) První mnohostranná dohoda k tématu Hlavní text: všeobecné závazky Přílohy: pravidla pro konkrétní sektory Závazky jednotlivých členů: přístup na trh Téměř veškerý obchod službami (mimo výkonu vládní moci a v rámci civilního letectví) Všeobecná doložka nejvyšších výhod Obdobné služby Obdobní dodavatelé

5. Základní dohody a principy WTO (2) Národní zacházení v GATS Specifické závazky (část III) 12 hlavních sektorů služeb Přístup na trh: respektuje vůli každého člena Zásada transparentnosti Dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS) Na popud USA Stanovení minimálního standardu ochrany práv duševního vlastnictví Stanovení minimálních kritérií ohledně práv duševního vlastnictví na vnitrostátní úrovni prostřednictvím civilního, trestního a správního řízení Zakotvení možnosti ochrany práv duševního vlastnictví prostřednictvím řešení sporů v rámci WTO

5. Základní dohody a principy WTO (3) TRIPS upravuje 7 druhů práv k duševnímu vlastnictví: Autorské právo a práva příbuzná Ochranné známky Zeměpisná označení Průmyslové vzory Patenty Topografie integrovaných obvodů Ochrana nezveřejňovaných informací Principy – nediskriminace Národní zacházení Všeobecná doložka nejvyšších výhod

6. Systém řešení sporů WTO Ujednání o pravidlech a řízení při řešení sporů (DSU) Orgán pro řešení sporů (DSB) Postup řešení sporů: Povinné konzultace mezi stranami sporu Ustavení Panelu Event. využití Odvolacího orgánu (AB) Vyrovnání a suspenze koncesí Alternativní způsoby Dobré služby, smírčí řízení a zprostředkování Rozhodčí řízení Postavení třetí stran při řešení sporu Doporučení a rozhodnutí DSB (obrácený konsensus) Rozhodnutí nemohou rozšířit nebo zmenšit práva a závazky předvídané dohodami WTO Výklad dohod v souladu s mezinárodním právem (obecná pravidla výkladu mezinárodních smluv dle VÚSP)

Závěr Dotazy a připomínky ? Děkuji za pozornost !