Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Zvuk v počítači.
Multimédia Video a zvuk.
Multimediální soubory
Úvod do multimediálních technologií
Část 3 Digitalizace zvuku a videa
Záznamová média.
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
(další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – č tení a tvorba)
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
MP5 přehrávač MP5 přehrávač s 3 palcovým QVGA displejem. Vychutnejte si videoklipy, filmy nebo hudbu kdekoliv se budete nacházet.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Multimédia Otázka č. 23.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
Základní jednotky, záznam a kódování informací
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
GRAFIKA.
Opakování učiva pro 8. ročník
Adam Klíma, ME4A, Multimediální technika Šablona by Marek Malík 11. Multimediální technika.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
Multimédia Žlutířová Eva.
ZVUK.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU MARTIN BÁRTA. Obsah tématu  Rozdělení funkcí v nahrávacím řetězci  Nahrávání a editace  Postprodukce  Mastering  Software.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jak na Video do Powerpointu Marek Stehlík, ÚK PřF MU
KOMPRESE. Co to je komprese? Je způsob zakódování datového souboru (text, hudba, video atd.) do podoby, kdy velikost souboru je menší než před kompresí.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Digitální zvukové formáty
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Software počítače – opakování
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Operační systémy soubory, zkratky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
GRAFIKA.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Multimédia základní informace.
Opakování učiva pro 7. ročník
Transkript prezentace:

Regina Žáková, 4.B Multimédia

oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů (kamera, video, graf. karta..)

Princip digitálního záznamu zvuku a obrazu Odkaz na webovou stránku, kde je dob ř e vysv ě tlen záznam zvuku

Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat snahu zmenšit velikost datových soubor ů (lepší p ř enos č i archivace)

Komprese zvukových souborů d ů ležitá úlohu v sou č asných multimediálních aplikacích Uplat ň uje se zejména v oblasti komprese hlasového signálu, kde m ů žeme pro digitální záznam použít nižších vzorkovacích frekvencí (nap ř. 800 vzork ů za sekundu), a v oblasti hudebního signálu, vyžadující pro zachování kvality použití vysokých frekvencí (nap ř vzork ů sekundu). Pro definování r ů zné úrovn ě kvality komprese, zavádí standard MPEG pojem vrstvy, které jsou ozna č eny podle vzr ů stající složitosti po č ínaje 1. Je-li dekodér ur č en pro jistou vrstvu, musí dokázat dekódovat i data všech vrstev nižších.

Kodek (složenina z po č áte č ních slabik slov „kodér a dekodér“, respektive komprese a dekomprese; p ř evzato z anglického codec analogického p ů vodu) je za ř ízení nebo po č íta č ový program, který dokáže transformovat datový proud (stream) nebo signál. Kodeky ukládají data do zakódované formy (v ě tšinou za ú č elem p ř enosu, uchovávání nebo šifrování), ale č ast ě ji se používají naopak pro obnovení p ř esn ě nebo p ř ibližn ě p ů vodní formy dat vhodné pro zobrazování, p ř ípadn ě jinou manipulaci. jsou základní sou č ástí softwaru pro editaci (st ř ih) multimediálních soubor ů (hudba, filmy) a č asto se používají pro videokonference a distribuci multimediálních dat v sítích (streamování).

Digitální zvuk P ř i digitálním vytvá ř ení zvuku jsou na reproduktor p ř ivád ě ny nap ěť ové pulsy o ur č ité ší ř ce a intenzit ě. Typy zvukových soubor ů WAV, MP3, OGG, WMA (Windows Media Audio), RA, MIDI

Zvukové formáty MP3 je formát ztrátové komprese zvukových soubor ů, založený na kompresním algoritmu MPEG. P ř i zachování pom ě rn ě vysoké kvality umož ň uje zmenšit velikost hudebních soubor ů v CD kvalit ě p ř ibližn ě na desetinu, u mluveného slova však dává výrazn ě horší výsledky.

WMA (Windows Media Audio) je komprimovaný zvukový formát vyvinutý jako sou č ást Windows Media. P ů vodn ě byl ur č en jako náhrada za MP3. WAV (WAVE) je zkratka a b ě žn ě používaná p ř ípona pro Waveform audio file format. Vytvo ř ily to firmy IBM a Microsoft pro ukládání zvuku na PC.

Digitální obraz Zobrazením trojrozm ě rných objekt ů pomocí č o č ek nap ř. do roviny s CCD č idlem obdržíme dvojrozm ě rný digitální záznam objektu. Digitální záznam lze však vytvo ř it i opticko-mechanickým rozkladem obrazu nebo digitalizací analogových obrazových signál ů pomocí digitaliza č ních po č íta č ových karet. Digitální záznamy mohou být č ernobílé i barevné. Výhodou digitálních záznam ů je p ř edevším to, že je lze p ř enášet a kopírovat bez šum ů a navíc odpadá složité vyvolávání obrazu, které bylo nezbytné u fotografických záznam ů.

Formáty digitálních obrazových soubor ů se rozlišují p ř íponou v názvu souboru, p ř i č emž se lze setkat se soubory typu *.BMP, *.GIF, *.PNG, *.JPG, *.PCX, *.TIF, ale i *.CGM, *.EMF, *.EPS *.FLI, *.IMG, *.MAC, *.PCD, *.PCT, *.PIC, *.PSD, *.RLE, *.TGA, *.WMF, *.WPG a dalšími. Obrazové soubory po ř ízené digitálními fotoaparáty jsou ukládány nej č ast ě ji ve formátu *.JPG (komprimovaný soubor) a n ě kdy také ve formátu *.TIF (nekomprimovaný nebo i komprimovaný soubor).

Videosoubory- formáty MPEG-2 zahrnuje p ř enosové, obrazové a zvukové kódovací standardy pro vzduchem ší ř ené televizní vysílaní ATSC a DVB, digitální satelitní TV p ř enos, digitální kabelový TV signál a disky DVD Video.

AVI je vlastn ě nejstarší formát videa pro PC. Ke kompresi se používá nejr ů zn ě jší kodeky, které dokážou dát velmi velkou kompresi, p ř i zachování dobré kvality. Díky kompresi, kterou tento formát používá je možné film nap ř íklad z DVD dostat na dv ě CD. - rozlišení(velikost), datový tok, komprese i zvuk je možno nastavovat individuáln ě. DivX je zna č ka produkt ů vytvo ř ených spole č ností DivX, Inc. (d ř íve DivXNetworks), v č etn ě obrazového kodeku kompatibilního se standardem MPEG-4. Tento kodek se díky své schopnosti kvalitní komprese film ů na výrazn ě menší velikost velice č asto používá pro nelegální ší ř ení film ů chrán ě ných autorskými právy.