Potraty a asistovaná reprodukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
Umělé přerušení těhotenství (interrupce)
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Klinická propedeutika
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
PORUCHY PLODNOSTI Pro 6. ročník Stáž v ÚPMD.
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Interrupce. Příběhy Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali:
Asistovaná reprodukce
Rozdíly mezi osobnostmi
ANTIKONCEPCE.
Rizikového chování v dospívání
Umělý potrat.
Maskulinizace samic hyen skvrnitých Vysoké hladiny androgenů v těle březí samice Agresivita amaskulinizace samic Obtížnost porodů.
UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Využití cytogenetických metod v reprodukční medicíně
Etická problematika interrupce a asistované reprodukce
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
ABORTUS MZd ČR 11/88 (hlášení !!)
Vývojová psychologie Prenatální období.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Souvislost potratovosti s: - úmrtností, - plodností
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Prenatální a preimplantační dignostika Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me. Neplodnost = Pokud nedojde k otěhotnění během roku intenzivního pohlavního styku. - U žen nad 35 let nečekáme celý.
MVDr. Roman Vitásek Ph.D. VFU Brno
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Interrupce.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Genetika a etika prof. Ing. Václav Řehout, CSc., prof.h.c.
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Pedie Co mají společné?.
NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE
Období lidského života
Počátek život s hlediska přírodovědce
Vypracovaly: Benešová Jitka Knoflíčková Jana
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Potraty a asistovaná reprodukce PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D.

POTRAT (abort) ukončení těhotenství před dosažením životaschopnosti plodu hranice životaschopnosti → 24.týden, 30 cm, cca 500g dělíme na → samovolné a umělé Samovolný (spontánní) potrat vypuzení plodu z dělohy bez úmyslu těhotenství ukončit příčiny: endokrinní nemoci, anomálie v utváření dělohy, genetické faktory aj. Umělý potrat (interrupce) je způsoben záměrnou činností s úmyslem ukončit těhotenství pomocí chemické látky (RU-486) nebo chirurgický výkon → http://www.uzis.cz/publikace/potraty-2010

Rizika interrupce Zdravotní Psychická gynekologické záněty poranění děložního hrdla (jeho nedostatečná uzavírací schopnost poranění hlubších vrstev endometria a myometria Psychická Postaborční syndrom

Postaborční (postinterrupční) syndrom (PAS) je soubor příznaků a obtíží, které se u části žen dostavují po prodělaném potratu (umělém či samovolném) projevy → deprese, zvýšená konzumace alkoholu či drog, návaly úzkosti a zlosti, noční můry, psychotické stavy, poruchy sociálního chování, také tzv. „výroční syndrom“, strach z neplodnosti nebo nadměrná touha znovu otěhotnět, vyhýbání se specifickým podnětům a situacím (těhotné ženy, malé děti apod.), poruch příjmu potravy, problémy ve vztahu k vlastním dětem atd. Rizikové skupiny podstoupily interrupci ve velmi mladém věku podstoupily interrupci v pozdní fázi těhotenství v době podstoupení interrupce už měly děti byly k interrupci dotlačeny svým okolím jejich výchova, osobní postoje či postoje okolí vedou k pochybnostem o správnosti interrupce Lucy Freedová, Penny Y.Salazarová: Čas k uzdravení, Praha 2008.

VÝVOJ LEGISLATIVY O UMĚLÝCH POTRATECH V ČR 1957 → zákon o legalizaci interrupce (do konce 12.týdne; tzv. kyretáž) interrupce možná ze zdravotních i sociálních důvodů byli jsme jedni z prvních v Evropě (po SSSR, Bulharsku a Maďarsku) byly zřízeny tzv. interrupční komise 1973 → tento zákon rozšířen o možnost interrupce i z genetických důvodů (až do 24.týdne) 1987 → jsou zrušeny interrupční komise; dívka mladší 16 let musí mít souhlas zákonných zástupců zavádění tzv. miniinterrupcí ( tzv. odsátí děložního obsahu) dnes → interrupce na žádost matky jen do 12.týdne, pak jen z genetických důvodů do 24.týdne ambulantní výkon, nehradí pojišťovna (cca 3000kč)

PŘÍSTUPY K UMĚLÉMU POTRATU Pro-choice zastánci práva na interrupci za jakýchkoliv okolností Jen v určitých případech (např. znásilnění, incest) povolení jen do určité doby (do počátku 3.trimestru) argumentace Embryo nelze považovat za jedince schopného samostatného života mimo tělo matky a dokud mozek neexistuje nebo funguje příliš jednoduše, jedná se o část těla matky, ne o novou individuální lidskou bytost. Plod je počínající lidská bytost, ale považují za eticky přijatelné a v souladu s pomyslným zájmem této bytosti, aby se nenarodila do nepříznivých podmínek – toto rozhodnutí považují za odpovědnost matky, případně obou rodičů.

. Pro Life odpůrci interrupce argumenty člověk je člověkem již od početí. zygota je reálně existující lidský jedinec s právem na život a statusem člověka bez ohledu na to, že například nejsou diferencovány žádné orgány a jedinec není samostatný. poukazují na případné zdravotní a zejména psychické potíže Spory a různé názory jsou v oprávněnosti interrupcí v případě vážného poškození plodu nebo stavu ohrožujícího život matky, znásilnění a podobných krajních případech! Hnutí pro život (od r. 1992)

Etická Dilemata Eugenika Potratová turistika regulace počtu narozených určitým jedinců či jejich prenatální selekce Potratová turistika Potrat v mezinárodních vodách Ženy na vlnách (Women on Waves) → nezisková organizace, která propaguje právo žen na volbu umělého přerušení těhotenství. organizace byla založena v roce 1999 nizozemskou lékařkou Rebeccou Gomperts. jejím cílem je přitahovat pozornost k umělému přerušení těhotenství a vyvolávat diskuzi o zákonech, které omezují právo ženy na umělé přerušení těhotenství. Organizace také chce poskytovat bezpečné, nechirurgické umělé přerušení těhotenství ženám, které žijí v zemích, kde je umělé přerušení těhotenství nelegální. Dále organizace poskytuje antikoncepci a poradenství. Služby jsou poskytovány na speciálně vybavené lodi, která obsahuje mobilní kliniku. Pokud Ženy na vlnách dorazí na lodi do některé země, jsou ženy vyzývány, aby si sjednaly schůzku a přišly na loď. Pokud loď vypluje z teritoriálních vod do vod mezinárodních, platí na palubě zákony země, kde je loď registrována, tedy nizozemské zákony, které umělé přerušení těhotenství povolují.

Asistovaná reprodukce vyvolání ovulace (prostřednictvím léků) – hormonální stimulace umělé oplození - in vitro fertilizace (IVF) (vajíčka produkovaná po podávání léků pro terapii neplodnosti jsou odebrána a následně oplodněna spermiemi v laboratoři. Vzniklé embryo je přeneseno pomocí tenkého katetru do dělohy.) (intrafalopiální) přenos gamet do vejcovodů (GIFT) umělé oplození semenem dárce (AID, DI) nitroděložní inseminace s nebo bez superovulace (IUI) (spermie partnera jsou upraveny (opakovaně omyty a zbaveny seminální plazmy) a poté jsou tenkým katetrem zavedeny přímo do dělohy ženy.) intracytoplazmatická injekce spermií (ICSI) (je vybrána jedna spermie a ta je pomocí velmi tenké a ostré skleněné kapiláry vpravena přímo do vajíčka.) umělé oplození darovaného vajíčka a intracytoplazmatická injekce spermií (ICSI) spolu s IVF http://www.ordinace.cz/clanek/asistovana-reprodukce-metody-umeleho-oplodneni/ http://www.pronatal.cz/index.php http://www.iscare.cz/cenik_ivf.html http://www.gennet.cz/asistovana-reprodukce-1404038170.html http://www.repromeda.cz/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=4every1